ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι ισχύει μέχρι σήμερα και τι αλλάζει

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι ισχύει μέχρι σήμερα και τι αλλάζει

Φορολογικές δηλώσεις

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, διευκολύνοντας τους πολίτες σε περιπτώσεις όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, καθώς θα γίνεται πλέον ψηφιακά.  

Μάλιστα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας «συνιστά ένα ποιοτικό άλμα προς την ψηφιοποίηση του κράτους και την ουσιαστική πάταξη της γραφειοκρατίας.

Τι αλλάζει στην πράξη

  • Προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων

Σημέρα ισχύει η προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, αλλά η υποβολή γίνεται μόνο από τον φορολογούμενο.

Πλέον, θα είναι αυτόματη η προσυμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, όσων έχουν
εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, κοινοποίησή της
στον φορολογούμενο, και προβλέπεται αυτόματη οριστικοποίησή της, αν εκείνος δεν
την απορρίψει εντός της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

  • Χρόνος παροχής στοιχείων

Μέχρι σήμερα, προβλέπεται η παροχή εντός 5 εργάσιμων ημερών των πληροφοριών που ζητά εγγράφως η Φορολογική Διοίκηση, πλέον αυτό θα γίνεται εντός 10 εργάσιμων ημερών.

  • Υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων

Σήμερα προβλέπεται πρόστιμο μη προσκόμισης βιβλίων στα 2.500 ευρώ.

Ενώ το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή του φορολογούμενου, που υποχρεούται να τηρεί βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα, από την υποχρέωση της αποστολής αντιγράφου αυτών στη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον τα έχει ήδη διαβιβάσει για τα αντίστοιχα φορολογικά έτη στο myDATA.

  • Κοινοποίηση πράξεων Φορολογικής Διοίκησης

Μέχρι στιγμής, υπάρχει η υποχρέωση τήρησης αρχείου με τα έγγραφα που εκδίδονται και λαμβάνονται, χωρίς να προσδιορίζεται η μορφή των αρχείων και η διαδικασία τήρησης τους. Εγγράφως ή ηλεκτρονικώς.

Πλέον αυτό θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Προβλέπεται τήρηση και ψηφιακά όλων των αρχείων.

  • Φορολογική ενημερότητα

Μέχρι τώρα υπήρχε επικοινωνία δια αλληλογραφίας των φορέων του Δημοσίου (πχ ΟΤΑ) με τη Φορολογική Διοίκηση για τη χορήγησή ή μη.

Πλέον, θα υπάρχει δυνατότητα «μπλοκαρίσματος» της χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, μόνο εφόσον το αίτημα σταλεί από τον φορέα του Δημοσίου, μέσω της διαλειτουργικότητας, στην ΑΑΔΕ.

  • Χρονικό πλαίσιο ελέγχων

Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλειψη πρόβλεψης για μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου, καθώς ο προσδιορισμός της διάρκειας γίνεται από τους διενεργούντες τον έλεγχο υπαλλήλους.

Πλέον θεσπίζεται χρονικό όριο για ολοκλήρωση ελέγχου: 1 έτος από
κοινοποίηση της εντολής ελέγχου - Δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες
αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και ακόμη 6 μήνες σε εξαιρετικές
περιπτώσεις.

  • Είδος ελέγχων

Σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας νέου ελέγχου, χωρίς την ύπαρξη νέων στοιχείων (νομολογιακός κανόνας).

Πλέον υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι τόσο ο μερικός όσο και ο πλήρης έλεγχος είναι οριστικοί, δηλαδή αν ελεγχθεί κάτι δεν μπορεί να επανελεγχθεί, ωστόσο προστίθεται η εξής εξαίρεση:

Κάτι που έχει ήδη ελεγχθεί στο πλαίσιο μερικού ελέγχου μπορεί να ελεγχθεί στο πλαίσιο πλήρους ελέγχου, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

  • Ενδιάμεσος Προσδιορισμός Φόρου

Ο προληπτικός προσδιορισμός φόρου που καλύπτει μόνο περιπτώσεις κινδύνου φυγής από τη χώρα αλλάζει και τον αντικαθιστά ο «ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου», ενώ προβλέπεται και θέσπιση επιπλέον δυνατότητας για τις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής.

  • Παραγραφή

Για τις παραγραφές υποθέσεων σήμερα απαιτείται μόνο η έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου μέσα στην πενταετία.

Πλέον θα είναι απαραίτητη και η κοινοποίηση πράξης προσδιορισμού φόρου μέσα
στην πενταετία.

Επιπλέον διατάξεις

Αξίζει να σημειωθεί πως με άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία:

  • Μονιμοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς με σκάφη έως 12 μέτρα.
  • Προβλέπεται η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2023, που θα καταβληθεί φέτος, σε 8 μηνιαίες δόσεις.
  • Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ