ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Χίλαρι Κλίντον, από Πρώτη Κυρία, πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ ;

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Χίλαρι Κλίντον, από Πρώτη Κυρία, πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ ;
Την επιστροφή της στον Λευκό Οίκο, αυτή τη φορά ως πρόεδρος, ονειρεύεται η Χίλαρι Κλίντον EPA/ JIM LO SCALZO

Οι πρωτιές φαίνεται πως ταιριάζουν στη Χίλαρι Κλίντον... Πριν 16 χρόνια ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Γερουσιαστής στη Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα η πρώτη -και μοναδική ως σήμερα-Πρώτη Κυρία που διεκδίκησε αιρετό αξίωμα.

Φέτος, είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το χρίσμα μεγάλου κόμματος για τον Λευκό Οίκο-το είχε διεκδικήσει και το 2008, αλλά ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα- κι αν καταφέρει να εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Χίλαρι Κλίντον διεκδικεί την επιστροφή της στον Λευκό Οίκο, 23 χρόνια μετά την πρώτη φορά που πέρασε το κατώφλι του, στο πλευρό του συζύγου της Μπιλ, που διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ ως το 2001, και αν η μάχη κρίνονταν αποκλειστικά και μόνο στα... βιογραφικά η 69χρονη υποψήφια θα είχε τη νίκη στο... τσεπάκι της, δεδομένης της εμπειρίας της τόσο στη Γερουσία, όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Πρώτη Κυρία από το Σικάγο, θέλει να γίνει πρόεδρος

Η Χίλαρι Νταϊάν Ρόδαμ Κλίντον, γεννήθηκε το 1947 στο Σικάγο, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια μαζί με τους δύο μικρότερους αδελφούς της.

hillary baby

Πηγή: Instagram@HillaryClinton

Η πολιτική φαίνεται πως την γοήτευσε από μικρή ηλικία, γι’ αυτό και οι πρώτες σπουδές της ήταν Πολιτικές Επιστήμες, στο Κολέγιο Wellesley. Φιλόδοξη καθώς ήταν, συνέχισε τις σπουδές της, στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, όπου γνώρισε τον φοιτητή τότε Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο παντρεύτηκε έπειτα από τέσσερα χρόνια σχέσης.

hillary clinton 020

Πηγή: Courtesy Clinton Foundation

Οι πολιτικές φιλοδοξίες του συζύγου της ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς και η Χίλαρι αποφάσισε να τις στηρίξει, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τις δικές της. Ο Μπιλ Κλίντον εξελέγη κυβερνήτης στο Αρκάνσας και η ίδια διετέλεσε Πρώτη Κυρία στην Πολιτεία αυτή για 13 χρόνια, εργαζόμενη παράλληλα ως δικηγόρος, ενώ στο μεταξύ ήρθε στη ζωή και η κόρη τους Τσέλσι.

hillary clinton 021

Πηγή: Courtesy William J. Clinton Presidential library

Το 1993, η οικογένεια Κλίντον μετακομίζει στην Ουάσινγκτον, καθώς ο Μπιλ Κλίντον εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η Χίλαρι είναι πια Πρώτη Κυρία της χώρας, ως το 2001, οπότε και έληξε η δεύτερη θητεία του συζύγου της στον Λευκό Οίκο.

hillary clinton 007

Πηγή: Courtesy William J. Clinton Presidential library

Όμως ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ δεν ήταν αρκετός για την φιλόδοξη Χίλαρι Κλίντον, η οποία αποφάσισε να κυνηγήσει και τις προσωπικές πολιτικές της επιδιώξεις και έτσι το 2000 εξελέγη Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε το συγκεκριμένο αξίωμα, ενώ μέχρι σήμερα είναι και η μόνη Πρώτη Κυρία που τόλμησε να το διεκδικήσει.

6164129

Πηγή: EPA/ANDREW GOMBERT

Το 2006 επανεξελέγη Γερουσιαστής της αμερικανικής μεγαλούπολης, όμως τα όνειρα και οι στόχοι της, όσον αφορά στην πολιτική της καριέρα μεγάλωσαν. Έτσι το 2008 αποφάσισε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, στοχεύοντας στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν πολύ δυνατός αντίπαλος κι έτσι έπειτα από έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα η Χίλαρι αναγνώρισε την ήττα της και προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί με τον μέχρι πρότινος ανταγωνιστή της, ο οποίος την διόρισε υπουργό Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του.

2016 09 22T100232Z 1085710940 S1BEUCTABGAB RTRMADP 3 USA ELECTION DEBATE

Πηγή: REUTERS/Mike Segar /File Photo

Πριν από ένα χρόνο ανακοίνωσε την απόφασή της να διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα φημών και σεναρίων σχετικά με το αν τελικά θα ήταν υποψήφια. Έχοντας στο πλευρό της ένα τεράστιο δίκτυο δωρητών, χορηγών, αλλά κι έμπειρων στελεχών σε προεκλογικές εκστρατείες, η Χίλαρι κέρδισε την πρώτη μάχη, λαμβάνοντας το χρίσμα των Δημοκρατικών κόντρα στον κυριότερο αντίπαλό της, Μπέρνι Σάντερς.

2016 09 26T123103Z 2 MTZGRQEC9Q3ZF5RD RTRFIPP 0 USA ELECTION

Πηγή: REUTERS/Lucy Nicholson (L) and Jim Urquhart/File Photos

Πλέον επικεντρώνεται στον "πόλεμο" ο νικητής του οποίου θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο. Σε αυτόν τον πόλεμο, καλείται να αντιμετωπίσει την ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, που συχνά ξεπερνά τα όρια χαρακτηρίζοντας την αντίπαλό του ανισόρροπη και ψεύτρα, μεταξύ άλλων, με την υποψήφια των Δημοκρατικών να περνά στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας τις «επικίνδυνα ασυνάρτητες» θέσεις του, αναφορικά με καίρια ζητήματα όπως είναι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η οπλοκατοχή, το μεταναστευτικό, αλλά και η οικονομία.

Όμως η Χίλαρι Κλίντον έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από άλλες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα μια σειρά από emails που διέρρευσαν, με κάποιους να αφήνουν υπονοούμενα ακόμη και για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών από την υποψήφια των Δημοκρατικών όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών.

2016 09 22T100250Z 840218453 S1BEUCTABYAB RTRMADP 3 USA ELECTION DEBATE

Πηγή: REUTERS/Jim Bourg/File Photo

Παρ όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις πάντως της δίνουν σταθερά προβάδισμα, την ώρα που τόσο ο Μπαράκ όσο και η Μισέλ Ομπάμα δηλώνουν δημόσια ότι στηρίζουν Χίλαρι στη μάχη των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ το ίδιο πράττει και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Σημαία της Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική εκστρατεία της είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με την ίδια να εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να περιμένουν περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη βοήθεια των καινοτόμων επιχειρηματιών του Σίλικον Βάλεϊ (παγκόσμιας έδρας των μεγαλύτερων εταιρειών διαδικτύου), για να εντοπιστούν άτομα που έχουν προσχωρήσει στον εξτρεμισμό.

Στην προεκλογική εκστρατεία της τον τελευταίο χρόνο γίνονται συνεχείς αναφορές στους χρόνιους αγώνες της για το σύστημα υγείας, τα ατομικά δικαιώματα και την προστασία φτωχών οικογενειών, ενώ αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι υποσχέσεις της για αποκαλύψεις σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινων, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει τον στόχο της, μάλλον θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα δύο εγγόνια της, τα οποία της δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο να θέλει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, καθώς θα γίνει και η πρώτη... γιαγιά πρόεδρος των ΗΠΑ!

Το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Το καλοκαίρι του 1998 ξέσπασε το σκάνδαλο Λεβίνσκι ή "Monicagate" ή"Lewinskygate", με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και μια νεαρή μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο.

1066375

Πηγή: EPA

Οι φήμες για την εξωσυζυγική σχέση του προέδρου με την νεαρή Μόνικα Λεβίνσκι, που είχαν αρχίσει να διαρρέουν από τις αρχές του έτους, επιβεβαιώθηκαν εκείνο το καλοκαίρι, με τον Μπιλ Κλίντον να παραδέχεται δημόσια ότι είχε ανάρμοστη σωματική επαφή με την συγκεκριμένη υπάλληλο, αλλά και ότι παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό για τη σχέση του.

Για μήνες το Monicagate μονοπωλούσε τα αμερικανικά μέσα ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει η στάση της Χίλαρι, που δημοσίως υπερασπίστηκε τον γάμο της, παρά τις αποκαλύψεις του ίδιου της του συζύγου. Βέβαια πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσωπικό του Λευκού Οίκου ανέφερε την ίδια περίοδο ότι η ένταση μεταξύ Μπιλ και Χίλαρι ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

1540473

Πηγή: EPA/JOYCE NALTCHAYAN

Η "άφεση αμαρτιών" που έδωσε η Χίλαρι Κλίντον στον σύζυγό της για την εξωσυζυγική του σχέση έγινε δεκτή με θαυμασμό από μια μερίδα γυναικών, που εξήραν τη δύναμη και το κουράγιο της πρώτης κυρίας, την ώρα που άλλες την κατηγορούσαν ότι ο μόνος λόγος που συγχώρησε την απιστία ήταν γιατί ήταν μονόδρομος ως προς την εκπλήρωση των προσωπικών της φιλοδοξιών.

Σήμερα, 18 χρόνια μετά, οι δυο τους φαίνεται πως έχουν αφήσει στο παρελθόν το σκάνδαλο, με τον Μπιλ Κλίντον να βρίσκεται στο πλευρό της Χίλαρι, σε αυτή τη δύσκολη μάχη της με έπαθλο την προεδρία των ΗΠΑ.

Η αδιαθεσία, οι αρρώστιες και η... εγκυμοσύνη

2016 09 13T121704Z 2 MTZGRQEC9CE1Y4AG RTRFIPP 0 USA ELECTION CLINTON

Πηγή: REUTERS/Brian Snyder

Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει έτοιμη να κατατροπώσει και τον Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας πίσω της και την πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία της και την περιβόητη αδιαθεσία της, η οποία προκάλεσε όργιο φημών και σεναρίων και ανάγκασε την υποψήφια πρόεδρο να δημοσιοποιήσει τον ιατρικό της φάκελο.

Επιστρατεύοντας δε αρκετή δόση χιούμορ, μίλησε για την περιπέτειά της στον Τζίμι Φάλον, ο οποίος την υποδέχθηκε φορώντας... μάσκα για να μην κολλήσει τα μικρόβια της υποψήφιας προέδρου, η οποία εμφανιζόμενη στην εκπομπή του Τζίμι Κίμελ αποκάλυψε ότι προετοιμάζεται εντατικά για το debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, από τον οποίο περιμένει "παλαβά πράγματα".

Σε μια ακόμη προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι τη βρίσκουν ψυχρή κι αυταρχική, ότι είναι αστεία και θερμή, η Χίλαρι Κλίντον πρόσφατα εμφανίστηκε στην εκπομπή του Ζακ Γαλιφιανάκης, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα που αναμφισβήτητα βασάνιζε τους Αμερικανούς, πως θα είναι σε θέσει δηλαδή να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά της, σε περίπτωση που μείνει έγκυος.

Διαβάστε επίσης:

Το ζεύγος Τίμπερλεϊκ και η Τζένιφερ Άνιστον στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον

Στο μικροσκόπιο 14.900 ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον

Κλίντον: Τα σχόλια του Τραμπ για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή υποκινούν την βία

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Η New York Times στηρίζει επίσημα την Χίλαρι Κλίντον για πρόεδρο

Εκλογές ΗΠΑ: Μια περίεργη εμφάνιση της Χίλαρι Κλίντον

Ο Ομπάμα βάζει πλάτη για την Χίλαρι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ