ACT FOR EARTH

Η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος απασχολεί περισσότερο από ποτέ την παγκόσμια συζήτηση και το CNN Greece συμμετέχει σε αυτή με το Act for Earth. Ειδικά ρεπορτάζ, άρθρα επιστημόνων, αναλύσεις, έρευνες, βίντεο, συνεντεύξεις, αλλά και η δράση επιστημονικών φορέων και οργανώσεων, φιλοξενούνται σε έναν ειδικό χώρο και αναδεικνύονται. Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις, ενημερωθείτε για δράσεις, απαντήστε σε δημοσκοπήσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, γιατί η σωτηρία του πλανήτη απαιτεί να δράσουμε για τη Γη, τώρα!

ENTER SITE

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Λαγουβάρδος: Δεν συνδέονται όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή

ΕΛΠΕ: Πράσινα καύσιμα και διυλιστήρια σε ρόλο-κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης

Μποτετζάγιας: Η Γη έχει πόρους για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, αλλά όχι στην απληστία μας

Χαρίτου: Δυστυχώς, η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί ακόμα ζήτημα όλων
infographic

Το Ζαρκάδι ανήκει στην οικογένεια των ελαφιδών και αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα ζώα. Έχει πολύ μεγάλη εξάπλωση σε όλο τον ευρωπαϊκό και ευρασιατικό χώρο λόγω του ότι είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και ανεκτικό σε πιέσεις.

Πηγή: Wikipedia

Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του ζαρκαδιού στην Ελλάδα αυξάνονται, λόγω της ερήμωσης των ορεινών κατοικιών και της απαγόρευσης του κυνηγιού του.

Πηγή: Wikipedia

Το ζαρκάδι είναι ημερόβιο. Κινείται κυρίως κατά τις πρωινές κι απογευματινές ώρες προς αναζήτηση τροφής. Τρώει τα φύλλα και τα κλαδιά των θάμνων βοηθώντας έτσι να συντηρούνται ανοίγματα στο δάσος για να αναπτύσσεται η χαμηλή βλάστηση.

Πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Το ζαρκάδι μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της μικρής χωρητικότητας των πνευμόνων του. Βλέπει, ακούει και κολυμπάει πολύ καλά.

Πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Τα αρσενικά έχουν περιοχές επικράτειας που τις υπερασπίζονται δίνοντας θεαματικές μάχες με τα κέρατά τους. Το αρσενικό ζαρκάδι έχει κέρατα που πέφτουν το φθινόπωρο και ξαναφυτρώνουν στα τέλη του χειμώνα.

Πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Το ζαρκάδι απειλείται από το παράνομο κυνήγι και την καταστροφή των βιοτόπων του από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως παράνομη υλοτόμηση.

Πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Η Πάρνηθα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Αττικής και είναι το μεγαλύτερο και το υψηλότερο βουνό της. Έχει συνολική έκταση περίπου 300 m2 και ψηλότερη κορυφή της είναι η Καραβόλα (1.413 m).

Πηγή: parnitha.net

Στη χλωρίδα της Πάρνηθας απαντώνται 1096 αυτόχθονα φυτά, που ανήκουν σε 456 γένη και 90 οικογένειες. Η πανίδα της περιλαμβάνει 158 είδη πουλιών, 39 είδη θηλαστικών και 29 είδη ερπετών και αμφίβιων. Παρά τις αντιξοότητες και τις ανθρώπινες επεμβάσεις, διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό κόκκινων ελαφιών (Cervus elaphus) στην Ελλάδα.

Πηγή: parnitha.net

Στην Πάρνηθα έχουν καταγραφεί 45 πηγές νερού συνεχούς ροής. Στο βουνό υπάρχουν πολλά σπήλαια και βάραθρα, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το σπήλαιο του Πανός.

Πηγή: flabouri.gr

Από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, η Πάρνηθα διαφέρει από τα υπόλοιπα βουνά της Αττικής: Έχει πάνω από 700 mm ετήσιο υετό, 110 βροχερές ημέρες, 22 ημέρες χιονόπτωσης, με τον παγετό και την ομίχλη να αποτελούν συχνότατα φαινόμενα.  

Πηγή: Wikipedia

Η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται από ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών. Ανάμεσα τους: Αγία Τριάδα-Σκίπιζα-Μόλα, Μπάφι - Κορομηλιά - Σφάκιζα – Θρακομακεδόνες, Αγία Τριάδα - Αυχένας καμπέρας - Άγιος Γεώργιος Κεραμιδίου - Ρέμα Αγίου Γεωργίου – Μετόχι, Φυλή-Κελάδωνας-Σπήλαιο Πανός-Άρμα-Μονή Κλειστών, Μόλα-Σαλονίκη-Αυλώνας, Μόλα-Παλιομήλεσι-Σφενδάλη.

Πηγή: Wikipedia

Τον Ιούνιο του 2007 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης του δρυμού της Πάρνηθας. Η φωτιά εκείνη θεωρήθηκε από τις χειρότερες, ιστορικά, στην Αττική, καθώς μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού καταστράφηκε ολοσχερώς. 

Πηγή: WWF Hellas

Act for Earth polls

Το Act for Earth απευθύνεται στους ενεργούς πολίτες και ζητά την άποψη και τη θέση τους για μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, που σχετίζονται με το περιβάλλον. Κάθε μήνα, μία νέα δημοσκόπηση βρίσκεται στον αέρα και καταγράφει τον σφυγμό της κοινωνίας για τα φλέγοντα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Δημοσκόπηση
Ποια αλλαγή για την προστασία του περιβάλλοντος κάνατε στη ζωή σας τελευταία;
Δεν χρησιμοποιώ πλαστικές σακούλες, καλαμάκια κά
Συμμετέχω σε εθελοντικούς καθαρισμούς
Μείωσα την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι
Κάνω ανακύκλωση στο σπίτι
Created with SurveyMaker

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ