ΕΛΛΑΔΑ

Το «τελευταίο αντίο» στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Το «τελευταίο αντίο» στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» λένε συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο που δολοφονήθηκε την Πέμπτη στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού 154.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στις 15:00 μετά το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος (Λεωφ. Ιασωνίδου και Χρυσάνθου Τραπεζούντος) και θα ακολουθήσει η ταφή στο νεκροταφείο Ελληνικού.

Ρεπορτάζ: Φαίη Θειακού

Στην εκκλησία βρίσκεται από νωρίς η οικογένειά του, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, αλλά και συνάδελφοί του, όπως ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης.

Δεκάδες στεφάνια έχουν τοποθετηθεί στο προαύλιο του Ιερού Ναού ενώ η οικογένεια με μία λιτή ανακοίνωση ευχαρίστησε τον κόσμο που βρέθηκε στο πλευρό της:

«Ευχαριστούμε θερμά για τη συμπαράσταση όλων στις δύσκολες στιγμές της οικογένειας μας, μετά τον άδικο χαμό του Μιχάλη μας».

Σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του

Μέλη του δικηγορικού συλλόγου και φίλοι του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από το δικηγορικό του γραφείο. Όσοι βρέθηκαν στην οδό Ασκληπιού 154, άφησαν ένα λουλούδι στην είσοδο του γραφείου του εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στην οικογένειά του. Εκεί ήταν και ο γιος του, Νώντας.

Μια εικόνα που ξεχωρίζει από τη σιωπηλή διαμαρτυρία των μελών του δικηγορικού συλλόγου είναι ένα γράμμα που τοποθετήθηκε στην πόρτα του γραφείου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου:

«Αυτά τα λίγα λουλούδια είναι από εμένα τον Μανώλη που εξήντα χρόνια είμαι στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Κάποτε θα συναντηθούμε. Πως θα με γνωρίσεις; Ακούγοντας του ήχους κάποιας φυσαρμόνικας που σου άρεσε».

Ιδιόχειρες σημειώσεις του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο μικροσκόπιο των Αρχών

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών που δολοφόνησαν τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δικηγόρος κρατούσε σημειώσεις την ώρα που μιλούσε με τους δύο δράστες στο γραφείο του, πριν αυτοί τον δολοφονήσουν, για την δήθεν, ποινική τους υπόθεση.

Οι σημειώσεις αυτές βρίσκονται τώρα στο μικροσκόπιο των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση και εξετάζονται με προσοχή καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένα ονόματα που οι Αρχές θέλουν να εξακριβώσουν εάν πρόκειται για υπαρκτά πρόσωπα ή όχι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι δύο δράστες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά με τον ίδιο τον δικηγόρο και ζήτησαν να κλείσουν ραντεβού για κάποια σοβαρή ποινική υπόθεση ενός συγγενή, όπως φέρεται να ισχυρίστηκαν. Αφού έφτασαν το απόγευμα της Πέμπτης, στο δικηγορικό γραφείο, οπλισμένοι, όπως εκτιμάται και οι δύο, συνομίλησαν για περίπου 20 λεπτά με τον Ζαφειρόπουλο, παρουσία του συνεργάτη του.

zafeiro

(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να σημειώθηκε ένταση τη στιγμή που έφυγε ο συνεργάτης του δικηγόρου, για να μιλήσει στο τηλέφωνο. Ο ίδιος, λίγο αργότερα, και αφού είχε τελειώσει το τηλεφώνημα, άκουσε πυροβολισμούς, έσπευσε να δει τι γίνεται και οι δράστες πριν φύγουν τρέχοντας, του πήραν 40 ευρώ που είχε πάνω του, για να «θολώσουν τα νερά» και πιθανόν, για να δείξουν ότι πρόκειται για ληστεία.

Τις εκτιμήσεις ότι το έγκλημα δεν ήταν προσχεδιασμένο έρχονται να συμπληρώσουν και πολλά λάθη που έκαναν οι δράστες.

Οι Αρχές έχουν στρέψει τις έρευνες σε απειλητικά μηνύματα ή και mail που θα μπορούσε να είχε δεχτεί ο δικηγόρος, ενώ παράλληλα, περιμένουν και την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για να εντοπίσουν τον τηλεφωνικό αριθμό από τον οποίο είχαν καλέσει οι δράστες.

Πάντως, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους αστυνομικούς είναι το γεγονός ότι οι εκτελεστές είχαν ακάλυπτα χαρακτηριστικά, που σημαίνει ότι πρόκειται για άτομα που δεν έχουν «χαρτογραφηθεί» από τις Αρχές και ίσως να μην είναι σεσημασμένοι.

Επίσης, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο οι δύο δράστες να είχαν πάει στο γραφείο του δικηγόρου με εντολή άλλου προσώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ