ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Βίντεο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα μπορεί να παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

BBC: Βίντεο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα μπορεί να παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο
(AP Photo/Majdi Mohammed, File)

Βίντεο που δείχνουν κρατούμενους από τη Γάζα γυμνούς, δεμένους και με καλυμμένα τα μάτια  μπορεί να συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου προειδοποιούν νομικοί. 

Τα βίντεο τραβήχτηκαν και ανέβηκαν στο διαδίκτυο από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι οι κρατούμενοι δεν πρέπει να εκτίθενται σε περιττό εξευτελισμό ή σε δημόσια περιέργεια.

Το BBC Verify εξέτασε εκατοντάδες βίντεο που μοιράστηκαν ανοιχτά Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα από τον Νοέμβριο του 2023. Επαληθεύτηκαν οκτώ που δείχνουν κρατούμενους.

Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) έχει αποκαλύψει ότι ένας από τους εφέδρους που εντοπίστηκε στο βίντεο δεν υπηρετεί πια και τονίζει πως αυτά δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες τους.

Ο Δρ. Μαρκ Έλις, κορυφαίος σύμβουλος του ΟΗΕ σε διεθνή ποινικά δικαστήρια, δήλωσε ότι τα πλάνα από Ισραηλινούς στρατιώτες ενδέχεται να παραβιάζουν τους αναγνωρισμένους κανόνες για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Τα περισσότερα από τα βίντεο δείχνουν σκηνές μάχης και στρατιώτες να ψάχνουν σε σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους.

Ένα βίντεο δείχνει στρατιώτες να εκτοξεύουν όπλα μεταμφιεσμένοι σε δεινόσαυρους και άλλα τους δείχνουν να στήνουν μια πιτσαρία σε ένα άδειο παλαιστινιακό σπίτι.

Οκτώ βίντεο, που γυρίστηκαν και μοιράστηκαν δημόσια, σύμφωνα με νομικούς, δείχνουν την κακομεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Όλα αναρτήθηκαν από άνδρες που είναι ή ήταν εν ενεργεία στρατιώτες, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ταυτότητά τους.

Με τη βοήθεια εργαλείων αναζήτησης αντίστροφης εικόνας διαπιστώθηκε ότι προήλθε από τον λογαριασμό YouTube του Ισραηλινού στρατιώτη Yossi Gamzoo Letova.

Έχει ανεβάσει πολλά βίντεο από τη Γάζα από τις αρχές Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων λήψεων από το τάγμα του.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2023, ο Παλαιστίνιος κρατούμενος της εικόνας εμφανίζεται γυμνός και αιμόφυρτος με τα χέρια του δεμένα και καθισμένος σε μια καρέκλα ενώ ανακρίνεται.

Το βίντεο τραβήχτηκε στο Κολέγιο της Γάζας, ένα σχολείο στα βόρεια της Λωρίδας. Αργότερα στο ίδιο βίντεο, ο κρατούμενος φαίνεται να παρελαύνει ξυπόλητος στους δρόμους της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή του, ο IDF ανέφερε: «Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας επιτόπιας ανάκρισης. Ο ύποπτος δεν τραυματίστηκε. Ένας έφεδρος φωτογράφισε και δημοσίευσε τη φωτογραφία κατά παράβαση των εντολών και των αξιών των IDF. Πρόσφατα αποφασίστηκε η λήξη της εφεδρικής του θητείας».

Βίντεο που αφαιρέθηκαν

Την ίδια ημέρα, ο Letova δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο στο YouTube που δείχνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους συγκεντρωμένους σε ένα αθλητικό γήπεδο, το οποίο γεωεντοπίσαμε και επαληθεύσαμε ως το στάδιο Γιαρμούκ της Γάζας.

Οι περισσότεροι από αυτούς που εμφανίζονται στο βίντεο έχουν γδυθεί μέχρι το εσώρουχό τους. Ορισμένοι έχουν δεμένα μάτια και γονατίζουν στο έδαφος σε διατεταγμένες σειρές, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες παρακολουθούν.

Σε ένα σημείο, μια ομάδα, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες κρατούμενες, εμφανίζονται γονατισμένες και με δεμένα μάτια πίσω από ένα ποδοσφαιρικό τέρμα με μια ισραηλινή σημαία κρεμασμένη από πάνω τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ