ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Γεωργιάδης: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα βοηθήσει ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Γεωργιάδης: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα βοηθήσει ασφαλισμένους και συνταξιούχους
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους «βοηθούν πολύ» οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις βασικές αλλαγές που επιδιώκει το υπουργείο, όπως ηταχύτερη απονομή των επικουρικών συντάξεων, η άρση της περικοπής του 30% της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες και η δυνατότητα απονομής σύνταξης σε όσους έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως χαρακτηριστηκά σημείωσε «Είμαι σίγουρος ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, πράγμα που για εμάς είναι πάντα η βασική μας προτεραιότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε:

«Σήμερα μπήκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο εντάσσεται οργανικά στο συνολικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και αποτελείται από τρία μέρη.

Το πρώτο μέρος αφορά στη μεταρρύθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης και αποσκοπεί στην ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματική παροχή και την καλλιέργεια κουλτούρας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους, προς όφελος των ιδίων και, συνολικά, της εθνικής οικονομίας.

Το δεύτερο μέρος περιέχει διατάξεις που αποσκοπούν στον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Ενδεικτικά αναφέρω τις διατάξεις για την απασχόληση συνταξιούχων, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, την ενιαιοποίηση κανόνων παροχής επικουρικών συντάξεων, την επέκταση της δυνατότητας παροχής σύνταξης σε ασφαλισμένους με χρέη και πολλά άλλα.

Τέλος, το τρίτο μέρος περιέχει διατάξεις που βελτιώνουν τη λειτουργία της ΔΥΠΑ, προωθούν την απασχόληση και οδηγούν σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ανέργων συμπολιτών μας».

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκος Μηλαπίδης δήλωσε:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του προχωρά στον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου για την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων που παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές. Παράλληλα, σε συνέχεια της προσπάθειας εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αναμορφώνουν το ασφαλιστικό status των πολιτών και εξορθολογίζουν πάγιες πρακτικές του e- ΕΦΚΑ, ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα κοινωνικά, οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ