ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ+: Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια - Έντονη αντίδραση από ΗΠΑ

ΟΠΕΚ+: Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια - Έντονη αντίδραση από ΗΠΑ
O ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020 AP Photo/Eric Gay

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτηρίζοντάς την «εσφαλμένη».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Οι δεκατρείς χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, αν και αναμένεται ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αργού από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος.

Αυτό καθώς αρκετές χώρες του Οργανισμού αντλούν πολύ λιγότερο πετρέλαιο από ό,τι προβλέπεται στις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται ήδη στα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, με τα τρέχοντα δεδομένα παραγωγής μια μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στον στόχο του ομίλου θα απαιτούσε από οκτώ μόλις χώρες να περιορίσουν την πραγματική τους παραγωγή, με το πραγματικό ύψος της μείωσης να αντιστοιχεί τελικά στα περίπου 880.000 βαρέλια την ημέρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τη μεγάλη μείωση που συμφωνήθηκε οι τιμές του πετρελαίου (Brent) έφτασαν να υποχωρούν κατά 0,4% (στα 91,35 δολ. το βαρέλι) λίγο αφότου έγινε γνωστή η απόφαση.

Στη συνέχεια ωστόσο ανέκαμψαν γρήγορα και επανήλθαν σε θετικό έδαφος (+0,9% στα 92,69 δολ.) αν και αυτό αποδίδεται περισσότερο στα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειξαν απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ