ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: Σε επιφυλακή οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Aυτοκτονία του δράστη «βλέπουν» οι Αρχές

Πράγα: Σε επιφυλακή οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Aυτοκτονία του δράστη «βλέπουν» οι Αρχές
(AP Photo/Petr David Josek)

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μετά το μακελειό στην Πράγα, όπου ένας 24χρονος φοιτητής σκότωσε τουλάχιστον 14 ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου.

Η τσεχική αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα και το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα ματαίωσε όλες τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις.

Στο μεταξύ και άλλες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονται σε επιφυλακή, για το φόβο νέου αιματηρού περιστατικού.

(AP Photo/Petr David Josek)

«Έφυγε για την Πράγα δηλώνοντας ότι θέλει να αυτοκτονήσει»

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε νωρίτερα ότι ο δράστης της επίθεσης, άγνωστος στην αστυνομία, είχε στην κατοχή του «τεράστιο οπλοστάσιο και πυρομαχικά» και ότι η ταχεία αντίδραση της αστυνομίας πρόλαβε μεγαλύτερη σφαγή.

Η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα πένθους την 23η Δεκεμβρίου και ο τσεχικός πληθυσμός θα τηρήσει το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Βόντρασεκ , η αστυνομία άρχισε να αναζητεί τον φοιτητή πριν από την επίθεση, αφότου ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός στο χωριό Χόστουν, δυτικά της Πράγας.

Ο δράστης «έφυγε για την Πράγα δηλώνοντας ότι θέλει να αυτοκτονήσει», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας αρνούμενος να επιβεβαιώσει ότι ο 24χρονος σκότωσε όντως τον πατέρα του.

Η αστυνομία ερεύνησε κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο δράστης επρόκειτο να παρουσιασθεί για μάθημα, αλλά εκείνος κατευθύνθηκε τελικά στο γειτονικό κεντρικό κτίριο της Σχολής στο ιστορικό κέντρο της Πράγας.

Η αστυνομία έμαθε για την ένοπλη επίθεση στις 15.00 GMT και ανέπτυξε αμέσως δύναμη επέμβασης.

Είκοσι λεπτά αργότερα, ο δράστης βρέθηκε νεκρός.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα έρευνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι ο δράστης εμπνεύσθηκε από «παρόμοιο περιστατικό στην Ρωσία», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε επίσης ότι η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο ίδιος δράστης είχε σκοτώσει έναν νεαρό και την κόρη του στο καροτσάκι της καθώς έκαναν βόλτα σε δάσος των ανατολικών προαστίων της Πράγας στις 15 Δεκεμβρίου.

Η έρευνα βρισκόταν σε αδιέξοδο μέχρι τη στιγμή που τα στοιχεία που βρέθηκαν στο Χόστουν επέτρεψαν την σύνδεση των δύο εγκλημάτων.

Στους 14 οι νεκροί

Δεκατέσσερις είναι οι νεκροί, περιλαμβανομένου του δράστη της χθεσινής πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας. Οπως δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούζαν στην Τσεχική Τηλεόραση «δεν υπάρχουν ξένοι μεταξύ των νεκρών».

Με αγωνία παρακολουθεί το μακελειό στο πανεπιστήμιο Καρόλου στην καρδιά της Πράγας η παγκόσμια κοινή γνώμη, καθώς πέρα από τους 14 νεκρούς από τα πυρά του 24χρονου φοιτητή Ντέιβιντ Κόζακ, υπάρχουν άλλοι 24 τραυματίες, με τους εννέα από αυτούς να παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε νωρίτερα στο τσεχικό ραδιόφωνο πως έχουν ταυτοποιηθεί 13 από τους 14 νεκρούς. Οι αρχές δεν γνωστοποίησαν νέες πληροφορίες για την κατάσταση των τραυματιών.

Η αστυνομία αναζητεί τα κίνητρα του μακελάρη αποκλείοντας προς το παρόν το σενάριο της τρομοκρατίας ενώ δεν αποκλείεται ο 24χρονος δράστης να έχει σκοτώσει και τον πατέρα του σε κατοικία έξω από την Πράγα, πριν μεταβεί στην πρωτεύουσα.

Ο 24χρονος φοιτητής έχασε τη ζωή του στο κτίριο του πανεπιστημίου, πιθανόν αυτοκτονώντας ή από σφαίρα αστυνομικού, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο νεαρός είχε άδεια οπλοφορίας και καθαρό ποινικό μητρώο, ήταν φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

(AP Photo/Petr David Josek)

Η αστυνομία είχε πληροφορίες πως σκόπευε να αυτοκτονήσει και τον αναζητούσε σε άλλο κτίριο του πανεπιστημίου, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει μια διάλεξη.

Όμως ο ύποπτος ως δράστης πήγε αντίθετα στο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, σε μια πολυσύχναστη πλατεία στην άλλη όχθη από το Κάστρο της Πράγας και μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία της Παλιάς Πόλης, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης.

Τι έγραφε στο Telegram

Στο μεταξύ, τα μηνύματα του μακελάρη στο Telegram, λίγες μέρες πριν από την επίθεση.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Δεκεμβρίου, ο ένοπλος γράφει στη ρωσική γλώσσα: «Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να επιτεθώ σε σχολεία, η Αλίνα Αφανασκίνα με βοήθησε πάρα πολύ.

Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον… Στη συνέχεια, όταν έγινε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς από τον Ιλνάζ, συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ πιο επικερδές να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροή. Κάθισα… Περίμενα… Ονειρευόμουν… Ήθελα… αλλά η Αλίνα αποτέλεσε την έμπνευσή μου. Ήταν σαν να ήρθε σε βοήθεια από τον ουρανό πάνω στην ώρα.

Αυτό το κανάλι (σ.σ. telegram) θα είναι κλειστό για πολύ καιρό. Αν και ήθελα να το ανοίξω αρχικά, μετά διάβασα κάποιες οδηγίες ότι θα ήταν καλύτερα να το κάνω λίγες ώρες πριν προβώ σε πυροβολισμούς. Πιθανότατα θα το κάνω αυτό. Αυτό το κανάλι είναι ένα ημερολόγιο όπου θα μιλάω για τη ζωή μου πριν συμβούν όλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ