ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA

Προσφυγικό, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να συναντηθεί – κατ αρχήν - με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Συνάντηση αναμένεται να έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ζητείται κοινή συνισταμένη συνεργασίας για το προσφυγικό

Ελλάδα και Τουρκία θα αναζητήσουν κοινή συνισταμένη συνεργασίας ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί, μεταξύ άλλων και η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο. Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε σήμερα Τετάρτη, ότι η χώρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της , να αναπτυχθούν στα χωρικά της ύδατα, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο, για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Επί τάπητος το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Την επομένη της Συνόδου Κορυφής, στις 8 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από κυβερνητικά στελέχη.

Εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές και ενεργειακό αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών και των επαφών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Στα ζητήματα που πρόκειται να συζητηθούν είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη καθώς και της Κωνσταντινούπολης με την Ηγουμενίτσα.

Τι προηγήθηκε της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Της επίσκεψης Τσαβούσογλου, προηγήθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, ο 60ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας., ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβης κ. Feridun Sinirlioglu.

Σημειώνεται ότι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για διμερή και περιφερειακά θέματα έγινε τον Δεκέμβριο του 2015, ένα μήνα δηλαδή μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών είχαν «παγώσει» από τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» είχε διέλθει στην Κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ