ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.Ντάισελμπλουμ: Είμαι αισιόδοξος, θα προχωρήσουμε βήμα - βήμα

Γ.Ντάισελμπλουμ: Είμαι αισιόδοξος, θα προχωρήσουμε βήμα - βήμα

Αισιόδοξος για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα και θα βρούμε έναν ρεαλιστικό τρόπο» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, κυρίως στα εργασιακά.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχτηκε ότι «το ΔΝΤ έχει κάποιο δίκιο όταν λέει ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικός».

«Από τη μία το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολο η Ελλάδα να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και από την άλλη κάποιοι το θεωρούν απαραίτητο, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε:

«Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό τρόπο να προχωρήσουμε».

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τι μπορεί να γίνει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος των δανείων.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει ήδη από τον Μάιο ότι πριν από τα τέλη του έτους το θέμα θα πάει στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Καταλήγοντας είπε ότι συμφωνεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το «θετικό μομέντουμ» για να κάνουμε βήματα προόδου. «Να κάνουμε βήμα-βήμα την προσπάθεια», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Κάποιοι θέλουν να πάνε γρήγορα, κάποιοι άλλοι έχουν στυλώσει τελείως τα πόδια, εγώ λέω ότι “θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα”».

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι Ελλάδα και πιστωτές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Χρειάζονται και τα δύο μέρη για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη», ανέφερε και εξήγησε ότι από τη μία οι πιστώτριες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να παρεκτραπούν και ότι θα χτίσει μια ισχυρή οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ