ACT FOR EARTH

Κλιματική Αλλαγή. Βιώσιμη Ανάπτυξη. Πράσινη Ενέργεια. Πράσινη Ζωή. Το Act for Earth, με την εγκυρότητα του CNN Greece, επαγρυπνεί και συνεχίζει τη δυναμική του πορεία στην ενημέρωση για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η Γη μας χρειάζεται και μας καλεί: Δράση για τη Γη, τώρα!

ENTER SITE
Αειφορία σε τρεις άξονες: Οι δράσεις της Henkel για το περιβάλλον
Τα πιο συνηθισμένα απορρίμματα στις ακτές: Τι έδειξαν οι καθαρισμοί του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Ποιες οι επιπτώσεις του καπνού από τις πυρκαγιές στον ανθρώπινο οργανισμό;
Πώς βλέπει ο εφευρέτης του κύβου του Ρούμπικ τις εξελίξεις στο περιβάλλον και τo... gaming
Αττική: Σε αυτές τις 12 ακτές απαγορεύεται να κολύμπήσετε - Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Υποστηρικτές

«Πράσινη» ενέργεια με τη βοήθεια του ανέμου: Πώς γίνεται η παραγωγή αιολικής ενέργειας

Από τα ιστία, τα πανιά των πλοίων, μέχρι του παλιούς ανεμόμυλους που χρησιμοποιούνταν για να αλεστεί το σιτάρι, η αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα.

infographic

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ

Εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής κοινότητας μιλούν στο Act for Earth για όλα τα ζητήματα
Γιώβος: Χρειάζονται λύσεις που θα εμπλέξουν περισσότερο τους πολίτες σε περιβαλλοντικά ζητήματα
Ιωάννης Γιώβος
Χρειάζονται λύσεις που θα εμπλέξουν περισσότερο τους πολίτες σε περιβαλλοντικά ζητήματα
Ο Ιωάννης Γιώβος, Γενικός Διευθυντής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, μιλά στο Act For Earth του CNN Greece για τα υδάτινα οικοσυστήματα
Δημητρακόπουλος: Στη θεσσαλική γη η μείωση βαμβακιού και σιτηρών θα φτάσει μελλοντικά το 70%
Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος
Στη θεσσαλική γη η μείωση βαμβακιού και σιτηρών θα φτάσει μελλοντικά το 70%
Ο καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος μιλά στο Act For Earth του CNN Greece για τη μείωση βαμβακιού και σιτηρών
Πέτρου: Το παράθυρο της ευκαιρίας για τη σωτηρία της Γης συρρικνώνεται - Δεν υπάρχει «πλανήτης Β»
Νίκος Πέτρου
Έχουμε ανάγκη για υποχρεωτική, ποιοτική εκπαίδευση για το περιβάλλον και το κλίμα
Ο πρόεδρος της παλαιότερης περιβαλλοντικής οργάνωσης στη χώρα μας, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), μιλά στο Act for Earth του CNN Greece για την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται ο πλανήτης
Γρ. Κωνσταντέλλος: Οι δήμοι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τα απορρίμματα
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Να ανακηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε στη Βούλα - Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα
Ο δήμαρχος του δήμου Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλά στο Act For Earth του CNN Greece για τα μέτρα που αναμένεται να λάβει έτσι ώστε να γίνει η απαραίτητη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που κάηκε πρόσφατα.
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΟ «ΠΡΑΣΙΝΗ»

pin
pin
pin
pin
pin
pin
pin
pin
pin
pin
pin
pin

Η μέλισσα είναι έντομο με περισσότερα από 20.000 είδη. Οι πιο γνωστές μέλισσες είναι η Apis και η Bombus and Psithyrus, ενώ τα μεγέθη της κυμαίνονται από περίπου 2 mm έως 4 cm.

Πηγή: britannica.comz

Οι μέλισσες στενά συγχέονται με τις σφήκες, καθώς μοιάζουν αρκετά εξωτερικά. Η κύρια βιολογική διαφορά τους είναι ότι οι μέλισσες κατά κύριο λόγο τρέφουν τα μικρά τους με μείγμα γύρης και μελιού, ενώ οι σφήκες τα ταΐζουν με έντομα ή αράχνες. Οι μέλισσες εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τα λουλούδια για την τροφή τους, η οποία αποτελείται από γύρη και νέκταρ. 

Πηγή: britannica.com

Καθώς οι μέλισσες πηγαίνουν από λουλούδι σε λουλούδι συγκεντρώνοντας γύρη, μια μικρή ποσότητα τρίβεται από το σώμα τους και εναποτίθεται στα λουλούδια που επισκέπτονται. Αυτή η απώλεια γύρης συχνά οδηγεί σε διασταυρούμενη επικονίαση των φυτών. Η πρακτική αξία των μελισσών ως επικονιαστών είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία της παραγωγής τους μελιού και κεριού.

Πηγή: britannica.com

Οι μέλισσες παρουσιάζουν σαφή ιεράρχηση και ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια «βασίλισσα», που έχει σαν μοναδική αποστολή, να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας, εναποθέτοντας καθημερινά περί τα 1500 αυγά, συνεχόμενα, επί δυο έως πέντε έτη.

Πηγή: Wikipedia

Οι αρσενικές μέλισσες, οι κηφήνες αποτελούν περίπου το 10% της κυψέλης, συνήθως ζουν λιγότερο, δεν συλλέγουν γύρη, ούτε έχουν άλλες ευθύνες σε σχέση με την τροφή των μικρών. Μοναδικός σκοπός τους είναι να γονιμοποιήσουν μόνο μια φορά τη βασίλισσα.

Πηγή: britannica.com

Οι θηλυκές μέλισσες κάνουν όλη τη δουλειά της κατασκευής και της τροφοδοσίας φωλιών και συνήθως έχουν ειδικές ανατομικές δομές που τις βοηθούν στη μεταφορά της γύρης. Ονομάζονται εργάτριες και έχουν πολλές και σύνθετες αποστολές, αρχίζοντας από τη δημιουργία των αποθεμάτων τροφών, τον καθαρισμό της κυψέλης, τη φροντίδα - περιποίηση των προνυμφών, τη φροντίδα της βασίλισσας, το κτίσιμο των κελιών, τη συλλογή τροφής, τη συλλογή γύρης, τροφοί των κηφήνων μέχρι τη φύλαξη της κυψέλης.

Πηγή: Wikipedia

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης είναι ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα του νησιού της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης, στο μέσο περίπου της ανατολικής ακτής του νησιού.

Πηγή: Wikipedia

Το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης έχει μία κατακόρυφη φυσική είσοδο, διαστάσεων 40 x 50 μ. Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής, χιλιάδες χρόνια πριν.

Πηγή: Wikipedia

Σήμερα, οι επισκέπτες της Μελισσάνης μπαίνουν στο λιμνοσπήλαιο από μία τεχνητή είσοδο, με σκαλοπάτια και μακρύ, υπόγειο διάδρομο. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, που ανακοινώνονται από τον Δήμο Σάμης.

Πηγή: sami.gov.gr

Η λίμνη της Μελισσάνης βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 30 μ. Στην μία πλευρά του σπηλαίου, σχηματίζεται και νησάκι, πάνω στο οποίο ανακαλύφθηκαν λατρευτικά αντικείμενα του θεού Πάνα.

Πηγή: terrabook.com

Σταλακτίτες ηλικίας 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου της Μελισσάνης.

Πηγή: terrabook.com

Το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο. Το 1963 Αυστριακοί γεωλόγοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως το νερό του σπηλαίου αναμειγνύεται υπογείως με το θαλασσινό νερό από τις Καταβόθρες του Αργοστολίου αλλά και όμβρια ύδατα.

Πηγή: terrabook.com

Act for Earth polls

Το Act for Earth απευθύνεται στους ενεργούς πολίτες και ζητά την άποψη και τη θέση τους για μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, που σχετίζονται με το περιβάλλον. Κάθε μήνα, μία νέα δημοσκόπηση βρίσκεται στον αέρα και καταγράφει τον σφυγμό της κοινωνίας για τα φλέγοντα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Δημοσκόπηση
Ποιο από τα παρακάτω φυσικά αξιοθέατα της Ελλάδας σας συγκινεί περισσότερο;
Οι βράχοι των Μετεώρων
Η Βάλια Κάλντα
Η καλντέρα της Σαντορίνης
Το Φαράγγι της Σαμαριάς

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ