ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός φυλακής με άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Εκτός φυλακής με άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής εξήλθε από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στο πλαίσιο της 48ωρης άδειας που έλαβε. 

Πρόκειται για την δεύτερη άδεια που παίρνει το μέλος της 17Ν, καθώς έχει συμπληρωθεί το χρονικό όριο που είναι απαραίτητο μετά την τελευταία του άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποχρεούται να επιστρέψει στον Κορυδαλλό μετά την παρέλευση 48 ωρών.

Ο Δ. Κουφοντίνας συνοδευόταν από τον γιο του, αλλά και τη δικηγόρο του, ενώ αρκετοί ήταν οι υποστηρικτές του που τον περίμεναν και χειροκρότησαν κατά την έξοδό του. Θα διαμένει στο σπίτι του στον Βαρνάβα και είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου, να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρας στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ, σε δηλώσεις της μετά την έξοδο του Δ.Κουφοντίνα από τις φυλακές, είπε:

«Είναι στα πλαίσια μιας κανονικότητας και κανονικότητα σημαίνει εφαρμογή του κανόνα. Τον κανόνα τον ορίζει ο νόμος. Εύχομαι, ελπίζω, ότι και στο μέλλον θα το αντιληφθείτε και εσείς ως μια κανονικότητα και δεν θα χρειάζεται να είστε εδώ και νομίζω και ότι και εσείς θα είστε καλύτερα. Να πω, επίσης, ότι δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά που παίρνει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας να τον δικάζουν και να τον ξαναδικάζουν τα κανάλια. Τον δίκασαν.Κ αι δεν χρειάζεται να του αυξάνεται και την ποινή. Ακούω που αυξάνετε την ποινή του, ακούω 16 φορές ισόβια. Όσα ισόβια και να του βάλετε η ζωή του είναι μία».

Σε ερώτηση αν η επόμενη άδεια θα είναι μεγαλύτερη, η κ. Κούρτοβικ είπε ότι αυτό δεν το ξέρει καθώς είναι κάτι που θα το αποφασίσει το συμβούλιο των φυλακών και ο νόμος το προβλέπει.

Για το πως νιώθει ο ίδιος, η συνήγορός του είπε ότι «νιώθει όπως κάθε κρατούμενος που βγαίνει από τη φυλακή. Και είναι σεβαστό, ο κάθε κρατούμενος, όταν ασκεί τα δικαιώματά του, να βγαίνει από τη φυλακή ό,τι και να είναι, ακόμα και να λογοδοτεί για κοινωνικά εγκλήματα, ακόμα και αν λογοδοτεί για εγκλήματα που προσβάλλουν αξίες κοινωνικές».

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν, η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, τόνισε ότι «ο νόμος δεν προβλέπει ότι οι οικογένειες των θυμάτων μιας ενέργειας, μιας πράξης, έχουν λόγο για τη συνέχεια της κράτησης ενός κρατούμενου» και πρόσθεσε: «Αυτό το αποφασίζουν άλλοι θεσμοί, άλλοι φορείς. Είναι και αυτό σεβαστό, το λέει ο νόμος, είναι και αυτό κανονικότητα, να τη σεβαστούμε».

Ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας είχε λάβει την πρώτη του άδεια, μετά την καταδίκη του, τον Νοέμβριο του 2017 και επιστρέφοντας στις φυλακές είχε δώσει και πάλι «ραντεβού» σε 60 μέρες. Η εν λόγω άδεια είχε δημιουργήσει ένα έντονο σκηνικό έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η είδηση είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, κάτι που συνέβη και με την νέα χορήγηση άδειας, για την οποία εξέφρασε για άλλη μια φορά την ανησυχία του και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ