ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: Σε κλοιό 7000 αστυνομικών το κέντρο υπό τον φόβο επεισοδίων

Πολυτεχνείο: Σε κλοιό 7000 αστυνομικών το κέντρο υπό τον φόβο επεισοδίων
EUROKINISSI

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου για τα 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Η αστυνομία έχει αυξήσει φέτος τα μέτρα καθώς στο κέντρο και στις γύρω περιοχές θα αναπτυχθούν δυνάμεις περίπου 7000 αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες ενώ έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την περιοχή γύρω από τη Βουλή προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν από σήμερα, Παρασκευή, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής», ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, έπειτα από υπόδειξη της αστυνομίας.

Ειδικότερα, ο σταθμός του Μεγάρου θα κλείσει στις 15:00 το μεσημέρι και οι σταθμοί στο Σύνταγμα και στον Ευαγγελισμό θα κλείσουν από τις 17:00 το απόγευμα.
Από τις ώρες που θα κλείσουν οι σταθμοί οι συρμοί θα περνούν από εκεί χωρίς στάση.

Κακοκαιρία και μέτρα της Τροχαίας θα κάνουν σήμερα αβάσταχτη τη ζωή των οδηγών στο κέντρο της Αθήνας το οποίο θα είναι απροσπέλαστο από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ κατά τη διεξαγωγή της πορείας θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας.

Παραμένουν οι καταληψίες στο Πολυτεχνείο

Παραμένουν, μέχρι αυτή την ώρα, στο χώρο του Πολυτεχνείου οι καταληψίες οι οποίοι, όπως σημείωναν, προχώρησαν στην κατάληψη «σε αλληλεγγύη με τους αγώνες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας μελών του Επαναστατικού Αγώνα».

Στο πανεπιστημιακό ίδρυμα έχουν ανοίξει μόνο οι πλαϊνές πύλες, επί της Πατησίων, ενώ, όπως ξεκαθαρίζουν οι αντιεξουσιαστές, δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε φοιτητικούς συλλόγους και κόμματα να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων, «επιτρέποντας» μόνο σε απλούς πολίτες την πρόσβαση.

Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και κομμάτια μαρμάρων και θα χρησιμοποιήσουν το Πολυτεχνείο ως ασφαλές ορμητήριο για επεισόδια και επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών.

Παράλληλα, την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου, αλλά και των δυνάμεων καταστολής γύρω από αυτό, ζητούν η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 και οι φοιτητές του ΕΜΠ.

Νωρίτερα σήμερα, ομάδα αντιεξουσιαστών ζητούσε να ανοίξει το Πολυτεχνείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ