ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Το χρονικό του τρόμου με τους 4 νεκρούς - Μυστήριο με την ταυτότητα του δράστη

Λονδίνο: Το χρονικό του τρόμου με τους 4 νεκρούς - Μυστήριο με την ταυτότητα του δράστη
REUTERS/ HANNAH MCKAY

Συγκλονισμένος είναι ολόκληρος ο κόσμος από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, το βρετανικό κοινοβούλιο. Η χρονική στιγμή, μάλιστα, που συνέβη το περιστατικό δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς έγινε ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ξυπνώντας θλιβερές μνήμες.

Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμέτωπη για άλλη μία φορά με ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα με τους ηγέτες της γηραιάς ηπείρου να δείχνουν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα της τρομοκρατίας. Αυτή τη φορά τον τρόμο της τρομοκρατίας έζησε το Λονδίνο, το οποίο θρηνεί 4 Βρετανούς πολίτες.

Ο τραγικός μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης είναι 5 νεκροί, ένας εκ των οποίων ο φερόμενος ως δράστης και τουλάχιστον 40 τραυματίες, σε μια επίθεση που η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική. Τρεις Γάλλοι μαθητές, ηλικίας 15-16 ετών και τέσσερις Βρετανοί φοιτητές βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες.

Διαβάστε το live του CNN Greece για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο

Το χρονικό του τρομοκρατικού χτυπήματος

Εκμεταλλευόμενος το κενό στα μέτρα ασφαλείας, ένας άνδρας έπεσε με το όχημά του και παρέσυρε πεζούς στη γέφυρα του Westminster, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο συγκρούστηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο κιγκλίδωμα του βρετανικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, ο δράστης οπλισμένιος με ένα μαχαίρι βγήκε από το αμάξι και επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο του κοινοβουλίου.

epppiiii

πηγή: reuters

Στην προσπάθειά του εμποδίστηκε από έναν αστυνομικό, τον οποίο και τραυμάτισε θανάσιμα με το φονικό του όπλο. Ακολούθησε καταιγισμός πυρών από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα και λίγο αργότερα να υποκύψει στα τραύματά του.

epithesi 7

πηγή: reuters

Επικράτησαν σκηνές χάους και πανικού με την αστυνομία να αποκλείει ολόκληρη την περιοχή για ώρες γύρω από το Westminster. Αιμόφυρτοι άνθρωποι κείτονται στο έδαφος στη γέφυρα του Westminster, αλλά και μπροστά στο κοινοβούλιο, ενώ απλοί πολίτες προσπαθούν να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, συνθέτοντας ένα πρωτοφανές σκηνικό στην πρωτεύουσας της Βρετανίας.

epppp
epithesi

πηγή: reuters

Εκατοντάδες πολίτες παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στο Αββαείο, ενώ πολλοί τουρίστες εγκλωβίστηκαν και στο London Eye.

epithesi 6

πηγή: reuters

Συγκλονιστική είναι και η ανάρτηση του σχολείου StJohn&StFrancis, μαθητές του οποίου εγκλωβίστηκαν μέσα στο κοινοβούλιο την ώρα της επίθεσης και τραγουδούσαν τραγούδια για να ηρεμήσουν.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο δράστης έδρασε μόνος του, ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με την ταυτότητα του. Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε στο Reuters πως οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους. «Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρειες», τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

epithesi 5

πηγή: reuters

Ωστόσο, σύγχυση επικράτησε σχετικά με την ταυτότητα του δράστη, όταν το chanel 4 μετέδωσε πληροφορίες ότι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης ήταν ο «ιεροκήρυκας του μίσους» Abu Izzadeen. Όπως, όμως, ανακοίνωσε αργότερα ο δικηγόρος του, ο Izzadeen εκτίει ποινή φυλάκισης, αρά δεν μπορεί να έχει διαπράξει την εν λόγω επίθεση.

Μέι: Αρρωστημένη η επίθεση

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς την «αρρωστημένη και εξαχρειωμένη».

«Η τοποθεσία αυτής της επίθεσης δεν ήταν τυχαία», τόνισε σε διάγγελμά της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, αργά το βράδυ.

«Ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας μας, όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών και των πολιτισμών έρχονται για να γιορτάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», σημείωσε.

epithesi 2

πηγή: reuters

Οποιεσδήποτε απόπειρες να πλήξουν αυτές οι αξίες μέσα από την βία είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», συμπλήρωσε ακόμα.

Σημειώνεται ότι η Μέι φυγαδεύτηκε από το κοινοβούλιο μέσα σε ελάχιστα λεπτά, την ώρα του συμβάντος και οδηγήθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν από την μεριά του, διεμήνυσε ότι «οι Λονδρέζοι δεν θα πτοηθούν από την τρομοκρατία»

LONDINO EP

Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Τομπίας Έλγουντ, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο την ώρα που ο δράστης επιτέθηκε στον αστυνομικό. Φανερά συγκλονισμένος, ο υφυπουργός προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένο αστυνομικό, ο οποίος ωστόσο, δεν τα κατάφερε.

πηγή: twitter

Συγκλονιστικά βίντεο από το χτύπημα στο Λονδίνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ