ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Η ΔΟΕ δέχθηκε την Ρωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός μόνο ο στίβος

Ρίο 2016: Η ΔΟΕ δέχθηκε την Ρωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός μόνο ο στίβος

Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών καθώς η ΔΟΕ δεν θα προχωρήσει σε συνολικό αποκλεισμό της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνον ο Ρωσικός στίβος παραμένει εκτός αγώνων!

Οι πιέσεις ήταν αφόρητες προς την πλευρά του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ για να αποκλείσει όλους τους Ρώσους αθλητές, όπως όμως και η αντίδραση της Ρωσίας. Έτσι μάλλον πρυτάνευσε μια "μέση λύση", που διατηρεί εκτός αγώνων τον Ρωσικό στίβο (μετά την σχετική απόφαση της IAAF και του CAS), ενώ η συμμετοχή στα υπόλοιπα αθλήματα εξαρτάται από κάποιους όρους τους οποίους θα πρέπει να πληρούν οι αθλητές και οι Ομοσπονδίες να κρίνουν κατά περίπτωση (όπως έγινε με τον στίβο).

IOCRUSSIABANOFF1


(Πηγή: Twitter)

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή και η κάθε Ομοσπονδία είναι υπεύθυνες για να εξετάσουν αν οι Ρώσοι αθλητές ικανοποιούν τα κριτήρια σχετικά με τους ελέγχους ντόπινγκ, στα οποία έχουν υποβληθεί, όπως αναλυτικά αναφέρει στην απόφασή της η Εκτελεστική της ΔΟΕ. Θα χρειαστεί λοιπόν να περιμένουμε να δούμε τον καταρτισμό των λιστών συμμετεχόντων. Πριν λίγες ημέρες η Ρωσία ανακοίνωνε λίστα με 387 αθλητές σε 30 αθλήματα.

2016 06 21T123140Z 1989617264 D1BETLEIPWAB RTRMADP 3 SPORT DOPING IOC


(Πηγή: Reuters / Denis Balibouse)

Ακριβώς για τον παραπάνω λόγο, ισχύει ο αποκλεισμός των αθλητών του στίβου της Ρωσίας, αφού η IAAF έκρινε ότι δεν είχαν περάσει από εγκεκριμένα τεστ. Πάντως είναι μια απόφαση που θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και από τις "φωνές", που ζητούσαν συνολικό αποκλεισμό, αλλά και από την Ρωσία, καθώς ο στίβος της μοιάζει να παίρνει όλο το βάρος του σκανδάλου ντόπινγκ.

Τα κριτήρια "αποδοχής"

Η ΔΟΕ δημοσιοποίησε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία οι διεθνείς Ομοσπονδίες θα κάνουν δεκτούς τους Ρώσους αθλητές. Μάλιστα ήδη η Διεθνής Ομοσπονδία Τέννις (International Tennis Federation - ITF) ανακοίνωσε ότι και οι 7 τεννίστες που δηλώθηκαν θα αγωνιστούν κανονικά στο Ρίο. Ποια είναι όμως αυτά:

1. Η ΔΟΕ δε θα δεχθεί τη συμμετοχή κανενός Ρώσου αθλητή ή αθλήτριας στους Ολυμπιακούς του 2016 αν δεν πληροί τα ακόλουθα κριτήρια.

2. Η συμμετοχή θα γίνεται δεκτή μόνο αν ο αθλητής μπορεί να παρουσιάσει ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία στη διεθνή ομοσπονδία την οποία ανήκει. Οι όροι που πρέπει να τηρηθούν είναι:

- οι διεθνείς ομοσπονδίες να πιστοποιήσουν πως οι αθλητές που έχουν προκριθεί πληρούν τα κριτήρια του κώδικα της WADA.
- οι διεθνείς ομοσπονδίες θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τους φακέλους όλων των αθλητών για να βεβαιωθούν ότι έχουν γίνει επαρκείς και σωστοί έλεγχοι αντί-ντόπινγκ.
- όσοι αναφέρονται στην έκθεση Μακλάρεν και έχουν εμπλοκή σε υποθέσεις απαγορευμένων ουσιών, είτε είναι αθλητές, είτε προπονητές, είτε παράγοντες ή υπάλληλοι, δε θα τους επιτραπεί με οποιοδήποτε τρόπο η συμμετοχή στους Αγώνες

3. Δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή σε όποιον έχει επιβληθεί οποιασδήποτε μορφής κυρώσης για εμπλοκή σε υπόθεση απαγορευμένων ουσιών.

4. Η ΔΟΕ θα εγκρίνει τη συμμετοχή μόνον αυτών που θα πληρούν τα κριτήρια 2 και 3.

5. Όποιος αθλητής γίνει τελικά αποδεκτός θα υπόκειται σε επιπλέον ελέγχους εντός και εκτός αγώνων. Οποιαδήποτε μη διαθεσιμότητα (έστω και μία) αυτομάτως τον θέτει εκτός Αγώνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ