ΚΟΣΜΟΣ

Μέρα πένθους με δρακόντεια μέτρα στην Πράγα - Τι φοβούνται οι αρχές και τι δείχνουν οι έρευνες

Μέρα πένθους με δρακόντεια μέτρα στην Πράγα - Τι φοβούνται οι αρχές και τι δείχνουν οι έρευνες
AP Photo/Denes Erdos

Βυθισμένη στο πένθος εξακολουθεί να παραμένει η Τσεχία έπειτα από τις σκηνές πανικού και τρόμου που ακόμη στοιχειώνουν την «καρδιά» της Πράγας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι πολίτες αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις φοβούμενοι να κυκλοφορήσουν ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η κυβέρνηση ως φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού, κήρυξε «ημέρα πένθους» την αυριανή (23/12) και όλα τα πανεπιστήμια του κέντρου παρέμειναν κλειστά. Δρόμοι κοντά στο πανεπιστήμιο του Καρόλου που σε μια τέτοια γιορτινή περίοδο υπό άλλες συνθήκες θα έσφυζαν από ζωή, σήμερα ήταν σχεδόν άδειοι με τους περισσότερους που κυκλοφορούσαν να είναι αστυνομικοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα προστασίας στο πανεπιστήμιο και την πόλη έχουν αυξηθεί, καθώς οι τσεχικές αρχές φοβούνται την ύπαρξη συνεργού του δράστη που πιθανώς να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Η αστυνομία δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα σχολεία και σε άλλους «πιθανούς στόχους» – συνήθως δημόσιες εγκαταστάσεις που είναι δύσκολο να ασφαλιστούν – σε ένα προληπτικό μέτρο τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ανακοίνωσαν επίσης ότι συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές για την αύξηση της ασφάλειας εντός των πανεπιστημιουπόλεων.

Πού οδηγούν οι έρευνες για τον μακελάρη

Μετά το μακελειό στο πανεπιστήμιο της Πράγας, όπου 14 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά 24χρονου φοιτητή και άλλοι 24 τραυματίστηκαν, Οι αρχές έχουν ξεψαχνίσει κάθε λεπτομέρεια από τη ζωή του προσπαθώντας να φτάσουν στα κίνητρα της φρικτής μαζικής δολοφονίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για «μοναχικό λύκο», χωρίς ποινικό μητρώο, ενώ κατείχε νόμιμη άδεια οπλοχρησίας. Αν και η αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το βασικό κίνητρο του εγκλήματος, η κυβέρνηση αποκάλυψε πως δεν υπάρχει σύνδεση με κάποια εξτρεμιστική ιδεολογία ή τρομοκρατική ομάδα.

Από την άλλη, όσοι γνώριζαν τον 24χρονο τον περιγράφουν ως έναν εσωστρεφή «σπασίκλα» που γοητευόταν από τα όπλα και μισούσε τον κόσμο. Ο δράστης, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή του διατριβή για την Πολωνική ιστορία του 19ου αιώνα.

Ο 24χρονος φέρεται να πυροβόλησε και σκότωσε και τον πατέρα του στο χωριό του Χοστούν, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πράγα, γεγονός που δείχνει έναν κατά συρροή δολοφόνο.

Η βαλλιστική έκθεση και η αυτοσχέδια βόμβα

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από τις στιγμές του μακελειού είναι σοκαριστικές, όπως και οι λεπτομέρειες που προκύπτουν από τη βαλλιστική έκθεση. Σύμφωνα με αυτή, τα περισσότερα θύματα έχουν τραύματα στο κεφάλι, στο στήθος ή στα άκρα. Ο μακελάρης φαίνεται πως ήθελε να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, καθώς χρησιμοποίησε όπλο ακριβείας και σημάδευε μέσω διόπτρας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε επίσης μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι καθώς και το νεκρό σώμα του πατέρα του. Αστυνομική πηγή είπε στη «La Stampa» ότι η αυτοσχέδια βόμβα αποτελούνταν από «κύλινδρο, πυρομαχικά, πυροτεχνικό υλικό και χημικές ουσίες». «Το κελάρι έμοιαζε με καταφύγιο. Το μπουκάλι ήταν μεγάλο, είχε πολλά καλώδια συνδεδεμένα σε αυτό, που οδηγούσαν σε άλλο εξοπλισμό. Κατά τη γνώμη μου, περιείχε ένα σύστημα που θα προκαλούσε έκρηξη», είπε πηγή κοντά στην έρευνα.

Το όπλο που συνδέεται με διπλό φονικό

Ο δράστης κατείχε νόμιμα πολλά όπλα. Σύμφωνα με τη «La Stampa», η αστυνομία υπογράμμισε ότι ο 24χρονος μακελάρης είχε άδειες για τη νόμιμη κατοχή οκτώ συνολικά όπλων, δύο εκ των οποίων ήταν μακρύκαννα όπλα, πιθανώς αυτά που χρησιμοποίησε στους μαζικούς πυροβολισμούς.

Μαζί του στην επίθεση είχε ένα κανονικό οπλοστάσιο, που αποτελούνταν από όπλα και πυρομαχικά, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να εξηγεί ότι «αν η αστυνομία δεν είχε μπει εγκαίρως στο κτήριο, ο δράστης δεν θα ήταν νεκρός στην οροφή και θα υπήρχαν πολύ περισσότερα θύματα».

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Τσεχίας, ένα από τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του δράστη ταιριάζει, σύμφωνα με την βαλλιστική εξέταση, με τις σφαίρες που βρέθηκαν στις σορούς της διπλής δολοφονίας στον εθνικό δρυμό Klanovicky κοντά στην τσεχική πρωτεύουσα. Η υπόθεση εκείνη παρέμενε για μέρες με πολλά ερωτηματικά γύρω από τα κίνητρα του εγκλήματος, ενώ δεν είχαν βρεθεί περισσότερα στοιχεία που να μπορέσουν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του δράστη. Περισσότεροι από 250 αστυνομικοί εστάλησαν για να ερευνήσουν την περιοχή και ένα ελικόπτερο με θερμική κάμερα χρησιμοποιήθηκε για να ερευνήσει τη δασική περιοχή, αλλά ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ.

«Ένας 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί εάν ο Κόζακ έχει πραγματικά κάποια σχέση με τις δολοφονίες», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, θέλοντας να περιμένει πρώτα να προχωρήσουν οι έρευνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ