ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Προβάδισμα του κεντροδεξιού Στουμπ ενόψει του β γύρου των προεδρικών εκλογών

Φινλανδία: Προβάδισμα του κεντροδεξιού Στουμπ ενόψει του β γύρου των προεδρικών εκλογών
AP Photo/Sergei Grits

Ο κεντροδεξιός Αλεξάντερ Στουμπ του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού της Φινλανδίας φέρεται να προηγείται του μέλους του φιλελεύθερου Πράσινου Κόμματος Πέκα Χααβίστο ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 11 Φεβρουαρίου.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, της Helsingin Sanomat, που δημοσιεύεται την Τρίτη (30/1).

Η Φινλανδία εκλέγει νέο πρόεδρο για να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της χώρας στον νέο της ρόλο στο ΝΑΤΟ, αφού έδωσε τέλος σε δεκαετίες ουδετερότητας για να ενταχθεί στη δυτική αμυντική συμμαχία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε χθες και σήμερα (29/1 & 30/1) αφότου ο Στουμπ οριακά έφθασε πρώτος με 27,2% κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή ακολουθούμενος από τον Χααβίστο με 25,8%.

Ερωτηθέντες για το ποιον από τους δύο επαπομείναντες υποψηφίους θα ψηφίσουν αυτή τη φορά, 57% απάντησαν τον Στουμπ, ενώ 43% τον Χααβίστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε διαδικτυακά η εταιρεία δημοσκοπήσεων Verian for Helsingin Sanomat.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ηγείται της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, ενώ ενεργεί επίσης ως ανώτατος διοικητής των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Ο 55χρονος Στουμπ είναι πρώην πρωθυπουργός και ευρωπαϊστής κοσμοπολίτης, ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε «συντηρητικός» σε συνέντευξή του στο Reuters ενόψει των εκλογών.

Ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χααβίστο, είναι ένας κεντροαριστερός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί ως διαπραγματευτής ειρήνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ