ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Σιγά τα αίματα κύριε Μητσοτάκη

Αλ. Τσίπρας: Σιγά τα αίματα κύριε Μητσοτάκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σφοδρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.

Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρείς στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε, μιλώντας στην Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Καλωσορίζω το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για τα θέματα του αγροτικού χώρου. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε παραγωγικότητα και αποδοτικότητα αγροτικού τομέα. Χρησιμοποίησε κυνικά οικονομικά εργαλεία αλλά και τη συγκρότηση βασικών πελατειακών δικτύων», δήλωσε με αυστηρό ύφος ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Με αυτή την πολιτική υπονομεύτηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στηθήκαν πελατειακά δίκτυα, αντλήθηκαν πολιτικά οφέλη, αλλά η πολιτική αυτή ήταν καταστροφική».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αυτοί που έφεραν τον αγροτικό κλάδο σε αυτή την κατάσταση «τώρα παριστάνουν τους φίλους τους και τους χτυπούν στην πλάτη. Είναι δύσκολο λοιπόν να γίνει πιστευτή η ανησυχία αυτών που έβαλαν ταφόπλακα στην αγροτική οικονομία».

Σχέδιο ανασυγκρότησης του αγροτικού κλάδου

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας. «Αυτή την ώρα υλοποιούμε στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του είναι γνωστή και το θέμα είναι η διαχείρισή της. Υλοποιείται ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. Βασικό εργαλείο, είπε είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 -2020. Μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ».

Οι 3 επιδιώξεις της κυβέρνησης

Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρείς στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε, μιλώντας στην Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Θέλουμε να μπουν στο χώρο νέοι άνθρωποι καταρτισμένοι και δυναμικοί που θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες βασισμένοι στην τεχνολογία και την καινοτομία».

Δεύτερη στρατηγική επιδίωξη η δημιουργία προστιθέμενης αξίας, από την τυποποίηση. Να πάψουν οι αγρότες να πουλάνε χύμα και να καρπώνονται οι αγρότες τα οφέλη.

Τρίτη επιδίωξη η ποιοτική γεωργία με την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων που παράγονται με μεθόδους ασφαλούς καλλιέργειας.

Το ερώτημα είναι πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν, όταν τα κόμματα που κυβερνούσαν μας παρέδωσαν πρόστιμα 3 δις ευρώ αποτέλεσμα συνειδητής πελατειακής κακοδιαχείρισης.

Συνεχίζεται η επιστροφή ΦΠΑ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε πως για πρώτη φορά στην ιστορία οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα. Στρατηγική μας επιδίωξη αποτελεί και η επιμονή στην ποιοτική γεωργία με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: «Ακούμε πολλές φορές ότι η οικονομία μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν έγινε τυχαία. Δεν έβρεξε ανάπτυξη από τον ουρανό. τα 3,7 δις που δόθηκαν δεν ζέσταναν μόνο τους λογαριασμούς των αγροτών. Ζέσταναν την αγορά. Είπε ακόμα ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν καθυστέρησαν αλλά καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο. Η επιστροφή του φόρου πετρελαίου παρά την καθυστέρηση θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες συνεχίζεται».

Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση όταν έκανε αναφορά στις ασφαλιστικές εισφορές «Το καθεστώς που παραλάβαμε προέβλεπε φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 13%. Δεν χρειάζεται να σας πως ποιόν ευνοούσε αυτό».

Παροχές στους αγρότες

-έκδοση κάρτας του αγρότη για χαμηλότοκη χρηματοδότηση αγροτικών εργασιών
-θεσμικές τομές, όπως το εργόσημο για τους παράνομα διαμένοντες εργάτες γης.
-δικαιότερο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες

Προσωπική επίθεση στον Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μειώσεις που έχει υποσχεθεί.«Σιγά τα αίματα κύριε Μητσοτάκη».

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση για την απόφαση της ΝΔ να μην ψηφίσει τον έκτακτο μποναμά στους συνταξιούχους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φτερνίστηκαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και κρυολογήσατε εσείς. Πανηγυρίσατε με χαιρεκακία το πάγωμα των μέτρων για το χρέος. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Και γέλασαν εκείνοι που έκαναν Χριστούγεννα με αξιοπρέπεια. Καμία μονομερή ενέργεια δεν έχετε να κάνετε κύριε Μητσοτάκη».

Κυπριακό: Να αφήσει η Τουρκία την επιθετική ρητορική

Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προτάσσοντας της ομιλίας του στην Βουλή, μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό.

Έκανε λόγο για σκληρή επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, "χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας".

Επισημαίνοντας ότι είμαστε σε ένα σημείο όπου χωρίς να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα έχουμε, ωστόσο, σημαντικές εξελίξεις καθώς για πρώτη φορά ανταλλάχτηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν, για πρώτη φορά στην ατζέντα τέθηκαν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία, ενώ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και η ΕΕ και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη.

Χωρίς υπεραισιοδοξια, αλλά με σύνεση συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδεοληψίες και φοβικότητα και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.

Προύπόθεση έιναι και η άλλη πλευρά του τραπεζιού, και ιδιαίτερα η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα, βάζοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική και δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα.
Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Θα είμαι διαρκώς στην διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο ΥΠΕΞ, γιατί είναι αυτονότη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ