ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ συλλήψεων υπόπτων για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Μπαράζ συλλήψεων υπόπτων για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
Βρυξέλλες, στρατός, έρευνες για τρομοκρατία REUTERS

Με την σύλληψη ενός υπόπτου και τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις ολοκληρώθηκε η ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση το μεσημέρι της Παρασκευής, στην περιοχή Σάρμπεκ, κοντά στις Βρυξέλλες.  

Η νέα αντιτρομοκρατική επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο των ερευνών των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων που σχετίζονται με τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος άνδρας κινούνταν στην περιοχή κρατώντας έναν σάκο. Δεν υπάκουσε στις εντολές των αστυνομικών, οι οποίοι πυροβόλησαν προς το μέρος του, με αποτέλεσμα την "εξουδετέρωσή" του. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον απομάκρυναν από το σημείο.

Πάντως πριν τον συλλάβουν οι αστυνομικοί, απομάκρυναν ένα παιδί, που την ώρα της επιχείρησης βρισκόταν στη στάση του τραμ. Μόλις οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής ακινητοποίησαν τον ύποπτο, φρόντισαν να απομακρύνουν με ασφάλεια το παιδί και στη συνέχεια προχώρησαν στη σύλληψη του ύποπτου άνδρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η νέα σύλληψη υπόπτου στο Σάρμπεκ συνδέεται με την χθεσινή σύλληψη υπόπτου στο Παρίσι.

2016 03 25T141831Z 1791051670 LR2EC3P13QKQN RTRMADP 3 BELGIUM BLAST BLAST

Πηγή: Reuters

Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κοινοποιούν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, φαίνεται ένας άνδρας πεσμένος στο έδαφος, τον οποίο τραβούν οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του Βελγίου

Πάντως πριν τον πλησιάσουν οι αστυνομικοί, έφτασε δίπλα του το ειδικό ρομπότ, που απενεργοποιεί τις βόμβες, υπό τον φόβο ο σάκος που ήταν δίπλα του να περιείχε εκρηκτικα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκαν αρχικά δύο εκρήξεις, ενώ ακολούθησε ακόμη μία λίγο αργότερα.

2016 03 25T141759Z 929777864 LR2EC3P13POQJ RTRMADP 3 BELGIUM BLAST BLAST

Πηγή: Reuters

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Σάρμπεκ, οι εκρήξεις ήταν ελεγχόμενες και για την εξουδετέρωσή τους επιστρατεύτηκε και το ειδικό ρομπότ.

2016 03 25T141730Z 318159109 LR2EC3P13OVQD RTRMADP 3 BELGIUM BLAST BLAST

Πηγή Reuters

Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης η περιοχή έχει αποκλειστεί από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, το τραμ που περνάει από την περιοχή επίσης εκκενώθηκε, ενώ τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς, καθώς και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεκόπησαν μερικά τετράγωνα μακριά από το σημείο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιχείρηση σχετίζεται με την σύλληψη υπόπτου στη Γαλλία και την επίθεση που ισχυρίζονται ότι απέτρεψαν οι γαλλικές αρχές.

Την ίδια ώρα, σε μπαράζ συλλήψεων υπόπτων που εκτιμάται ότι συνδέονται με τους βομβιστές αυτοκτονίας που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες, προχωρούν οι αστυνομικές αρχές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Μετά τις συλλήψεις υπόπτων στη Γαλλία και στο Βέλγιο σε επιχειρήσεις που έγιναν τόσο το βράδυ της Πέμπτης, όσο και το πρωί της Παρασκευής, και οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα άλλα δύο άτομα, εκτιμώντας ότι έχουν κάποια σχέση με τους βομβιστές των Βρυξελλών.

Λαμβάνοντας υπόψιν, τις δηλώσεις τόσο του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέφ, ότι οι γαλλικές αρχές ασφαλείας απέτρεψαν μία νέα σχεδιασμένη επίθεση στη Γαλλία, όσο και του επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας, ο οποίος ανέφερε ότι το Ισλαμικό κράτος εμφανίστηκε πρόθυμο να πραγματοποιήσει «θεαματικές» επιθέσεις, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι τζιχαντιστές είχαν σκοπό να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα στην Ευρώπη, πέρα από τη διπλή επίθεση στις Βρυξέλλες, την περασμένη Τρίτη.

Οι τελευταίες δύο συλλήψεις έγιναν την Παρασκευή στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναμεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας από τους συλληφθέντες έλαβε δύο μηνύματα sms στο κινητό του τηλέφωνο, λίγο πριν από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στα οποία αναφέρεται το όνομα Χαλίντ Ελ Μπακράουι, εκείνου που σύμφωνα με την βελγική αστυνομία ανατινάχτηκε στο μετρό των Βρυξελλών. Σημειώνεται ότι ο αδελφός του, Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, ήταν ένας εκ των βομβιστών που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο λίγο νωρίτερα.

bakraouiibrahim

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, στα μηνύματα, που ελήφθησαν μόλις τρία λεπτά πριν από την έκρηξη στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, περιλαμβανόταν η λέξη «fin», που σημαίνει «τέλος» στα γαλλικά.

Λίγες ώρες νωρίτερα και οι βελγικές αρχές είχαν προχωρήσει σε μία ακόμη σύλληψη, ανεβάζοντας τον αριθμό των υπόπτων που είναι υπό κράτηση σε επτά, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό υπόπτων για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της περασμένης Τρίτης.

Ο βελγικός Τύπος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για τη σύλληψη του άνδρα που είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας να συνοδεύει τον Χαλίντ ελ Μπακράουι στο μετρό, λίγα λεπτά πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί και σκορπίσει γύρω του τον θάνατο.

kapelo

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι βελγικές αρχές, που αναζητούν μεταξύ άλλων και τον ύποπτο με το καπέλο που απεικονίζεται στη φωτογραφία με τους δύο βομβιστές του αεροδρομίου, αναγνώρισαν άλλον έναν νέο ύποπτο που πιστεύουν ότι διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Την πληροφορία αυτή δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα De Morgen, κατονομάζοντας τον άνδρα αυτόν ως τον 28χρονο Σύρο Ναΐμ αλ Χάμεντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτός βρίσκεται στην λίστα που κυκλοφόρησε στις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες μαζί με τους Μοχάμεντ Αμπρίνι, Ναζίμ Λαχράουι και Χάλιντ ελ Μπακράουι. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Ναΐμ αλ Χάμεντ είναι επίσης ύποπτος για ανάμειξη στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Οι βελγικές Αρχές, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εξετάζουν όλα τα σενάρια και συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του πυρήνα τζιχαντιστών που αιματοκύλησε τις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη και θεωρείται ότι έχει άμεση σύνδεση και με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Την ίδια ώρα, η βελγική τηλεόραση, αποκάλυψε ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ, που κατά την ακρόασή του την Πέμπτη δήλωσε άγνοια για τις επιθέσεις των Βρυξελλών, σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες τη σφαγή του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, με επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών στη βελγική πρωτεύουσα,

Χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, η βελγική τηλεόραση ανέφερε ότι οι αρχές πιστεύουν ότι ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του –ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή– σχεδίαζαν να επιτεθούν με τουφέκια και αυτόματα όπλα προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

brussels 2

Είχε ενημερώσει η Τουρκία για τον Μπακραουί

Εν τω μεταξύ, έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται πως η Τουρκία είχε ειδοποιήσει τις ολλανδικές αρχές για το ταξίδι του Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί στις 14 Ιουλίου του 2015, από την Κωνσταντινούπολη στο Αμστερνταμ, φέρνει στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Peter Spiegel των Financial Times.

spiegel copy

Όπως σημειώνει το έγγραφο, με ημερομηνία αποστολής την ημέρα που είχε οριστεί το ταξίδι, η Τουρκία με την ένδειξη «άκρως επείγον» ζητούσε την εγρήγορση των ολλανδικών αρχών για τον Ελ Μπακραουί, ο οποίος ήταν εκ των δραστών των φονικών εκρήξεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στόχος το πυρηνικό εργοστάσιο;

Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται σχετικά με το χτύπημα που σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο πυρηνικό εργοστάσιο Τihange του Βελγίου. Δημοσιεύματα από το Βέλγιο έφερναν υπαλλήλους του εργοστασίου να θεωρούνται ύποπτοι, τα οποία οι βελγικές αρχές έσπευσαν να διαψεύσουν.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το βελγικό δίκτυο RTBF συνολικά σε έντεκα εργαζόμενους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους χώρους του εργοστασίου. Μια απόφαση που, όπως σχολιάζει το βελγικό μέσο, σίγουρα σχετίζεται με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Σε εφτά άτομα απαγορεύτηκε η είσοδος στο εργοστάσιο μετά το ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα και σε άλλους 4 μετά τις επιθέσεις της Τρίτης.

Επίσης την περασμένη Παρασκευή, πριν καν το επίπεδο συναγερμού στo Bέλγιο ανέβει στο επίπεδο 4, στάλθηκαν στο χώρο στρατιωτικές ενισχύσεις.

Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή υπηρεσία πυρηνικού ελέγχου του Βελγίου έσπευσε να διαψεύεσει εν μέρει τα δημοσιεύματα. «Δεν γνωρίζουμε που βρήκαν αυτόν τον αριθμό» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου Nele Scheerlinck μιλώντας στο Politico και πρόσθεσε: «Απλώς δεν είναι αληθής».

16382699

Το πυρηνικό εργοστάσιο Tihange Πηγή: EPA/ JULIEN WARNAND

Όπως πρόσθεσε, η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους σε όλα τα άτομα που επιθυμούν να εργαστούν σε κάποιον από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας και παρακολουθεί τα στοιχεία τους ακόμη και αφού τους δοθεί σχετική άδεια. Προσφάτως, απαγόρευσε την άδεια σε τέσσερις αιτούντες, ωστόσο το περιστατικό αυτό δεν συνδέεται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ανέφερε.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, η εκδήλωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα και στόχος τους θα ήταν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο οι δράστες άλλαξαν τα σχέδιά τους μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, ο οποίος πάντως δήλωσε άγνοια για τις επιθέσεις κατά τη σημερινή του ακρόαση.

Διαβάστε επίσης

Τι είπε ο Αμπντεσλάμ στους ανακριτές

Πυρήνες τζιχαντιστών σε όλη την Ευρώπη - Συλλήψεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Παρίσι - Συνελήφθη ένας ύποπτος

Επιθέσεις στις Βρυξέλλες: Συλλήψεις έξι ατόμων στο Σάρμπεκ

Βρυξέλλες: Φωτογραφικό ντοκουμέντο λίγο πριν από τις εκρήξεις στο Ζαβεντέμ

Εκρήξεις-Βρυξέλλες: Ένα «νέο Παρίσι» ετοίμαζε ο Αμπντεσλάμ

Eκρήξεις-Βρυξέλλες: Nέες αποκαλύψεις για το σχεδιαζόμενο χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ