ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα 13 δέντρα που διεκδικούν το βρετανικό βραβείο «Δέντρο της Χρονιάς 2023»

Τα 13 δέντρα που διεκδικούν το βρετανικό βραβείο «Δέντρο της Χρονιάς 2023»
Καστανιά 360 ετών στο Πάρκο Γκρίνουιτς του Λονδίνου Ruby Harrison/Woodland Trust

Τα δέντρα προσφέρουν σκιά, καταφύγιο, καρπούς, ένα σπίτι για την άγρια ζωή, προστασία από τις πλημμύρες και τη ρύπανση και πληροφορίες για την κρυφή ιστορία της γης. Και στον ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει το Woodland Trust, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Λίνκολνσαϊρ της Αγγλίας, 13 από τα καλύτερα δέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαγωνιστούν για να στεφθούν «Δέντρο της Χρονιάς».

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Woodland Trust επέλεξε 12 από τα κορυφαία δέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου σε αστικές τοποθεσίες, ενώ ένα 13ο δέντρο προτάθηκε από το κοινό.

«Τα αρχαία δέντρα στις πόλεις είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της φύσης, των ανθρώπων και του πλανήτη», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Woodland Trust. Σύμφωνα με μελέτη του 2020, τα αρχαία δέντρα μειώνονται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Παρά την αποδεδειγμένη ανθεκτικότητά τους επί αιώνες, ενδέχεται να δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στις ραγδαίες περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Η ψηφοφορία για το «Δέντρο της Χρονιάς 2023» του Woodland Trust είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή 15 Οκτωβρίου και ο νικητής θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ