ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευρυμένη η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου

Διευρυμένη η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Διευρυμένες συνομιλίες θα έχει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, με τον τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση, θα ξεκινήσει στις 14.00 στο νεοκλασικό κτήριο του υπουργείου εξωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Αμέσως μετά οι δύο υπουργοί εξωτερικών θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν Κοτζιάς - Τσαβούσογλου, θα βρεθεί, η συνεργασία στη διαχείριση του προσφυγικού, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, την ερχόμενη Δευτέρα και η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο.

Επίσης, θα συζητηθoύν οι λεπτομέρειες διοργάνωσης του τέταρτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου, στη Σμύρνη.

Η πολιτική και η οικονομική ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τον κ. Νταβούτογλου, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ώστε η διαχείριση του προσφυγικού να είναι αποτελεσματική. Τόνισε δε ότι ήδη βρίσκεται σε συννενόηση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για το προσφυγικό ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Στο ταξίδι του στη Σμύρνη θα τον συνοδεύουν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές και ενεργειακό αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών και των επαφών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Η δημιουργία υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, είναι θέματα αιχμής.

Μεταφορές στο επίκεντρο της συνάντησης Μάρδα - Uras

Οι μεταφορές ήταν, μεταξύ άλλων και το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις κ. Δημήτρης Μάρδας, με τoν πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Kerim Uras.

Ο τούρκος πρέσβης πρότεινε να υπάρξει παράλληλη μείωση των τελών ελλιμενισμού στον λιμένα Σμύρνης, προκειμένου η σύνδεση να είναι πιο ελκυστική και εξέφρασε το ενδιαφέρον τουρκικών εταιρειών να πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Μάρδας με τον τούρκο πρέσβη συζήτησαν τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ενόψει και του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας.


Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας – Τουρκίας μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Κοτζιάς - Τσαβούσογλου: Ζητείται συνισταμένη συνεργασίας στο προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ