ACT FOR EARTH

Η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος απασχολεί περισσότερο από ποτέ την παγκόσμια συζήτηση και το CNN Greece συμμετέχει σε αυτή με το Act for Earth. Ειδικά ρεπορτάζ, άρθρα επιστημόνων, αναλύσεις, έρευνες, βίντεο, συνεντεύξεις, αλλά και η δράση επιστημονικών φορέων και οργανώσεων, φιλοξενούνται σε έναν ειδικό χώρο και αναδεικνύονται. Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις, ενημερωθείτε για δράσεις, απαντήστε σε δημοσκοπήσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, γιατί η σωτηρία του πλανήτη απαιτεί να δράσουμε για τη Γη, τώρα!

ENTER SITE

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Greenpeace στο CNN Greece: Η Ελλάδα ευάλωτη στην κλιματική κρίση, να επενδύσει στην πράσινη μετάβαση

UNWTO στο Act for Earth: Η βιωσιμότητα του προορισμού, σημαντικός παράγοντας για τους ταξιδιώτες

Ν. Μιχαλόπουλος: Η «καμπάνα» για το κλίμα χτυπάει όσο πιο δυνατά γίνεται

Θ. Αναγνωστόπουλος: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα της ανθρωπότητας
Πόσο χρόνο χρειάζονται τα θαλάσσια απορρίμματα έως ότου διαλυθούν μέσα στο νερό;

Κάθε γυάλινο μπουκάλι χρειάζεται ένα εκατομμύριο χρόνια μέχρι να διαλυθεί μέσα στη θάλασσα, ενώ οι πετονιές που χρησιμοποιούν οι ψαράδες χρειάζονται έξι αιώνες!

infographic

Τα κοράλλια είναι θαλάσσια ασπόνδυλα που ζουν σε συμπαγείς αποικίες πολλών πανομοιότυπων ξεχωριστών πολυπόδων.

Πηγή: Wikipedia

Τα κοράλλια είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι οργανισμοί. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων οδηγεί σε μαζική εξόντωσή τους.

Πηγή: Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών

Στην Αυστραλία βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος που αποτελείται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων. Είναι σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και αποτελεί από το 1981 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή: Wikipedia

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μετρά τεράστιες απώλειες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή πριν το τέλος της δεκαετίας, αν δεν υπάρξει άμεσα σοβαρή μεταβολή των περιβαλλοντικών συνθηκών στη Γη.

Πηγή: Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών

Επιστήμονες της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL) ανακάλυψαν στην Ερυθρά Θάλασσα ένα είδος κοραλλιών που είναι ανθεκτικά στην αύξηση της θερμοκρασίας.  Πρόκειται για κοράλλια του είδους Stylophora pistillata που πιστεύεται πως ενεργοποιούν και απενεργοποιούν συγκεκριμένα γονίδια έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις κλιματικές συνθήκες.

Πηγή: Επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences»

Στην Ελλάδα τα κοράλλια αποτελούν εθνικό πλούτο και η ελεύθερη αλιεία τους απαγορεύεται αυστηρά. Επιτρέπεται η φωτογράφησή τους μόνο κατόπιν σχετικής αδείας.

Πηγή: Wikipedia

Η σεκόια είναι μεγάλο κωνοφόρο δέντρο, ανήκει στα κυπαρισσοειδή και είναι αειθαλές και μακρόβιο: Ζει 1.200 με 1.800 χρόνια ή και περισσότερο. 

Πηγή: Wikipedia

Η γηραιότερη γνωστή σεκόια, με βάση την καταμέτρηση ετησίων δακτυλίων, θεωρείται ότι είχε ηλικία αρκετά άνω των 3.200 ετών όταν πέθανε.

Πηγή: Εθνικό Πάρκο Σεκόιας, ΗΠΑ

Σεκόιες φύονται σε μια στενή λωρίδα γης, περίπου 750 χιλιόμετρα σε μήκος και 8 έως 75 χιλιόμετρα σε πλάτος, κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής, από την κομητεία Μοντερέι της Καλιφόρνια μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο του Όρεγκον.

Πηγή: Wikipedia

Τα ψηλότερα και γηραιότερα δέντρα σεκόιας βρίσκονται σε βαθιές κοιλάδες και ρεματιές, όπου όλο το χρόνο το ρέμα μπορεί να ρέει και η ομίχλη είναι συχνή.

Πηγή: Wikipedia

Στο Εθνικό Πάρκο Σεκόιας στην Καλιφόρνια βρίσκονται τα μεγαλύτερα δέντρα του είδους: Ο «Στρατηγός Σέρμαν», με ύψος 83,8 μ., ο «Στρατηγός Γκραντ» με ύψος 81,7 μ., ο «Πρόεδρος» με ύψος 73,4 μ. και ο «Λίνκολν» με ύψος 78 μέτρα.

Πηγή: Wikipedia

Οι φωτιές που κατακαίουν την Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια, είναι από τις μεγαλύτερες απειλές κατά της Σεκόιας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ξηρασία στην περιοχή.

Πηγή: Υπηρεσία Δασών ΗΠΑ

Στις αρχές Μαΐου, στο Εθνικό Πάρκο Σεκόιας στις ΗΠΑ, εντοπίστηκε μία φλεγόμενη Σεκόια από τις φωτιές του Αυγούστου 2020. Το δέντρο «καπνίζει» εννέα μήνες μετά!

Πηγή: Εθνικό Πάρκο Σεκόιας, ΗΠΑ

Act for Earth polls

Το Act for Earth απευθύνεται στους ενεργούς πολίτες και ζητά την άποψη και τη θέση τους για μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, που σχετίζονται με το περιβάλλον. Κάθε μήνα, μία νέα δημοσκόπηση βρίσκεται στον αέρα και καταγράφει τον σφυγμό της κοινωνίας για τα φλέγοντα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Δημοσκόπηση
Ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων μετά την πανδημία;
Οικονομική ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς
Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη
Στήριξη στρωμάτων της κοινωνίας που επλήγησαν περισσότερο
Η εφαρμογή των διατάξεων της ΕΕ για το κλίμα

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ