ΕΛΛΑΔΑ

Αν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα κινδυνεύει με έξοδο από τη Σένγκεν

Αν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα κινδυνεύει με έξοδο από τη Σένγκεν
Πρόσφυγας στην Ειδομένη Reuters/Γιάννης Μπεχράκης

Δυσφορία που φτάνει μέχρι και τις σκέψεις για έξοδο της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν επικρατεί σε χώρες της ΕΕ για το ότι η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” η δυσφορία προς τη χώρα μας εκφράστηκε έντονα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων για την προετοιμασία της Συνόδου της προηγούμενης Κυριακής.

Η κριτική εστιάζει σε τέσσερα σημεία: Πρώτον, στη μη λειτουργία του hotspot στη Λέσβο, δεύτερον στην απόρριψη 400 ανθρώπων της Frontex που θα ενίσχυαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, τρίτον στο ότι η Αθήνα αρνείται να χρησιμοποιήσει την ομάδα γρήγορης παρέμβασης της Frontex και τέταρτο, ότι η χώρα μας δεν παίρνει τα 300 μηχανήματα καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων και τέλος, στο ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πραγματοποιήσει τις πτήσεις που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όλα τα ζητήματα θα τεθούν στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Δεκεμβρίου την ώρα που ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρ. Φίτσο δήλωσε ότι η αποπομπή της χώρας μας από τη Συνθήκη του Σένκγεν μπορεί να αποτελεί τη λύση στις μεταναστευτικές ροές.

Τι είναι η Συνθήκη του Σένγκεν

Η Συνθήκη του Σένγκεν υπεγράφη το 1985 σε Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Στόχος ήταν η σταδιακή κατάργηση των διασυνοριακών ελέγχων και η καθιέρωση ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηκόων των πέντε αυτών κρατών.

Το 1990 υπεγράφη και πάλι στο Σένγκεν η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική Συμφωνία η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1995, δημιουργώντας τη Ζώνη Σένγκεν η οποία ενσωματώθηκε στο πλαίσιο της ΕΕ. 26 χώρες – μέλη της ΕΕ είναι αυτή τη στιγμή μέλη της Συνθήκης του Σένγκεν κάτι που έχει ως αποτέλεσμα περίπου 700.000 άνθρωποι να διαπερνούν καθημερινά τα σύνορα χωρίς έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 καταγράφησαν 460 εκατομμύρια ενδοευρωπαϊκές αεροπορικές αφίξεις.

Η προσφυγική κρίση και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι άνοιξαν τον διάλογο για αλλαγές στο σύστημα Σένγκεν. Η απόφαση αρκετών χωρών της ανατολικής Ευρώπης να υψώσουν φράχτες στα σύνορά τους προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση των προσφύγων, θέτει, ουσιαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης εν αμφιβόλω την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συμφωνήσει να παρουσιάσει στο τέλος του μήνα ένα σχέδιο μεταρρύθμισης των κανόνων που διέπουν τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ