ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος Χούθι: Τα αμερικάνικα χτυπήματα δεν θα επηρεάσουν την παρεμπόδιση των πλοίων

Εκπρόσωπος Χούθι: Τα αμερικάνικα χτυπήματα δεν θα επηρεάσουν την παρεμπόδιση των πλοίων
(AP Photo/Osamah Abdulrahman)

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ δήλωσε στο Reuters, ότι τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου σε στρατιωτική βάση στη Σαναά σήμερα τα ξημερώματα, δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ικανότητες των Χούθι να συνεχίσουν να εμποδίζουν τη διέλευση πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ από την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα.

Παράλληλα ο αξιωματούχος της οργάνωσης των ανταρτών Χούθι Νασρουλντίν Ανσαρουλάχ, δήλωσε σήμερα στο δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera, ότι δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από το τελευταίο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεων των Χούθι στην Σαναά και δεσμεύτηκε για «ισχυρή και αποτελεσματική» απάντηση του σιιτικού κινήματος σε αυτό.

«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καμία υλική ή ανθρώπινη απώλεια», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Al Jazeera, ότι αναφέρθηκαν εκρήξεις στην πόλη Χοντέιντα.

Καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Ανησυχία Μπάιντεν για τον αντίκτυπο στις τιμές πετρελαίου από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν χθες καθώς αρκετά πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που κατευθύνονταν στην Ερυθρά Θάλασσα άλλαξαν ρότα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά τα πλήγματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση» τους Χούθι και επανέλαβε ότι θα απαντήσει εφόσον «συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους».

Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον υπογραμμίζουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές τους στην Υεμένη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Χούθι, εξαπολύθηκαν εν είδει αντιποίνων μετά τις επί μήνες επιθέσεις του κινήματος αυτού εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ισραηλινού εδάφους και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες θεωρούν ότι συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ