ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Περισσότερη ανακύκλωση για την προστασία του πλανήτη, ζητούν οι πολίτες

Δημοσκόπηση Act for Earth: Περισσότερη ανακύκλωση για την προστασία του πλανήτη, ζητούν οι πολίτες

Διατεθειμένοι να εντάξουν την ανακύκλωση συστηματικά στη ζωή τους, δηλώνουν οι αναγνώστες του Act for Earth, που απάντησαν στην τελευταία δημοσκόπηση σχετικά με το τι θα άλλαζαν στην καθημερινότητά τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με βάση τις απαντήσεις των αναγνωστών του Act for Earth σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται μέσω της ιστοσελίδας και των social media, είναι φανερό πως οι πολίτες είναι έτοιμοι πλέον ανακυκλώνουν συσκευασίες προϊόντων με στόχο να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του πλανήτη. Η ανακύκλωση είναι μια εύκολη διαδικασία, χωρίς κόστος για τους πολίτες, καθώς αυτό που απαιτεί είναι ένας σωστά οργανωμένος διαχωρισμός απορριμμάτων στο σπίτι. Από εκεί και πέρα, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να ενισχύσει αυτό το υπαρκτό «ρεύμα» υπέρ της ανακύκλωσης, τοποθετώντας ακόμα περισσότερους μπλε κάδους στις γειτονιές, διενεργώντας ενημερωτικές καμπάνιες, επιβραβεύοντας – ίσως – τους συνεπείς δημότες.

Το νέο poll του Act for Earth, «έτρεξε» επί μία εβδομάδα μέσω της ιστοσελίδας και των social media το ερώτημα που έθεσε στο κοινό ήταν: «Τι είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε στην καθημερινότητά σας για την προστασία του περιβάλλοντος;». Στη δεύτερη θέση των απαντήσεων, οι πολίτες επέλεξαν την λιγότερη χρήση πλαστικών μίας χρήσης, τα οποία ούτως ή άλλως αποσύρονται σταδιακά από την αγορά και αντικαθίστανται με προϊόντα που είναι κατασκευασμένα από περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Η αρχή στον τομέα αυτό έγινε με την πλαστική σακούλα και συνεχίζεται με τα καλαμάκια, τις μπατονέτες και άλλα.

Αναλυτικά, στην τελευταία δημοσκόπηση του Act for Earth, οι πολίτες απάντησαν:

- Να χρησιμοποιούμε λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης 30,8%

- Να κάνω συστηματικά ανακύκλωση στο σπίτι 53,8%

- Να περιορίσω την περιττή κατανάλωση ενέργειας 10,3%

- Να συμμετέχω σταθερά και συχνά σε εθελοντικές δράσεις 5,1%.

Από τις παραπάνω απαντήσεις προκύπτει επίσης πως οι πολίτες θεωρούν περισσότερο δύσκολο τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς μόνο περίπου ένας στους δέκα απάντησε πως θα το επιδιώξει. Ακόμα μικρότερη είναι η προθυμία που καταγράφηκε αναφορικά με τη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, παρότι το τελευταίο διάστημα διαφάνηκε μία ενισχυτική τάση σχετικά με τη συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις για το περιβάλλον.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν στο εξής ερώτημα:

Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της:

- Επηρεάζει τη ζωή μου και την καθημερινότητά μου

- Έχει αρνητικές συνέπειες στην εργασία μου

- Είναι παράγοντας που επηρεάζει τις αποφάσεις μου για το μέλλον

- Πιστεύω πως πρέπει να είναι προτεραιότητα της Πολιτείας

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ