ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες κοντά στο 2% για το πετρέλαιο - Αντιπαράθεση για την παραγωγή

Απώλειες κοντά στο 2% για το πετρέλαιο - Αντιπαράθεση για την παραγωγή
Την αποχώρησή τους από τον ΟΠΕΚ συζητούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω αντιπαραθέσεων με τη Σαουδική Αραβία AP Photo/Hussein Malla

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τα σενάρια αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον ΟΠΕΚ. 

Συγκεκριμένα, την αποχώρησή τους από τον ΟΠΕΚ συζητούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω αντιπαραθέσεων με τη Σαουδική Αραβία, με την αμερικανική εφημερίδα να αναφέρει ότι τα ΗΑΕ διαφωνούν για τα επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου, καθώς υπό την τρέχουσα πολιτική αντλούν σημαντικά λιγότερα καύσιμα από όσο θα επιθυμούσαν.

Σε αυτό το κλίμα το πετρέλαιο έφτασε να διαπραγματεύεται με απώλειες περίπου 2%. Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο Μαΐου του Brent υποχώρησε κατά 1,8% με την τιμή του στα 83,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI Απριλίου έχασε 1,9% στα 76,7 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζεται η κόντρα

Όπως αναφέρεται, συνεχίζεται η κόντρα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν τα ΗΑΕ συγκρούστηκαν με τη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να μειώσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές.

Τα ΗΑΕ υποστήριξαν δημόσια τη μείωση της παραγωγής, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα Εμιράτα τους δήλωσαν ιδιωτικά πως ήθελαν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο - όπως επιθυμούσε και η Ουάσιγκτον - αλλά αντιμετώπισαν την αντίσταση της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανώτερη σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων, Dina Esfandiary σχολιάζει σχετικά, τα Εμιράτα «ανησυχούν για μία Σαουδική Αραβία που λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντά τους».

Παράλληλα, αλλά σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας είναι η Υεμένη, καθώς και η επιθυμία των Εμιράτων να κατασκευάσουν στρατιωτική βάση σε νησί στο στενό του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, κάτι στο οποίο αντιδρούν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ