ΚΟΣΜΟΣ

Το όνειρο του Τιτανικού «αναβιώνει» - Δισεκατομμυριούχος βάζει «πλώρη» για την δημιουργία του

Το όνειρο του Τιτανικού «αναβιώνει» - Δισεκατομμυριούχος βάζει «πλώρη» για την δημιουργία του

Ο Τιτανικός αναχωρεί από το λιμάνι του Σάουθχαμπτον το 1912

Associated Press

Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Κλάιβ Πάλμερ ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τα σχέδια ναυπήγησης του Τιτανικού ΙΙ, τον «απόγονο» του γνωστού πλοίου που βυθίστηκε το 1912.

Ο Πάλμερ ξεκίνησε για πρώτη φορά να κάνει σχέδια για τον Τιτανικό ΙΙ το 2012 και ξανά το 2018.

Έξι χρόνια αργότερα βάζει για τρίτη φορά «μπρος» στα σχέδια αυτά, όπως έκανε γνωστό με μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (13/3) στο Σίδνεϊ.

«Γιατί να μπει στον κόπο για τρίτη φορά;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς.

«Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να κάνω σχέδια για τον Τιτανικό από το να κάθομαι στο σπίτι και να μετράω τα χρήματά μου», φέρεται να είπε ο Πάλμερ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με την «ωμή» ειλικρίνεια ενός πάμπλουτου ανθρώπου.

Έτσι, για τον Πάλμερ το ερώτημα δεν είναι πώς να κερδίσει κανείς χρήματα, αλλά πού να τα ξοδέψει, όπως μεταδίδει το CNNi.

Την τελευταία φορά που προσπάθησε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, η πανδημία έβαλε στον «πάγο» τα σχέδιά του, καθώς τα λιμάνια ανά τον κόσμο διέκοψαν τη λειτουργία τους και οι άνθρωποι, που θα μπορούσαν να ταξιδέψουν με τον Τιτανικό ΙΙ μπήκαν σε καραντίνα.

Σήμερα, όμως, ο καιρός αυτός έχει παρέλθει και τα κρουαζιερόπλοια πλέουν και πάλι στις ανοιχτές θάλασσες. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για τον Πάλμερ να αναβιώσει το όνειρό του για τον Τιτανικό.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι μετά από τις εξαιρετικά απρόβλεπτες καθυστερήσεις, που είχαμε είμαστε και πάλι έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του Τιτανικού ll. Ας αρχίσει το ταξίδι» δήλωσε ο Πάλμερ σε δελτίο τύπου.

Τα σχέδια, που μοιάζουν πολύ με προηγούμενες προσπάθειές του, έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Εάν όλα πάνε κατ' ευχήν, οι εργασίες για την κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η ομάδα του Πάλμερ δημοσίευσε ένα οκτάλεπτο βίντεο, που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, δείχνοντας τη διάταξη του πλοίου και πώς θα είναι κάθε δωμάτιο, ενώ μίσθωσε ηθοποιούς ντυμένους με κοστούμια εποχής, που αναπαριστούν τους επιβάτες.

Οι επιβάτες του πλοίου ενθαρρύνονται να ντύνονται με ρούχα της δεκαετίας του 1900, χωρίς βέβαια να είναι υποχρεωτικό, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Το ίδιο το πλοίο θα έχει μήκος 269 μέτρα και πλάτος 32,2 μέτρα, ελαφρώς πιο φαρδύ από το αρχικό. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στους 2.345 επιβάτες σε εννέα καταστρώματα, με 835 καμπίνες. Σχεδόν τα μισά από αυτά θα προορίζονται για επιβάτες πρώτης θέσης.

Οι επιβάτες τρίτης θέσης θα αναγκαστούν να βολεύονται σε μια κοινόχρηστη τραπεζαρία, όπως άλλωστε ήταν διαμορφωμένο και το αρχικό σκάφος. Να σημειωθεί όμως, πως σκοπός είναι να υπάρχουν διαθέσιμα γεύματα για όσους και όσες θέλουν να βιώσουν μια λιγότερο «αυθεντική» εμπειρία.

Ένας Τιτανικός χωρίς τραγικό τέλος

Ο Πάλμερ σκοπεύει να αντιγράψει τον Τιτανικό, χωρίς ωστόσο το τραγικό του τέλος.

«Ο Τιτανικός ΙΙ είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να φέρει την ειρήνη. Μπορεί να είναι ένα πλοίο ειρήνης μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου.

«Εκατομμύρια έχουν ονειρευτεί να πλεύσουν πάνω σε αυτό, να το δουν στο λιμάνι και να ζήσουν το μοναδικό του μεγαλείο. Ο Τιτανικός θα είναι το πλοίο όπου αυτά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα» κατέληξε ο Πάλμερ».

CNNi /Hilary Whiteman: Australian billionaire revives dream to set sail on Titanic II

ΔΗΜΟΦΙΛΗ