ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ και πρωτογενή πλεονάσματα κρίνουν τη συμφωνία

ΔΝΤ και πρωτογενή πλεονάσματα κρίνουν τη συμφωνία

Ένα βήμα πίσω φαίνεται να κάνουν οι Ευρωπαίοι σε σχέση με την διατήρηση των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018.

Την ίδια στιγμή ασκούνται πιέσεις σε Βερολίνο και ΔΝΤ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εγκαίρως για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα επιτρέψουν στο Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Αγκάθι οι αξιώσεις που θέτει το Ταμείο σε σχέση με τα εργασιακά για τις οποίες καταβάλλονται προσπάθειες να μεταπειστεί με θέσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Τα θετικά μηνύματα ήρθαν σήμερα τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ντάισελμπλουμ: Υπερβολικός ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος . Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σημείωσε: «Θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα και θα βρούμε έναν ρεαλιστικό τρόπο» εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, κυρίως στα εργασιακά.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχτηκε ότι «το ΔΝΤ έχει κάποιο δίκιο όταν λέει ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικός».

«Από τη μία το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολο η Ελλάδα να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και από την άλλη κάποιοι το θεωρούν απαραίτητο, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό τρόπο να προχωρήσουμε».

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τι μπορεί να γίνει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος των δανείων.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει ήδη από τον Μάιο ότι πριν από τα τέλη του έτους το θέμα θα πάει στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Καταλήγοντας είπε ότι συμφωνεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το «θετικό μομέντουμ» για να κάνουμε βήματα προόδου. «Να κάνουμε βήμα-βήμα την προσπάθεια», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Κάποιοι θέλουν να πάνε γρήγορα, κάποιοι άλλοι έχουν στυλώσει τελείως τα πόδια, εγώ λέω ότι “θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα”».

Μοσκοβισί: Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων μετά το 2018

Στην ανάγκη όλοι οι θεσμοί να συγκλίνουν σε μια τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισε η δεύτερη αξιολόγηση προχωρά καλά, αλλά υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα σε εκκρεμότητα, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν από όλους του εμπλεκόμενους για να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

"Θα πρέπει να φτάσουμε σε staff level agreement εως το Eurogroup χωρίς να υπάρξει καμία διαίρεση και διαφωνία μεταξύ θεσμών. Χρειαζόμαστε όλους τους θεσμούς. Έως την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία", τόνισε ο Επίτροπος.

Κατά τον ίδιο η συμφωνία δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι και εφικτή. Ξεκαθάρισε δε πως εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τη συμφωνία οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ότι τους αντιστοιχεί στο θέμα του χρέους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν ερμηνεύεται ως πρόσθετη λιτότητα.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στην ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. " Έχουμε ένα Μνημόνιο. Πρέπει να εφαρμοστεί. Τίποτα περισσότερο , τίποτα λιγότερο", τόνισε.

Ερωτηθείς για το εαν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα επεκταθούν και μετά το 2018 είπε πως δεν είναι αυτή η συζήτηση.

"Έχουμε ένα οδικό χάρτη που μας οδηγεί εως το 2018. Το Μνημόνιο διαρκεί εως το 2018. Μετά οι στόχοι μπορούν να αλλάξουν", σημείωσε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αν και ερωτήθηκε για την πρόταση του Ευκλειδη Τσακαλώτου τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των πλεονασμάτων να πάνε στη μείωση της φορολογίας απέφυγε να μιλήσει για τη πρόταση αυτή.

Για το θέμα των εργασιακών είπε πως πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το πνεύμα των αλλαγών να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά.

Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε να δει σοβαρά την πρόταση για μείωση των πρωτογενών

Μιλώντας στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε δε, εμμέσως τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δει σοβαρά την πρότασή του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% με το 1% να πηγαίνει στην ελάφρυνση των φόρων και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ