ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα προβληματίζει την ΕΕ - Συνεδριάζει εκτάκτως η Κομισιόν

Κορωνοϊός: Η έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα προβληματίζει την ΕΕ - Συνεδριάζει εκτάκτως η Κομισιόν
Αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από την Κίνα νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 προς τον υπόλοιπο κόσμο (AP Photo/Virginia Mayo, File)

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να «συζητηθούν πιθανά μέτρα για συντονισμένη προσέγγιση των κρατών μελών της ΕΕ» με αφορμή την έκρηξη των κρουσμάτων στην Κίνα.

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει το πρωί της Πέμπτης (29/12) συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπός της.

Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.

Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε τηνΤετάρτη 28 Δεκεμβρίου, να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Ένα μέτρο που είχαν ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ και το υιοθέτησαν μόλις χθες (28/12).

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ, τηρούν στάση αναμονής: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.

Επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ