ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου: Το χρονικό της τραγωδίας και το «θαύμα» με την αρχιλοχία (pics&vid)

Πτώση ελικοπτέρου: Το χρονικό της τραγωδίας και το «θαύμα» με την αρχιλοχία (pics&vid)

Μία «μαύρη» μέρα ξημέρωσε για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ελληνική αεροπορία θρηνεί. Ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί, για τον θάνατο των τεσσάρων ηρώων που χάθηκαν άδικα το πρωί της Τετάρτης όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Νεκροί είναι ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμος, ο ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής. Από θαύμα σώθηκε η Βασιλική Πλεξίδα

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου.

178719451 copy

Το Χρονικό του δυστυχήματος:

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.

Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.

Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.

Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.

Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.

Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.

Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.

Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.

Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.

Ο κ. Μπελετσιώτης ανέφερε ότι στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.

4108503 copy

Ιωάννης Τζανιδάκης

tzanidakis copy copy

Ο υποστράτηγος (Τεθωρακισμένων) Ιωάννης Τζανιδάκης, είχε προαχθεί με τις φετινές κρίσεις και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Η προηγούμενη θέση του, ως ταξιάρχου, ήταν διευθυντής του Ε κλάδου στο ΓΕΕΘΑ. Ήταν τάξεως 1984.

Συγκλονισμένοι είναι συγγενείς και συγχωριανοί του από τον αδόκητο θάνατό του. Στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου είχε βρεθεί πριν από λίγες μέρες για να γιορτάσει το Πάσχα ο εκλιπών και μάλιστα τού είχαν ετοιμάσει μια γιορτή ειδικά για την πρόσφατη προαγωγή του σε υποστράτηγο.

"Έφυγε νωρίς, χωρίς να προλάβει να προσφέρει όλα όσα μπορούσε στην οικογένεια και το χωριό του, αλλά και στο στράτευμα που ως άξιο τέκνο του, υπηρέτησε με ανοδική και αξιοσέβαστη πορεία" λέει ο θείος του.

Η Ελεύθερνα Ρεθύμνου φέρει το επώνυμο της ένδοξης οικογένειας Τζανιδάκη σε πλατείες και μνημεία, όπως και την πληγή του να χάνει ένα ακόμα άξιο τέκνο της με τον πιο τραγικό τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του CNN Greece

Θωμάς Αδάμος

1 copy copy

Ο συνταγματάρχης (Τεθωρακισμένων) Θωμάς Αδάμος, ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά. Ήταν τάξεως 1989.

Πατέρας τριών, υπηρετούσε στην Πρώτη Στρατιά στη Λάρισα, όπου και επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε περισσότερα: Ποιος ήταν ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου

Δημοσθένης Γούλας

dimos 473 355

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ταγματάρχης (Αεροπορίας Στρατού) Δημοσθένης Γούλας, ήταν 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου.

Το Αρτεσιανό Καρδίτσας θρηνεί για τον άτυχο στρατιωτικό Δημοσθένη Γούλα, τον κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου.
Ο άτυχος στρατιωτικός ήταν παντρεμένος με παιδιά. Στην Καρδίτσα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι έφυγε το παιδί με τα "χαμογελαστά" μάτια.

Τα λόγια του πατέρα του, συγκλονίζουν.

"Χριστός Ανέστη. Για την πατρίδα παιδί μου".

Περισσότερα στο CNN Greece: Τα σπαρακτικά λόγια του πατέρα του Δημοσθένη Γούλα

Κωνσταντίνος Χατζής

xatzis1708

Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός (Αεροπορίας Στρατού) Κωνσταντίνος Χατζής, ήταν 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η Λάρισα, που θρηνεί το δικό της παιδί, τον υπολοχαγό Κωνσταντίνο Χατζή που σκοτώθηκε στο δυστύχημα με το στρατιωτικό ελικόπτερο στο Σαραντάπορο. Ο Κωνσταντίνος Χατζής κατάγονταν και ζούσε στη Φαλάνη Λαρίσης.

Πριν από σχεδόν 2,5 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Χατζής έχασε τον πατέρα του και πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ο άτυχος υπολοχαγός ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με την σύντροφό του.

«Ήταν ένα παιδί διαμάντι. Ένα πολύ καλό παιδί και πάντα συνεπής στη δουλειά του. Δούλευε όλες τις Άγιες Μέρες του Πάσχα για να πάει αύριο στη γυναίκα του που είναι στο εξωτερικό», λέει συγκλονισμένη η θεία του άτυχου υπολοχαγού που δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει τι έχει συμβεί.

Ο υπολοχαγός αφήνει πίσω του την σύζυγό του, που τα τελευταία χρόνια είχαν αναγκαστεί να ζουν χωριστά, αφού λόγω οικονομικών δυσκολιών εργάζονταν στο εξωτερικό.

Συγκλονισμένος και ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Λάρισας συγκρότησε ομάδα διαχείρισης κρίσεων για την υποστήριξη των σοκαρισμένων συγγενών των θυμάτων.

«2:30 το μεσημέρι φτάσανε οι σωροί στο νεκροτομείο όπου διεξάγεται η νεκροψία. Συγκροτήσαμε ομάδα διαχείρισης κρίσεων για την υποστήριξη των συγγενών με ψυχολόγους, ψυχιάτρους, γιατρούς και νοσηλευτές. Έχουν υποστεί σοκ. Κάνουμε ότι μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο τους»

Τέσσερις νεκροί και μία τραυματίας είναι ο απολογισμός της αεροπορικής τραγωδίας. Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

Η Λάρισα θρηνεί το δικό της παιδί

Σώθηκε από θαύμα

Βασιλική Πλεξίδα

vicky 355 355

Η αρχιλοχίας (Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης) είναι 26 ετών.

Για θαύμα μιλούν οι γονείς της 27χρονης στρατιωτικού, Βασιλικής Πλεξίδα, η οποία γλίτωσε από τη συντριβή του ελικοπτέρου και στην οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άξιοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η νεαρή αρχιλοχίας νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για προληπτικούς λόγους και φέρει μόνο εκδορές, ούτε κατάγματα ούτε κάποια μετατόπιση σπονδύλου, γεγονός που έχει προκαλέσει την τεράστια έκπληξη και των γιατρών.

Οι γονείς της την επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο και μιλώντας στους δημοσιογράφους έκαναν λόγο για ένα πραγματικό θαύμα.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο πατέρας της κοπέλας, η 27χρονη Βασιλική Πλεξίδα βρισκόταν στο κάθισμα με τη ζώνη ασφαλείας.

Πιθανότατα πριν τη συντριβή του ελικοπτέρου στο έδαφος, υπήρξε κάποιο τράνταγμα. Ίσως αυτό να συνέβη εάν το ελικόπτερο έπεσε πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ. Όπως περιέγραψε η νεαρή κοπέλα στους γονείς της, ξαφνικά ένιωσε ένα τράνταγμα και εκτινάχθηκε το κάθισμά της μαζί με εκείνη έξω από το ελικόπτερο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το κάθισμα θα μπορούσε να εκτιναχθεί εάν το στρατιωτικό ελικόπτερο έπεφτε πάνω στα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Νωρίτερα, μιλώντας στο CNN Greece η μητέρα της στρατιωτικού δήλωσε πως: «Η κόρη μου πετάχτηκε έξω από το ελικόπτερο. Μπλέχτηκε στα καλώδια και το κάθισμά της προσγειώθηκε όρθιο στο έδαφος. Αυτό που έγινε ήταν θαύμα. Κρίμα για τα άλλα τα παιδιά».

«Ο αστυνομικός που την βρήκε έκανε το σταυρό του και έλεγε ότι είναι θαύμα. Όταν την βρήκαν είχε τις αισθήσεις της, κουνούσε τα χέρια και τα πόδια της. Ήταν σοκαρισμένη. Οι γιατροί μας είπαν ότι έχει ένα μικρό κάταγμα στη λεκάνη και εκδορές στα χέρια. Έχει επαφή με το περιβάλλον και μιλάει», διηγήθηκε η ίδια.

Πώς σώθηκε η 27χρονη αρχιλοχίας από τη συντριβή

Ο θείος της Βασιλικής Πλεξίδα

Οι εξόδιοι ακολουθίες για τους πεσόντες αξιωματικούς

Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι εξόδιοι ακολουθίες για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς που έχασαν την ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Η εξόδιος ακολουθία του υποστρατήγου (ΤΘ) Ιωάννη Τζανιδάκη, θα τελεσθεί την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.

Η εξόδιος ακολουθία του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου(ΤΘ) θα τελεσθεί την Παρασκευή στις 10 το πρωί στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας.

Η εξόδιος ακολουθία του ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα θα τελεσθεί αύριο στις 12 το πρωί στη Λάρισα και η εξόδιος ακολουθία του υπολοχαγού(ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή θα τελεσθεί αύριο στις 5:30 το απόγευμα, επίσης στη Λάρισα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ