ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Ολυμπιακή δάδα, βραζιλιάνικη σάμπα, τα υπόλοιπα ...άστα!

Ρίο 2016: Ολυμπιακή δάδα, βραζιλιάνικη σάμπα, τα υπόλοιπα ...άστα!
Υπό το βλέμμα του εμβληματικού αγάλματος του Ιησού, θα ανοίξει η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, στο Μαρακανά REUTERS/Ricardo Moraes/Files

Το άναμμα του ειδικού βωμού με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο, θα σηματοδοτεί και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Αν υπολογίσει κανείς πόσα έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί για τη διοργάνωση αυτή, θα νομίζει ότι έχει τελειώσει δυο-τρεις μήνες τώρα. Όχι ότι δεν έχει καν ξεκινήσει... 

Με τους εργάτες να μαζεύουν τα σύνεργά τους από τα ολυμπιακά έργα, στο «παρά ένα» από την έναρξη του σημαντικότερου αθλητικού γεγονότος της τετραετίας και το Ρίο ντε Τζανέιρο να στροβιλίζεται σε μια σειρά προβλημάτων, οικονομικών, πολιτικών, υγείας, περιβάλλοντος και ασφάλειας, ο πλανήτης στρέφει την Παρασκευή το βλέμμα του στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη. Είναι σαφές σε όλον τον πλανήτη. Όλα στο Ρίο μοιάζουν σαν να έπεσε από αεροπλάνο ένας τεράστιος μανδύας... ολυμπιακών διαστάσεων και να τα κάλυψε, κρύβοντας από κάτω μια τελείως διαφορετική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πολύχρονη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Αυτό, βεβαίως, δεν εμποδίζει τη χαρά και την ευφορία, έστω και πρόσκαιρη, που νιώθουν οι κοινωνίες που φιλοξενούν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και όλα συγκεντρώνονται στη βασικότερη προσδοκία διοργανωτών, αθλητών, αλλά και των φίλων των σπορ. Δεν είναι άλλη από το να βιώσουν σπουδαίες αθλητικές στιγμές και να δικαιωθεί το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» σε μια διοργάνωση που διεξάγεται-μεταξύ άλλων προβλημάτων- στη σκιά σκανδάλου ντόπινγκ αλλά και τρομοκρατικών απειλών.

2016 08 04T154417Z 1060752354 RIOEC8417P2UT RTRMADP 3 OLYMPICS RIO

Πηγή: REUTERS/Phil Noble

Μπορεί το θρίλερ με το αν θα είναι τελικά ο Πελέ ή κάποιος άλλος σπουδαίος αθλητής εκείνος που θα ανάψει τον βωμό με το Ολυμπιακό Φως, να συνεχίζεται, όμως αυτό που είναι απολύτως βέβαιον είναι το γεγονός ότι ο πρώτος αθλητής -από όσους συμμετέχουν- που θα πατήσει το πόδι του στο Μαρακανά, θα είναι Έλληνας. Η Σοφία Μπεκατώρου, κρατώντας την ελληνική σημαία, θα μπει πρώτη στο στάδιο, για να ακολουθήσουν οι αθλητές από άλλες 206 χώρες που θα λάβουν μέρος σε 28 αθλήματα στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διαρκέσουν ως τις 21 Αυγούστου.

«Παρών» από πρόσφυγες-αθλητές, απόντες οι Ρώσοι του στίβου

Ιδιαίτερη αναμένεται να είναι η στιγμή της εισόδου της ομάδας προσφύγων, που θα αγωνιστεί υπό την ολυμπιακή σημαία και περιλαμβάνει δέκα αθλητές, πέντε από το νότιο Σουδάν, δύο από τη Συρία, δύο από το Κονγκό και έναν από την Αιθιοπία.

Μεγάλοι απόντες από το σημαντικό αθλητικό ραντεβού, θα είναι οι Ρώσοι αθλητές του στίβου, που δεν τους επετράπη η συμμετοχή, στη σκιά του σκανδάλου ντόπινγκ, με τα δάκρυα της Γέλενα Ισινμπάγεβα για τον αποκλεισμό της να είναι ακόμα νωπά.

Στην φαντασμαγορική τελετή έναρξης, που παρά το ακατάλληλο της ώρας για την Ελλάδα (02:00πμ), εκτιμάται ότι θα καθηλώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα λάβουν μέρος χιλιάδες εθελοντές και χορευτές, ενώ δεν θα λείψουν και οι διάσημες παρουσίες, όπως το κορίτσι της Ιπανέμα, που δεν είναι άλλο από το τοπ μόντελ Ζιζέλ, αλλά και τη βρετανίδα ηθοποιό, Τζούντι Ντεντς.

2016 08 04T153419Z 7347664 RIOEC84178NTZ RTRMADP 3 OLYMPICS RIO

Πηγή: REUTERS/Nacho Doce

Ολυμπιακοί Αγώνες... προβλημάτων

Οι διοργανωτές, υπόσχονται λάμψη και εντυπωσιακό θέαμα στην τελετή έναρξης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που έχουν στιγματίσει τους φετινούς Αγώνες.

Η ατμόσφαιρα στο Ρίο κάθε άλλο παρά γιορτή θυμίζει, με τους διοργανωτές να τρέχουν για να διορθώσουν κατασκευαστικά προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις και το Ολυμπιακό Χωριό, να προσπαθούν να βελτιώσουν το θέμα των μετακινήσεων, καθώς το μετρό ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους είναι απερίγραπτο, ενώ ακόμη και το θέμα με τον ιό Ζίκα προβληματίζει τους αθλητές, πολλοί εκ των οποίων ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στο παρά πέντε.

2016 07 17T141428Z 2029594437 S1AETQCNCMAA RTRMADP 3 OLYMPICS RIO SECURITY

Ένοπλοι στρατιώτες περιπολούν παντού στο Ρίο/ Πηγή: REUTERS/Ricardo Moraes

Και σαν να μην έφταναν αυτά οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται και στη σκιά της τρομοκρατίας, με τις μυστικές υπηρεσίες της Βραζιλίας, να εκπέμπουν SOS για τον υψηλό κίνδυνο επίθεσης από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και να λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ελληνικές ελπίδες για μετάλλιο

Με περισσότερους από 90 αθλητές θα δώσει το παρόν στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελλάδα, με τις ελπίδες για την εκπροσώπηση της χώρας στον πίνακα των μεταλλίων να είναι αρκετές. Οι Έλληνες αθλητές θα δώσουν σκληρές μάχες από τις 5 ως τις 21 Αυγούστου, με στόχο τη διάκριση και την άνοδο στο βάθρο των νικητών.

15912384

Πηγή: Πηγή: EPA/ROBERT PERRY

Μεταξύ των ελπιδοφόρων συμμετοχών στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Το ολυμπιακό μετάλλιο είναι το μόνο που λείπει από την μεγάλη συλλογή του Έλληνα γυμναστή, που έχει κρεμάσει στο στήθος του χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια κι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για... χρυσή διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ακόμη μία ελπίδα για να ακουστεί ο ελληνικός εθνικός ύμνος στο Ρίο, είναι η Κατερίνα Στεφανίδη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με τις φετινές επιδόσεις της, τόσο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ (άλμα 4,81μ.), όσο και στη σειρά αγώνων Diamond League, αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική, αλλά και ψυχολογική κατάσταση, και μοιάζει έτοιμη να αντεπεξέλθει στο δύσκολο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων,διεκδικώντας το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ.

Έτοιμος να γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είναι και ο κολυμβητής Σπύρος Γιαννιώτης, που στοχεύει να γυρίσει στην Ελλάδα έχοντας το ολυμπιακό μετάλλιο στις αποσκευές του, στην πέμπτη του συμμετοχή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου.

Με την αυτοπεποίθηση της «χάλκινης» πρωταθλήτριας Ευρώπης θα μπει στη μάχη του τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η Βούλα Παπαχρήστου, ευελπιστώντας οι προσγειώσεις της στο σκάμμα να εμπλουτίσουν τη συλλογή της και με ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ