ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Εκουαδόρ βυθίστηκε στο χάος; Τα καρτέλ κήρυξαν τον πόλεμο στον πρόεδρο της χώρας

Γιατί το Εκουαδόρ βυθίστηκε στο χάος; Τα καρτέλ κήρυξαν τον πόλεμο στον πρόεδρο της χώρας
Η μικρή χώρα της λατινικής Αμερικής βιώνει κάποιες από τις πλέον αιματοβαμμένες ημέρες της σύγχρονης ιστορίας της με τα καρτέλ να κηρύσσουν τον πόλεμο στον Προέδρο της χώρας. AP photo

Το Εκουαδόρ, η μικρή χώρα της λατινικής Αμερικής βιώνει κάποιες από τις πλέον αιματοβαμμένες ημέρες της σύγχρονης ιστορίας της με τα καρτέλ να κηρύσσουν τον πόλεμο στον πρόεδρο της χώρας.

Η μικρή χώρα στα βορειοανατολικά της λατινικής Αμερικής βρίσκεται κυριολεκτικά σε πόλεμο με τα μέλη 22 καρτέλ της χώρας να κάνουν καταδρομικές επιθέσεις σε πανεπιστήμια, τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και φυλακές απαντώντας με πόλεμο στον πρόεδρο της χώρας ο οποίος νωρίς το πρωί της Τρίτης (9/1) ανακοίνωσε πως για τις επόμενες 60 ημέρες το Εκουαδόρ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να περιοριστεί η ναρκοβία από τους δρόμους της χώρας.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του Εκουαδόρ προχώρησε και στην υπογραφή σχετικού διατάγματος με το οποίο δίνει την δυνατότητα στον στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της δίωξης ναρκωτικών της χώρας να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των καρτέλ που δραστηριοποιούνται στην χώρα των σχεδόν 18 εκατομμυρίων.

Στο συγκεκριμένο διάταγμα ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ντάνιελ Νομπόα, εξίσωσε για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας τα καρτέλ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, απαλλάσσοντας τις διωκτικές αρχές από την υποχρέωση έκδοσης εντάλματος και λοιπών διαδικασιών που μέχρι σήμερα ίσχυαν για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ο Νομπόα ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μόλις Νοέμβριο είχε δεσμευθεί πως θα ξεπεράσει όλους τους νομικούς και δικαστικούς περιορισμούς προκειμένου να χτυπήσει τα καρτέλ και το τεράστιο πρόβλημα της βίας και των θανάτων που αυτά προκαλούν στην καρδιά του.

Ο Νομπόα είναι ο γιος του πλουσιότερου ανθρώπου στο Εκουαδόρ και ενός από τους πλουσιότερους της Λατινικής Αμερικής. Το γεγονός πως δεν μπορεί να διαφθαρεί μέσω χρηματισμού ή δωροδοκίας τον έκανε από την προεκλογική ακόμη περίοδο μισητό στα καρτέλ όχι μόνο της χώρας του αλλά και της γειτονικής Κολομβίας.

Σήμερα αυτό που βιώνει το Εκουαδόρ είναι κάτι περισσότερο από «εσωτερική ένοπλη διαμάχη» όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της χώρας, είναι ένας γενικευμένος πόλεμος ανάμεσα στους στρατούς των καρτέλ και των τοπικών αρχών. Ο Νομπόα έχει θέσει ως μοναδικό στόχο στην θητεία του την οριστική εξάλειψη τόσο των οργανώσεων όσο και των μελών τους και πάνω σε αυτή την βάση ο νούμερο ένα φυλακισμένος βαρόνος των τοπικών καρτέλ, ο Αδόλφο Μασίας ο οποίος εσχάτως δραπέτευσε από την φυλακή υψίστης ασφαλείας στην οποία εξέτιε ποινή που ξεπερνά τα 35 χρόνια.

Ο Μασίας επικεφαλής του μεγαλύτερους καρτέλ της χώρας των Choneros που παίρνουν το όνομά τους από την πόλη Chone της επαρχίας Μαναμπί δεν είχε «διάθεση» να δει το νέο – άφθαρτο Πρόεδρο της χώρας να εφαρμόζει τα σχέδιά του στον ίδιο. Ο γνωστός και με το ψευδώνυμο Fito (στόχος) ανέλαβε τα ινία του καρτέλ το 2020 και πριν από τρεις ημέρες εξαφανίστηκε από την φυλακή που οι αρχές του Εκουαδόρ δαπάνησαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μετατρέψουν ειδικά για τον ίδιο σε φρούριο.

Με τον Fito καταζητούμενο τα μέλη όλων των καρτέλ της χώρας καιόπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές και καρτέλ από την Κολομβία αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα και να γυρίσουν την ευρύτερη περιοχή στην δεκαετία του 80 όταν όπου δεν περνούσε το χρήμα περνούσε το «μολύβι»…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ