ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζημίες 1,656 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2015 για τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας

Ζημίες 1,656 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2015 για τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους 1,656 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2015, ενσωματώνοντας προβλέψεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Σε 434 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 22% διαμορφώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τα κέρδη προ προβλέψεων. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 974 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο (+10,6% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την ομαλοποίηση των μη οργανικών εσόδων .

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 55,7 δισ. ευρώ (-7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας καθ' όλη τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου που κορυφώθηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι εκροές εγχώριων καταθέσεων επιβραδύνθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο.

Παρά τις εκροές καταθέσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Εθνική διατηρεί δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στα καλύτερα επίπεδα του κλάδου, ανερχόμενο σε 98% στην Ελλάδα και 108% σε επίπεδο Ομίλου.

Μετά τον έλεγχο ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 διαμορφώθηκε στο 9,5% χωρίς να περιλαμβάνει κεφαλαιακές δράσεις

Σε δήλωσή του για τα οικονομικά αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέφερε τα εξής: «Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να επιτύχει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι θα αντανακλούν την στρατηγική της Τράπεζας να οδηγήσει την Ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

»Μετά τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης, η ΕΤΕ θα υποβάλει ένα σχέδιο κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, στο οποίο θα περιγράφει τη στρατηγική κάλυψης της υστέρησης κεφαλαίων τόσο σύμφωνα με το βασικό σενάριο ύψους 1,6 δισ., όσο και τις πρόσθετες ανάγκες ύψους 3 δισ. ευρώ που απορρέουν από το δυσμενές σενάριο. Η ΕΤΕ προτίθεται να καλύψει την υστέρηση κεφαλαίων βάσει και των δύο σεναρίων με χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και μέσω δικών της κεφαλαιακών ενεργειών, με στόχο να περιορίσει σημαντικά την ανάγκη για κρατική βοήθεια και την συνακόλουθη επιβάρυνση του Ελληνικού χρέους.

»Τα αποτελέσματα του Β' τριμήνου καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ΕΤΕ εν μέσω ενός δυσμενούς λειτουργικού περιβάλλοντος, καθώς και τη στρατηγική τοποθέτηση της Τράπεζας, προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάκαμψης της χώρας. Καθ' όλη τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης ρευστότητας, η Τράπεζα επωφελήθηκε από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου, οι οποίες έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Παρά τις εγχώριες εκροές καταθέσεων τα τρία τελευταία τρίμηνα, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να διατηρεί έναν υγιή δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 98% στην Ελλάδα. Η δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας από το Ευρωσύστημα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε περίπου 8 δισ.ευρώ , αντιστοιχώντας στο ένα τέταρτον σχεδόν των εγχώριων καταθέσεων.

»Αναφορικά με ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε μόλις 41 εκατ. ευρώ έναντι 336 εκατ. ευρώ κατά το Α' τρίμηνο του 2015, αντανακλώντας τη επιτυχημένη διαχείριση απαιτήσεων λιανικής τραπεζικής και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

»Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, ο Όμιλος παρουσίασε κέρδη προ προβλέψεων ύψους 434 εκατ., αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου και παρά τη μη επαναλαμβανόμενη αύξηση των προβλέψεων κατά το Β' τρίμηνο, ο δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET 1) διαμορφώθηκε σε 9,5%, χωρίς να περιλαμβάνονται κεφαλαιακές δράσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ