ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Ένταση και αντεγκλήσεις στη συζήτηση της τροπολογίας για τις offshore εταιρείες που κατέθεσε η κυβέρνηση.

 

Από τη συζήτηση αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Νίκος Δένδιας, πρόκειται για μια «παντελώς αντισυνταγματική και ανεφάρμοστη διάταξη», κάνοντας παράλληλα λόγο για «παιχνίδια».

«Εμπαίζετε την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό, εμείς στη γελοιότητα αυτή, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, ότι αμνηστεύει τους υπευθύνους και αποχωρούμε...», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως «κατά τρόπο πονηρό και ιδιοτελή επιχείρησε να εισάγει δήθεν κατά απαίτηση ρύθμιση που περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου, άρα ανεξαρτήτως της σημερινής ρύθμισης όσοι ενδιαφέρθηκαν νομιμοποίησαν την παρανομία τους, πέτυχε δηλαδή ο ιδιοκτήτης το ποινικά ακαταδίωκτο».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού.

Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια

Στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε λίγο μετά τις 14:00 ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την ονομαστική ψηφοφορία καθώς ανησυχούσε ότι θα έχει απώλειες. «Εμάς δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες και στα Panamapapers, εμείς είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό και δίνουμε τον αγώνα για την κάθαρση» σημείωσε ο Αλέξησ Τσίπρας.

Θερμό επεισόδιο Θεοδωράκη-ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, πρωτοφανή ένταση που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκάλεσε μια αποστροφή του Σταύρου Θεοδωράκη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσχωρήσει άνθρωποι που ήταν κοντά στον Άκη Τσοχατζόπουλο και «έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα»

Νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον Παρασκευόπουλο

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διευκρίνισε ότι η προθεσμία για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων εντός 60 ημέρων δεν αίρει τις παραβάσεις που αφορούν στις off shore, ενώ για όσους ευνοήθηκαν μετά τη δημοσίευση τιυ ΦΕΚ είπε ότι θα υπάρξει ρύθμιση στον Ποινικό Κώδικα.

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

"Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

"Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά".

"Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν...", είναι το σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.

Τι λένε τα πόθεν έσχες

Το CNN Greece ακτινογραφώντας τα πόθεν έσχες του 2012 για πολιτικούς αρχηγούς και κορυφαίους υπουργούς, εφόσον δεν έχουν γίνει μεταβολές, διαπιστώνει:

Ανατρέχοντας στις δηλώσεις πόθεν έσχες υπουργών του οικονομικού επιτελείου, όπως του Ευκλείδη Τσακαλώτου, βλέπει κανείς ότι ο «τσάρος» της οικονομίας διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του μετοχές (4.549,37) της Invesco Perpetual συνολικής αξίας 14.148,99 λίρες Αγγλίας. Στο χαρτοφυλάκιο του διαθέτει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομόλογα, όπως και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις πόθεν έσχες για τη χρήση του οικονομικού έτους 2012 που δόθηκαν στις 11 Μαΐου στη δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του μετοχές εταιρείας στο εξωτερικό.

Λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έγινε γνωστό ότι τίθεται στο αρχείο η υπόθεση αγοράς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετοχών της εταιρίας Samsung. Η αγορά των μετοχών, έναντι τιμήματος 10.912 δολαρίων έγινε το 2013, με δεδομένο ωστόσο, ότι η επένδυση έγινε σε ξένο χρηματιστήριο -και άρα ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα μπορούσε να έχει εσωτερική πληροφόρηση- ανώτατη δικαστική λειτουργός που μετέχει στην επιτροπή εισηγήθηκε το κλείσιμο της υπόθεσης.

Δεν διαθέτουν μετοχές εξωχώριας εταιρείας ούτε οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, κρίνοντας πάντα από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2012.

Υπενθυμίζεται ότι Γιώργος Βερνίκος έχασε την υπουργική του καρέκλα λόγω της συμμετοχής του σε εξωχώρια εταιρεία, ενώ και ο Παύλος Χαϊκάλης «κατηγορήθηκε» για τον ίδιο λόγο κάτι που του στοίχισε μια θέση στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ στις τελευταίες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ