ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν - Σι: Τι συζήτησαν στο τετράωρο «ραντεβού» τους και γιατί η επαφή αυτή έχει σημασία

Μπάιντεν - Σι: Τι συζήτησαν στο τετράωρο «ραντεβού» τους και γιατί η επαφή αυτή έχει σημασία
Χειραψία Μπάιντεν - Σι κατά τη διάρκεια των επαφών τους στην Καλιφόρνια (Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

Μια χειραψία και μια τετ α τετ συνάντηση μπορεί να αποφέρει πρόοδο – έστω και μικρή. Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησής τους την Τετάρτη, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ δεν προχώρησαν στην επίλυση κάποιου φλέγοντος γεωπολιτικού ζητήματος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη, αλλά συμφώνησαν να «σηκώνουν και κανένα τηλέφωνο» σε περίπτωση κάποιου προβλήματος. 

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε, μάλιστα, τις συζητήσεις «τις πιο εποικοδομητικές που έχουμε κάνει» ποτέ.

«Ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος για να επιτύχουν δύο χώρες» είπε ο Σι στον Μπάιντεν, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η κακή επικοινωνία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν μετατραπεί σε σύγκρουση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρώτης τετ-α-τετ συνάντησης των δύο ηγετών τον τελευταίο χρόνο.

ΗΠΑ και Κίνα έχουν διαφωνήσει σε σειρά ζητημάτων, με τον κορωνοϊό, το εμπόριο, την τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αμερικανική στήριξη στην Ταϊβάν να αποτελούν γνωστά «αγκάθια» στη σχέση τους.

Από αμερικανικής πλευράς, όπως μεταδίδει το CNNi, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις συμφωνίες για τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης αλλά και την αποκατάσταση της στρατιωτικής επικοινωνίας.

Και παρότι οι σχέσεις των υπερδυνάμεων φαίνεται πως βελτιώνονται, και οι δύο πλευρές παραδέχτηκαν ότι παραμένουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ τους.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο στην Καλιφόρνια, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει αναθεωρήσει και εξακολουθεί να θεωρεί τον Σι δικτάτορα.

Επικαλέστηκε δε, ένα ρητό αντίστροφο από το ελληνικό «πίστευε και μη ερεύνα», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Να εμπιστεύεσαι αλλά να επιβεβαιώνεις, όπως λέει και το παλιό ρητό. Εκεί βρίσκομαι».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει μεγάλη προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά από τις εντάσεις των τελευταίων μηνών.

Μάλιστα, πριν από τη Σύνοδο όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι ήταν πολύ συγκρατημένοι.

Ο Μπάιντεν είπε πως η Κίνα συμφώνησε να κυνηγήσει τις εταιρείες που παράγουν πρόδρομες χημικές ουσίες της φαιντανύλης, ενός ισχυρού ναρκωτικού που έχει προκαλέσει μεγάλη κρίση στις ΗΠΑ.

Ο Σι συμφώνησε, επίσης, σε μηχανισμούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν κάποιους κακούς στρατηγικούς υπολογισμούς ενώ και οι δύο πλευρές δέχτηκαν να πραγματοποιηθούν φόρουμ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιαστούν οι ανησυχίες τους.

Η προσωπική σχέση και οι διαπραγματεύσεις

Παρότι το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν θερμό, με τον Μπάιντεν να εύχεται στον ομόλογό του για τα γενέθλια της συζύγου του και εκείνον να τον ευχαριστεί για την υπενθύμιση, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Καλιφόρνια ήταν «πολύ άμεσες», όπως γράφει το CNNi.

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε, παράλληλα, πως ο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος με τον Σι σε σειρά θεμάτων ενώ και ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τη ρητορική απέναντι στην Κίνα εντός των ΗΠΑ.

Μάλιστα, σε ένα σημείο των συζητήσεων, ο Σι ζήτησε από τις ΗΠΑ «να μην δολοπλοκούν για να περιορίσουν την Κίνα» -ή τουλάχιστον αυτό μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ.

«Η Κίνα δεν σχεδιάζει να ξεπεράσει ή να εκθρονίσει τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δολοπλοκούν για να περιορίσουν την Κίνα» φέρεται να είπε ο Σι.

Επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα της Ταϊβάν, με τον Κινέζο πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι η διαφωνία των δύο πλευρών στο ζήτημα αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η Κίνα θα προτιμούσε μια ειρηνική επανένωση, με τον Μπάιντεν να απαντά πως πάγια θέση των ΗΠΑ είναι η διαφύλαξη και σταθερότητα στην περιοχή.

«Κοίτα, η ειρήνη είναι καλή αλλά σε κάποια φάση πρέπει να προχωρήσουμε προς μια πιο γενική λύση» απάντησε ο Σι, ζητώντας παράλληλα από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να στηρίξουν την «ειρηνική επανένωση» της Κίνας.

Άλλα θέματα συζήτησης

Στο τραπέζι ετέθη και το ζήτημα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με Αμερικανό αξιωματούχο να αποκαλύπτει ότι ο Μπάιντεν ήταν αυτός που μίλησε περισσότερο για το εν λόγω ζήτημα ενώ ο Σι άκουγε.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, ο Μπάιντεν ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις της με το Ιράν για να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, είπε ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τους Ιρανούς επί του ζητήματος.

Οι συνεργάτες του Μπάιντεν δεν κατάφεραν, ωστόσο, να αποκρυπτογραφήσουν πόσο σοβαρά έλαβε η Τεχεράνη τα μηνύματα της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να δήλωσε, επίσης, πως ο ίδιος διαχωρίζει τη Χαμάς από τους Παλαιστίνιους.

Στο «μενού» των συζητήσεων βρέθηκαν και τεχνολογικά θέματα, με τον Σι να σχολιάζει αρνητικά το εμπάργκο των ΗΠΑ σε τεχνολογικές εξαγωγές στην Κίνα.

Ο Μπάιντεν απάντησε άμεσα ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρέχουν τεχνολογία στη Κίνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά εναντίον της.

Επέστρεψε δε τα «πυρά», συζητώντας με τον Σι για την παρενόχληση αμερικανικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Οι δύο άντρες συζήτησαν και για την τεχνητή νοημοσύνη και συμφώνησαν να συνεργαστούν στη νέα αυτή τεχνολογία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε, επίσης, μεγαλύτερη διαφάνεια στα πυρηνικά ζητήματα, την ώρα που η Κίνα έχει αρχίσει να μεγαλώνει το οπλοστάσιό της.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ τονίζουν ότι ο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος απέναντι στον ομόλογό του, σεβόμενος ωστόσο την προσωπικότητά του.

Με τους πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή να βρίσκονται σε εξέλιξη και τον ίδιο να προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη της επανεκλογής του, ο δημοκρατικός πρόεδρος δεν θέλει να δει άλλη διεθνή κρίση να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Με τη συνάντηση αυτή, ο Μπάιντεν θέλησε να δείξει τους Αμερικανούς –αλλά και τον ίδιο τον Σι- ότι μια καλή σχέση Ουάσινγκτον και Πεκίνου είναι προς όφελος όλων των πλευρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ