ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραματική προειδοποίηση Αβραμόπουλου για έξοδο της Ελλάδας από Σέγκεν

Δραματική προειδοποίηση Αβραμόπουλου για έξοδο της Ελλάδας από Σέγκεν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με το ένα πόδι εκτός Σένγκεν βρίσκεται η Ελλάδα καθώς το κλίμα σε ευρωπαικό επίπεδο για τη χώρα είναι πολύ βαρύ όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Με μια δραματική παρέμβαση μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και με αφορμή τα όσα αναφέρονται στον Τύπο για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδος από τη ζώνη Schengen ο Έλληνας Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη, παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η χώρα μας στην όλη της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα γιατί υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και ότι αργοπορεί στην εφαρμογή τους.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές του CNN Greece o κίνδυνος είναι ορατός εάν μέχρι το επόμενο Συμβούλιο δεν έχει επιταχυνθεί η λήψη μέτρων που αφορούν στη καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και στην αναχαίτηση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες.

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Schengen», στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με ευρωπαικές πηγές η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να καταθέσει άμεσα σχετικό αίτημα για τη συνδρομή της Frontex όσον αφορά στην καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη FYROM χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, αναμένεται η Ελλάδα να ενεργοποιήσει το μηχανισμό πολιτικής προστασίας μέσω του οποίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες στα νησιά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει συζητηθεί και η ανάπτυξη της ομάδας Rabit για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, εφόσον η κυβέρνηση το αποφασίσει και καταθέσει σχετικό αίτημα συνδρομής όπως είχε γίνει το 2010 στη περιοχή του Έβρου.

Ταυτόχρονα αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των hotspots, η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών με τη κατάθεση αιτήματος ασύλου ώστε νόμιμα να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη καθώς και η δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους.

Την όλη κατάσταση γνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση και προετοιμάζεται για τα δύο Συμβούλια, υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής αλλά και της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, αναληθή χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα σχετικά με ζήτημα στο πλαίσιο της ΕΕ εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σέγκεν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα "Καθημερινή" η δυσφορία προς τη χώρα μας εκφράστηκε έντονα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων για την προετοιμασία της Συνόδου της προηγούμενης Κυριακής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ