ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο: «Πονοκέφαλος» για ασφάλεια, μεταφορές και Ζίκα

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο: «Πονοκέφαλος» για ασφάλεια, μεταφορές και Ζίκα
REUTERS/Ricardo Moraes

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο έχει ξεκινήσει, όμως η Βραζιλία βυθίζεται όλο και περισσότερο στα προβλήματά της με αποτέλεσμα να φαίνεται απροετοίμαστη για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη που ξεκινά στις 5 Αυγούστου.

Την ανησυχία του για της δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ρίο εξέφρασε και ο κυβερνήτης της πόλης, Francisco Dornelles, καθώς δήλωσε πως η χώρα δεν έχει παραλάβει ακόμη το κεφάλαιο που χρειάζεται για να ενισχυθεί η ασφάλεια στους Αγώνες αλλά και να ολοκληρωθούν κάποια έργα που αφορούν τις μετακινήσεις.

Ο Dornelles δήλωσε στην βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo πως ενώ είναι «αισιόδοξος για τους Αγώνες», πιστεύει πως εάν δεν γίνουν κάποιες κινήσεις, «θα είναι μεγάλη αποτυχία».

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς τα χρήματα του πακέτου διάσωσης το κράτος δε θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα της αστυνομίας, ούτε να ολοκληρώσει τα έργα του μετρό τα οποία θα διευκόλυναν τη μετακίνηση από το κέντρο της πόλης στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Η Βραζιλία παλεύει με τη χειρότερη ύφεση από το 1930, πράγμα το οποίο οδήγησε την κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές του μήνα. Η κυβέρνηση προειδοποίησε επίσης πως η έλλειψη κεφαλαίου μπορεί να οδηγήσει σε «ολοκληρωτική κατάρρευση της δημόσιας ασφάλειας, υγείας και εκπαίδευσης».

Πέραν των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Βραζιλία, είναι επίσης ευάλωτη σε πολλά άλλα μέτωπα, καθώς εξακολουθεί να εξαπλώνεται ο ιός Ζίκα, έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορα σκάνδαλα ντοπαρίσματος και η πολιτική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασταθής.

Rio de Janeiro's acting governor: Olympics could be a 'big failure', By Tiffany Ap, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ