ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής αναβρασμός για Συρία και Βόρεια Κορέα

Διεθνής αναβρασμός για Συρία και Βόρεια Κορέα
Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Matt Brown/Handout via REUTERS

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και πάλι η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση διεθνώς καθώς αυτό συμβαίνει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία σε απάντηση για τον τοξικό θάνατο που επεφύλαξε το καθεστώς Άσαντ στους ίδιους του τους πολίτες.

Το μέτωπο με τη Συρία

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τίλερσον, ο οποίος σε βαρύ κλίμα επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα, σύμμαχο της Δαμασκού, γίνεται τελικώς δεκτός από τον Πούτιν παρότι αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν θα τον δει. Στις συνομιλίες με τον ομόλογό του Λαβρόφ αναγνωρίστηκε μεν η απόσταση των δύο χωρών, όμως διατυπώθηκε η αναγκαιότητα για διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Η εξάλειψη του ISIS παραμένει στόχος των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει ότι δεν έχει αλλάξει η στρατηγική της στη Συρία, πως πάντα προτεραιότητά της είναι η εξάλειψη των τζιχαντιστών του ISIS και πως η επίθεση με τους CRUISE ήταν απάντηση στη θηριωδία του καθεστώτος της Δαμασκού να βομβαρδίσει με χημικά αθώους πολίτες.

2017 04 08T122015Z 396223195 RC1E2BE45480 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA copy

(REUTERS/Omar Sanadiki)

Το είπαν τόσο ο υπουργός άμυνας όσο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ατυχής δήλωση, όμως, του οποίου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέτρεψε προς στιγμήν τη συζήτηση από το φλέγον θέμα προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών. Συνέκρινε τον Χίτλερ με τον Άσαντ υποστηρίζοντας ότι ο Σύρος πρόεδρος είναι χειρότερος από τον Φύρερ διότι εκείνος δεν είχε χρησιμοποιήσει χημικά κατά «δικών του ανθρώπων». Με άλλα λόγια, παρέβλεψε Ολοκαύτωμα και ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε και με νέα δήλωση ζήτησε συγνώμη. «Με κάθε ειλικρίνεια, έκανα κατά λάθος ένα απρεπές και αναίσθητο σχόλιο για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος (...) Δεν χωράει καμιά σύγκριση», είπε, όμως οι ουκ ολίγοι επικριτές του ζητούν την απόλυσή του εδώ και τώρα.

2017 04 07T192020Z 1643025303 RC1128B658B0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS USA SYRIANS

(Ford Williams/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS)

Γνώριζε η Ρωσία;

Σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, η Μόσχα επιμένει να δείχνει τους αντάρτες -οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν αεροπορία- ως υπεύθυνους για την επίθεση με τα χημικά. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να καλύψουν όσα συνέβησαν εκεί», ανταπαντά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δόθηκε στους δημοσιογράφους, αναφέρει πως η χημική επίθεση εξαπολύθηκε από ένα συριακό Su-22 το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Σαϊράτ την οποία έπληξαν οι CRUISE των ΗΠΑ. Μάλιστα, η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, εξέφρασε την πεποίθησή της πως η Ρωσία γνώριζε εκ των προτέρων για τη χημική επίθεση.

«Δεν φάνηκαν να σοκάρονται. Δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται. Προσέφεραν άμεσα υπεράσπιση. Και μετά εμφανίζονται τα στοιχεία και βλέπουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται και μαθαίνουμε ακριβώς ποιο ήταν το περιβάλλον. Τότε το συνειδητοποιείς», σημείωσε μιλώντας στο CNN.

2017 04 06T005833Z 502406743 RC15AD406400 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA UN copy

(REUTERS/Shannon Stapleton)

Το μέτωπο με τη Βόρεια Κορέα

Με πυρηνικό χτύπημα απειλεί τις ΗΠΑ η Πιονγιάνγκ αν η αμερικανική πολεμική μηχανή που προωθείται στην κορεατική χερσόνησο -δηλαδή το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson συνοδεία ενός καταδρομικού και δύο αντιτορπιλικών- εμφανίσει «οποιοδήποτε σημάδι επιθετικότητας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν «να μην πηγαίνει γυρεύοντας» -δηλαδή να μην προχωρήσει σε νέα πυραυλική δοκιμή όπως έχει προαναγγείλει- και του διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ «θα λύσουν το πρόβλημα», με ή χωρίς τη συνδρομή του Πεκίνου, που διατηρεί στενές σχέσεις με το καθεστώς του.

2017 04 09T020156Z 1401862176 RC1F3B5F50F0 RTRMADP 3 USA NAVY NORTHKOREA

(U.S. Navy Photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Tom Tonthat/Handout via Reuters)

«Ο επαναστατικός ισχυρός στρατός μας παρακολουθεί κάθε κίνηση των εχθρικών στοιχείων (...) τα πυρηνικά μας να στοχεύουν τις επεκτατικές βάσεις των ΗΠΑ, όχι μόνο στη Νότια Κορέα αλλά και στο ‘θέατρο επιχειρήσεων’ στον Ειρηνικό καθώς και το αμερικανικό έδαφος», έγραψε η βορειοκορεάτικη εφημερίδα Rodong Sinmun.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Σεούλ και έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού. Στο έδαφός της στρατοπεδεύουν μόνιμα περί τους 30.000 αμερικανούς στρατιώτες. Η σύμπραξη, δε, με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ομπρέλας THAAD βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας αυτής αναζωπύρωσης του καυτού κορεατικού μετώπου. Με την ενεργοποίηση αυτού του πυραυλικού συστήματος διαφωνεί το Πεκίνο, καθώς το βεληνεκές των συγκεκριμένων ραντάρ θα λειτουργεί ως «αδιάκριτο μάτι» μέσα και πάνω από την Κίνα.

2017 04 07T175731Z 1418812432 RC19C53C4CE0 RTRMADP 3 USA CHINA

(Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας/REUTERS/Carlos Barria)

Στις ανησυχίες αυτές ο Τραμπ απάντησε μέσω τουίτερ ότι οι εμπορικές σχέσεις με τους Κινέζους θα μπορούσαν να βελτιωθούν αισθητά αν έλυναν το πρόβλημα με την Πιονγιάνγκ -διαφορετικά «θα το λύσουμε μόνοι μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ