ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H ζέστη συνεχίζεται στην Ευρώπη μετά από τον θερμότερο Σεπτέμβρη στην ιστορία της

H ζέστη συνεχίζεται στην Ευρώπη μετά από τον θερμότερο Σεπτέμβρη στην ιστορία της
Παριζιάνοι και τουρίστες αναζητούν δροσιά στα σιντριβάνια του Λούβρου AP Photo/Aurelien Morissard

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ελβετία έζησαν τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτές τις χώρες, ενώ οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο, σε μια χρονιά που ενδέχεται να είναι η πιο ζεστή στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπως αναφέρει ο Guardian.

Καθώς χθες (1/10) η θερμοκρασία στη νοτιοδυτική Γαλλία έφτασε τους 31 βαθμούς Κελσίου και στο Παρίσι τους 28, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France ανακοίνωσε ότι η μέση θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου ήταν 21,5 βαθμούς, 3,5 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο για το συγκεκριμένο μήνα στην περίοδο 1991-2020.

Αυτό έκανε τον Σεπτέμβριο τον θερμότερο – κατά περισσότερο από 1 βαθμό – από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1900, δήλωσε η μετεωρολόγος Christine Berne, προσθέτοντας ότι σε αρκετές περιοχές η απόκλιση από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου των τελευταίων τριών δεκαετιών ξεπέρασε τους 4 βαθμούς, κάποιες φορές και τους 6.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας, DWD, δήλωσε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος από την έναρξη των εθνικών καταγραφών, σχεδόν 4 βαθμούς υψηλότερος από το μέσο όρο της περιόδου 1961-1990, ενώ στο Βέλγιο η μέση θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου ήταν επίσης σχεδόν 4 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο.

Ο David Dehenauw από το βελγικό Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο δήλωσε: «Ο Σεπτέμβριος ήταν θερμότερος από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1961. Το Βέλγιο δεν έχει ξαναζήσει τόσο θερμό Σεπτέμβριο».

Το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Πολωνίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου ήταν 3,6 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο και οι υψηλότερες για τον συγκεκριμένο μήνα από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν οι αρχές της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Παραλία έγιναν οι όχθες του Δούναβη στη ΒιέννηAP Photo/Florian Schroetter

Οι ασυνήθιστα υψηλοί μηνιαίοι μέσοι όροι ενισχύθηκαν από έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου, κατά τον οποίο η Γαλλία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών για το μήνα, 38,8 βαθμοί Κελσίου, στο κεντροδυτικό τμήμα της Βιέν.

2023, το θερμότερο έτος στην Ιστορία

Το παρατηρητήριο κλίματος της ΕΕ δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ενώ η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus αναμένει ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα ωθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα. Η διαταραχή των κλιματικών συστημάτων του πλανήτη καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες, πιο συχνά και πιο έντονα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ