ΔΙΕΘΝΗ

Apple: 41 εκατ. δολάρια στην «τσέπη» του Τιμ Κουκ από πωλήσεις μετοχών

Apple: 41 εκατ. δολάρια στην «τσέπη» του Τιμ Κουκ από πωλήσεις μετοχών
Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Στη μεγαλύτερη πώληση μετοχών από το 2021 προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ αξίας περίπου 41 εκατ. δολαρίων, μετά από φόρους, καθώς οι μετοχές της κατασκευάστριας του iPhone υποχωρούν από τα πρόσφατα υψηλά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την Τρίτη δείχνουν πως ο Κουκ πούλησε περίπου 241.000 μετοχές, με άλλες περίπου 270.000 μετοχές να παρακρατούνται για φορολογικούς σκοπούς. Εξακολουθεί να έχει περίπου 3,28 εκατομμύρια μετοχές στην εταιρεία, όπου εργάζεται για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Όπως αναφέρεται, η πώληση των μετοχών έρχεται αφότου ο Κουκ έκανε μια σπάνια μείωση μισθού περίπου 40% στα 49 εκατομμύρια δολάρια για το 2023. Ως μέρος των αλλαγών στην αποζημίωση του, τα μπόνους μετοχών του που συνδέονται με την απόδοση της Apple θα αυξηθούν στο 75% φέτος από 50% προηγουμένως.

Άλλα στελέχη της Apple αποκάλυψαν επίσης πωλήσεις μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αντιπροέδρων Ντέιντρε Ο'Μπράιεν και Κάθριν Άνταμς, που πούλησαν 11,3 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές έκαστος.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία μεγάλη πώληση μετοχών του Κουκ ήταν τον Αύγουστο του 2021, όταν πούλησε περισσότερα από 750 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Apple, όταν συμπλήρωσε μια δεκαετία ως Διευθύνων Σύμβουλος. Μετά τις παρακρατήσεις φόρων, κέρδισε περίπου 355 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι μετοχές της Apple έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Ιούλιο και έκτοτε έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 12% εν μέσω ευρύτερου τεχνολογικού πλεονεκτήματος. Η KeyBanc Capital Markets υποβάθμισε τη μετοχή την Τρίτη επικαλούμενη την ασθενέστερη προοπτική αύξησης των πωλήσεων. Οι μετοχές της Apple κέρδισαν έως και 0,6% στις συναλλαγές της Τετάρτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ