ΚΟΣΜΟΣ

Αυγό 1.700 ετών έχει ακόμη τον κρόκο και το ασπράδι του

Αυγό 1.700 ετών έχει ακόμη τον κρόκο και το ασπράδι του
Oxford Archaeology

Πίσω στο 2010, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο Έιλσμπερι του Μπάκιγχαμσιρ στην Αγγλία, μέσα σε έναν λάκκο βρέθηκαν αντιμείμενα των ρωμαϊκών χρόνων. Ανάμεσά τους, ένα καλάθι, κεραμικά σκεύη, δερμάτινα παπούτσια, οστά ζώων και – το καλύτερο – τέσσερα άθικτα πιτσιλωτά αυγά κότας, ηλικίας 1.700 ετών.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι τα εξήγαγαν όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά, τα τρία έσπασαν – παράγοντας μια θειώδη μυρωδιά που σίγουρα τους έμεινε αξέχαστη. Ένα όμως διατηρήθηκε πλήρες, και πρόσφατα αποκάλυψε μια έκπληξη.

Σάρωση που πραγματοποιήθηκε στο «αυγό του Έιλσμπερι» όπως αποκαλείται, αποκάλυψε ότι εξακολουθεί να έχει υγρό – που θεωρείται ότι είναι ένα μείγμα κρόκου και ασπραδιού – στο εσωτερικό του και μπορεί να δώσει πληροφορίες για το πτηνό που το γέννησε πριν από σχεδόν δύο χιλιετίες.

Ο Edward Biddulph, ανώτερος διευθυντής του έργου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Οξφόρδης, που επέβλεψε την ανασκαφή, δήλωσε στον Guardian ότι ήταν εκπληκτική η εύρεση του μοναδικού άθικτου αυγού της ρωμαϊκής εποχής στη Βρετανία. «Συχνά βρίσκουμε κομμάτια κελύφους, αλλά όχι άθικτα αυγά», είπε.

Πέρυσι γίνονταν συζητήσεις για το πώς θα παρουσιαζόταν το αυγό, όταν η Dana Goodburn-Brown, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και επιστήμονας υλικών, πρότεινε να το σαρώσουν για να αποφασίσουν πώς θα το συντηρήσουν καλύτερα.

«Το αυγό αποδείχθηκε ακόμη πιο εκπληκτικό. Περιείχε ακόμα το υγρό του, τον κρόκο και το ασπράδι, που φαίνεται να έχουν αναμειχθεί μεταξύ τους», είπε ο Biddulph. «Θα περιμέναμε να είχε διαλυθεί με την πάροδο των αιώνων, αλλά είναι ακόμα εκεί. Είναι απολύτως απίστευτο. Μπορεί να είναι το αρχαιότερο αυγό του είδους του στον κόσμο».

Ο Biddulph δήλωσε ότι το αυγό είχε τοποθετηθεί σκόπιμα σε ένα λάκκο που είχε χρησιμοποιηθεί ως πηγάδι για τη βυνοποίηση του κριθαριού και τη ζυθοποιία. «Αυτή ήταν μια υγρή περιοχή δίπλα σε έναν ρωμαϊκό δρόμο. Μπορεί τα αυγά να τοποθετήθηκαν εκεί ως αναθηματική προσφορά. Το καλάθι που βρήκαμε μπορεί να περιείχε ψωμί».

Το σημείο όπου βρέθηκαν τα αυγά, σε ανασκαφή στο ΈιλσμπεριOxford Archaeology

Το αυγό μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από τον ίδιο τον Biddulph, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα αγχωμένος που μπήκε στο μετρό και περπάτησε στους δρόμους με κάτι τόσο τόσο εξαιρετικό και εύθραυστο υπό τη φροντίδα του.

Στο μουσείο, ο ανώτερος επιμελητής της συλλογής αυγών και φωλιών πουλιών, Douglas Russell, έδωσε συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα συντηρηθεί το αυγό και θα αφαιρεθεί το περιεχόμενό του χωρίς να σπάσει, με μια μικροσκοπική τρύπα. Από το περιεχόμενο θα μάθουν περισσότερα για το πτηνό που το γέννησε .

Υπάρχουν παλαιότερα αυγά με περιεχόμενο, αλλά είναι μουμιοποιημένα, δήλωσε ο Russell, ο οποίος πιστεύει ότι αυτό είναι το παλαιότερο φυσικά διατηρημένο αυγό στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ