ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Act for Earth δημοσκόπηση: Η μόλυνση των θαλασσών, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Act for Earth δημοσκόπηση: Η μόλυνση των θαλασσών, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Οι πολίτες ανησυχούν για την κατάσταση των θαλασσών και του βυθού στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης του Act for Earth.

Αναλυτικά, οι πολίτες που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση, έδωσαν τις εξής απαντήσεις:

Ποιο περιβαλλοντικό ζήτημα στην Ελλάδα αξιολογείτε ως σοβαρότερο;

- Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα με απόβλητα 15,4%

- Ατμοσφαιρική ρύπανση 15,4%

- Μόλυνση θαλασσών και βυθού 51,3%

- Παράνομες χωματερές 17,9%

Φαίνεται πως η κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη ζωή στην Ελλάδα, τόσο σε βιοτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, απασχολεί τους πολίτες, που θεωρούν ότι είναι αυτή τη στιγμή το «νούμερο ένα» ζήτημα προς αντιμετώπιση. Πράγματι, οι ελληνικές θάλασσες απαιτούν την προσοχή μας, καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει τη ζωή και το υποθαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον, η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ήδη σημαντική και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γενικότερη κατάσταση του ελληνικού βυθού.

Σύμφωνα με την Greenpeace, «στην Ελλάδα από τους 180.000 - 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Το πλαστικό σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

Άλλωστε, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικών πλέουν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα, από τις ακτές και την επιφάνειά της μέχρι τον βυθό της. Οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ εκτιμούν ότι κάθε χρόνο η Μεσόγειος δέχεται ένα φορτίο περίπου 17.600 τόνων πλαστικών, εκ των οποίων οι 3.760 τόνοι πλέουν σήμερα στα νερά της. Από το σύνολο της πλαστικής ρύπανσης, εκτιμάται ότι το 84% καταλήγει στις παραλίες και το υπόλοιπο 16% διασκορπίζεται στη στήλη του νερού σε μεγαλύτερα βάθη ή πέφτει τελικά στον βυθό.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν στο εξής ζήτημα:

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθοριστικός παράγοντας των αποφάσεων που λαμβάνετε για τη ζωή σας;

- Πολύ συχνά

- Αρκετά συχνά

- Σπάνια ή ποτέ

- Προσπαθώ να το λαμβάνω υπόψιν μου, αλλά δεν είναι κύριος παράγοντας

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ