ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Η αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Κίνα «τρομάζει» τους επενδυτές

Αγορές: Η αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Κίνα «τρομάζει» τους επενδυτές
Φόντο στις απώλειες αυτές είναι οι εξελίξεις στην Κίνα, όπου τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν παρότι τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται ΙΝΤΙΜΕ

Το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ο χρυσός υποχώρησε μετά από τα υψηλά 6μήνου και οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατέγραψαν πτωτικές τάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση, κλίμα που συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη 29/12.

Φόντο στις απώλειες αυτές είναι οι εξελίξεις στην Κίνα, όπου τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν παρότι τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές ανησυχούν πως τα «μηνύματα» της ασιατικής χώρας για περαιτέρω «άνοιγμα» της οικονομίας ίσως δεν κρατήσουν για πολύ.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη 28/12, η Ιταλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη ότι όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ. Ενώ, στάση αναμονής τηρεί η υπόλοιπη Ευρώπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεδριάζει εκτάκτως σήμεραπροκειμένου να «συζητηθούν πιθανά μέτρα για συντονισμένη προσέγγιση των κρατών μελών της ΕΕ» με αφορμή την έκρηξη των κρουσμάτων στην Κίνα.

Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.

Σε αυτό το κλίμα, το πρωί της Πέμπτης 29/12 στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης κατέγραφε πτώση 0,32% στις 920,87 μονάδες, ακολουθώντας την Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 έχανε 029%, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα.

Υπενθυμίζεται πως στους βασικούς δείκτες των χρηματιστηρίων, με σημαντικές απώλειες έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη, με τον Dow Jones να χάνει 1,10%. Την ίδια ώρα ο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,22% και ο Nasdaq έπεσε 1,35%. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με πτώση 0,13% στις 427,56 μονάδες.

Από το αρνητικό πρόσημο κατάφερε να ξεφύγει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος έκλεισε με οριακή άνοδο κατά 0,06% πάνω από τα επίπεδα των 920 μονάδων, αλλά με μικρό τζίρο κοντά στα 36 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά, με το αμερικανικό αργό (WTI) να χάνει 0,78% ή 62 σεντ στα 78.96 δολάρια ανά βαρέλι και το brent να κλείνει τη συνεδρίαση της Τετάρτης με απώλειες 0,80% ή 68 σεντ στα 84 δολάρια ανά βαρέλι.

Απώλειες κατέγραψαν και τα συμβόλαια του χρυσού, αν και κατάφερε να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά, μετά από τα υψηλά 6μήνου που σημείωσε την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ