ΕΛΛΑΔΑ

«Τελευταία στροφή» στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

«Τελευταία στροφή» στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες
Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το βράδυ της Τετάρτης 31 Αυγούστου 2016 EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία ύστερα από πάνω από 50 ώρες παραμονής των υποψηφίων αγοραστών  στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας βρίσκεται η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι στο κτίριο έφτασε βανάκι με φαγητό, ενδεικτικό ίσως του ότι η διαδικασία θα διαρκέσει ακόμα αρκετά. 

Αν και οι περισσότεροι ανέμεναν η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί αργά τα ξημερώματα της Πέμπτης, η δημοπράτηση της τέταρτης άδειας συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ανακοινωθεί το πέρας του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα οκτώ υποψήφια σχήματα για τις τέσσερις νέες άδειες είναι:

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) (Star Channel)
  • ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Σαββίδης)
  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
  • ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) (συμφερόντων Βαρδινογιάννη)
  • ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) (Μαρινάκης)

Μαζί με τους τέσσερις νέους κατόχους των αδειών αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση και τα ποσά με τα οποία κατοχυρώθηκαν αυτές. Το ερώτημα παραμένει αφενός το πότε και αφετέρου αν θα μείνουν εκτός σταθμοί που ήδη εκπέμπουν.

Όπως έχει αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τα περί προβλεπόμενου μέγιστου χρόνου προσαρμογής 90 ημερών, οι σταθμοί που λειτουργούν σήμερα και ενδεχομένως να μην λάβουν άδεια θα μπορούν να εκπέμπουν για το επόμενο τρίμηνο.

Διήμερο θρίλερ

Τηλεοπτικές άδειες κάμερες 2016 08 31 Στεφεάνου 2582148

Τηλεοπτικά συνεργεία έξω από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 - Πηγή: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Η πρωτόγνωρη διαδικασία είχε ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί της Τρίτης, μετά και την προσέλευση των επιχειρηματιών και των εκπροσώπων των οκτών σχημάτων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Από τη διαδικασία αποκλείστηκε η ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV) του Φίλιππου Βρυώνη, καθώς η εγγυητική επιστολή από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ που κατέθεσε η πλευρά του επιχειρηματία είναι διάρκειας 36 ημερών και όχι 365 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε με τον κατασκευαστή Χρήστο Καλογρίτσα, το οποίο είχε να κάνει με εκπρόθεσμη κατάθεση της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής των τριών εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε με ανάρτηση στη Διαύγεια το βράδυ της Δευτέρας, επιτράπηκε η συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα στον πλειστηριασμό της επομένης.

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στράφηκε από την πρώτη στιγμή στην προσέλευση των υποψηφίων καναλαρχών στο κτίριο της οδού Αλεξάνδρου Πάντου –και ιδίως των Βαγγέλη Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη και Θεόδωρου Κυριακού– αλλά και στις φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις στο εσωτερικό του όπου εκείνοι θα διέμεναν για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Για τη δημοπράτηση κάθε άδειας υπολογιζόταν ότι θα χρειάζονταν περί τις 12 ώρες. Σύμφωνα με τη διαδικασία, κάθε μια από τις τέσσερις δημοπρατήσεις διεξάγεται σε δύο φάσεις.

  1. Η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης), αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ, αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια, η επιτροπή αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία επανάλαμβάνεται.
    Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση.
  2. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που καταθέτουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλάμβάνεται η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη. Οι προσφορές στη δημοπρασία είναι δεσμευτικές.


Ήδη, όμως, από το απόγευμα της πρώτης ημέρας, οι πληροφορίες που διακινούνταν ανέφεραν πως η πρώτη άδεια είχε κλείσει, φωτογραφίζοντας γνωστό επιχειρηματικό παράγοντα, νεοεισερχόμενο στην τηλεοπτική αγορά. Κατ' άλλες πληροφορίες η πρώτη δημοπράτηση κράτησε έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, φτάνοντας σε διάρκεια τις δεκαπέντε ώρες.

Τηλεοπτικές άδειες ασφαλιστικά 2016 08 31 Μισίνας 2581985

Θυροκολλημένοι φάκελοι με ασφαλιστικά μέτρα στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το πρωί της Τετάρτης 31 Αυγούστου 2016 - Πηγή: Στέλιος Μίσινας

Η δεύτερη ημέρα της διαδικασίας επιφύλασσε άλλη μία πρωτόγνωρη εικόνα για ο φιλοθεάμον κοινό, καθως οι διαγωνιζόμενοι βρέθηκαν κυριολεκτικά στα κάγκελα.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης, δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε στην είσοδο της Γενικής Γρμματείας Ενημέρωση φάκελο στον οποίο περιέχονταν ασφαλιστικά μέτρα του σταθμού Star κατά της συμμετοχής της εταιρείας συμφερόντων Καλογρίτσα στον διαγωνισμό.

Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια πράξη της ημέρας, καθώς μέσα σε λίγες ώρες είχαν θυροκολληθεί έξω από το κτίριο συνολικά εννέα φάκελοι με ασφαλιστικά μέτρα, επιβεβαιώνοντας το «όλοι εναντίον όλων» σε μια διαδικασία μεταξύ «τραβάτε με κι ας κλαίω» και «όλα του γάμου δύσκολα».

Την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει τα αιτήματα επτά τηλεοπτικών σταθμών, με τα οποία στρέφονταν ο ένας κατά του άλλου και όλοι μαζί κατά των υπουργών Οικονομίας και Επικρατείας. Το ΣτΕ προσδιόρισε για τις 16 Σεπτεμβρίου τη συζήτηση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, που επίσης έχουν καταθέσει οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί.

Έως το βράδυ της Τετάρτης πληροφορίες που κανένας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανέφεραν ότι είχε κλείσει και η τρίτη άδεια. Υπολογίζοντας το πολυσυζητημένο δωδεκάωρο, αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού το πρωινό της Πέμπτης. Γενική εντύπωση σχολιαστών και ενδιαφερομένων είναι πως η κόπωση και οι πνευματικές αντοχές των υποψηφίων δεν θα αφήσουν ανεπηρρέαστη τη διαδικασία που κλείνει σχεδόν 48 ώρες.

Πολιτικές κόντρες

Παππάς Γεροβασίλη μητρώο 2016 06 07 Στεφάνου 2540227

Φωτογραφία αρχείου από την παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά σε συνέντευξη Τύπου του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media), την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 - Πηγή: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Αναμφίβολα, ο πρωταγωνιστής αυτής της διαδικασίας ήταν και παραμένει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Στην κυβερνητική αφήγηση είναι ο πρώτος υπουργός μετά από δύο και πλέον δεκαετίες που βάζει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, όπου κατά κοινή ομολογία βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί η διαπλοκή.

Ήδη από την αρχή της εβδομάδας και το βήμα της Βουλής, ο κ. Παππάς απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους συμμετέχοντες στη δημοπρασία να μην εγείρουν ενστάσεις επί της διαδικασίας.

«Τρόπος για υπέρβαση της νομιμότητας δεν υπάρχει και κανείς δεν πρέπει να προκαλεί την τύχη του», σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός με αφορμή τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής της πλευράς Καλογρίτσα και της εγγυητικής που παρουσίασε το σχήμα Βρυώνη.

«Όποιος νομίζει, τρομοκρατώντας δημόσιους λειτουργούς, να παρακάμψει την διαδικασία, που είναι διαφανής και κρυστάλλινη, απατάται πλάνην οικτράν», είπε λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Απευθυνόμενος δε στους προκατόχους του τους κάλεσε να τιμήσουν το παρελθόν τους, διερωτώμενος γιατί επί δικής τους θητείας δεν έγινε ο διαγωνισμός.

Οι κυβερνητικές αιτιάσεις δεν έμειναν αναπάντητες από την αντιπολίτευση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, που όλο το προηγούμενο διάστημα σήκωσε κυριολεκτικά το βάρος των αντικυβερνητικών αντιδράσεων και δηλώσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται σε σαθρό έδαφος γιατί δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για έντονη οσμή απόπειρας χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και προσέθεσε πως «η ΝΔ δεν θα πάρει τις άδειες πίσω, αλλά θα ανοίξει τον ανταγωνισμό για να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες της ελεύθερης αγοράς». Αναγνώρισε, βέβαια, ότι «υπήρχαν προβλήματα στο υφιστάμενο καθεστώς της τηλεοπτικής αγοράς», αντιτείνοντας πως «η θεραπεία που επιβάλλεται είναι πολύ χειρότερη».

Το μπαράζ δηλώσεων συνεχίστηκε την ίδια πρώτη μέρα του διαγωνισμού με την Όλγα Γεροβασίλη να κάνει λόγο για «διαβλητή θέση» της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι ο διαγωνισμός τις τηλεοπτικές άδειες «αποκαθιστά τη νομιμότητα».

Με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κόμματός του θα επαναφέρει τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο. «Η αρμοδιότητα για τις άδειες θα επανέλθει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και οι άδειες θα είναι φυσικά περισσότερες από τέσσερις, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, υιοθετώντας τη φράση «μαύρο» που θα ρίξει η κυβέρνηση σε όσους σταθμούς δεν πάρουν άδεια κατ' αντιστοιχία με το «μαύρο στην ΕΡΤ».

Μέσω του Ρ/Σ Βήμα FM, η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε στην αξιωματική αντιπολίτευση το ερώτημα αν –ακυρώνοντας τον διαγωνισμό– σκοπεύει να επιστρέψει τα χρήματα που κατέβαλαν όσοι πλειοδότησαν στο διαγωνισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν άδικο αν προσθέταμε άδειες μετά το διαγωνισμό». Κάλεσε δε τη ΝΔ να κάνει αυτοκριτική για το παρελθόν.

Από την αντίθετη πλευρά, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «παραμύθια» και «πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Ο “λευκός καπνός”, που αναμένεται από τον διαγωνισμό, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, γιατί τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όλα όσα λέγονται περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι παραμύθια. Ξαναμοίρασμα της πίτας γίνεται και πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων έχουμε», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Ποταμιού με ανάρτησή του στο Facebook έκανε πέντε προτάσεις για τα κανάλια, τις οποίες χαρακτήρισε «άμεσα εφαρμόσιμες». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκε ονομαστικά στον πρωθυπουργό μιλώντας «για τη διαβλητή και χαοτική διαδικασία που επέβαλε».

Κάπως έτσι κύλησαν οι δύο ημέρες που αναμένεται να αλλάξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη χώρα, με τα κόμματα –άλλα μέσω των αρχηγών τους και άλλα μέσω εκπροσώπων– να οχυρώνονται πίσω από τις γνωστές και διατυπωμένες θέσεις τους για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Η διαδικασία εισέρχεται στην τρίτη ημέρα. Όταν βγει ο «λευκός καπνός», το ενδιαφέρον θα στραφεί στο πώς η κατοχύρωση των τεσσάρων αδειών θα αποτυπωθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες κερδισμένων αλλά και ηττημένων, εν μέσω ενός δύσκολου πολιτικά φθινοπώρου με άλλη μία αξιολόγηση να περιμένει την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα στη γωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ