ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Μηταράκη σε Σοϊλού: Η Τουρκία να συνεργαστεί με ΕΕ και Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Απάντηση Μηταράκη σε Σοϊλού: Η Τουρκία να συνεργαστεί με ΕΕ και Ελλάδα στο μεταναστευτικό
Ο κ. Μηταράκης, επί της ουσίας, απάντησε στη νέα επίθεση που είχε εξαπολύσει προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, ότι δηλαδή η Ελλάδα επιδίδεται σε συστηματικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και των ψευδών κατηγοριών σε βάρος της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό έστειλε την Κυριακή μέσω twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης, επί της ουσίας, απάντησε στη νέα επίθεση που είχε εξαπολύσει προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στη χώρα μας, ότι δηλαδή επιδίδεται σε συστηματικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

«8 μετανάστες αγνοούνται και 104 διασώθηκαν στις Κυκλάδες από ιστιοφόρο που έφυγε από τις τουρκικές ακτές με προορισμό την Ευρώπη. Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, συνεργαζόμενη με την ΕΕ και τη Ελλάδα για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και την εξάλειψη των δικτύων διακινητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Δήλωση της ΕΕ του 2016», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης, απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο κ. Σοϊλού επιτίθεται στην Ελλάδα.

Στις 15 Ιουνίου, κατά τη δεύτερη μέρα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε κατηγορήσει ξανά τη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πνίγετε μετανάστες, βοηθάτε τρομοκράτες».

Τότε, οι βουλευτές της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός, ο Μανούσος Βολουδάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη, απαντώντας στις ανυπόστατες κατηγορίες, ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις (pushbacks) στο Αιγαίο. Μάλιστα ο Μανούσος Βολουδάκης είπε ότι αυτές τις καταγγελίες τις έχει εξετάσει η Ε.Ε χωρίς να αποδειχτεί το παραμικρό - ενώ κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Σε σχέση με τα περί υπόθαλψης τρομοκρατών - και από τη στιγμή που ο Σοϊλού ενέπλεξε μία σειρά χωρών, πέραν της Ελλάδας - οι βουλευτές επισήμαναν στον υπουργό του Ερντογάν ότι παρουσιάζει μία θεωρία συνωμοσίας της Δύσης εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν ισχύει.

«Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βολουδάκης.

Εξάλλου, στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Σοϊλού είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «υποθάλπτει τρομοκράτες του PKK», για να λάβει τότε την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου:

«H Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει επιτέλους τη συνεχή επανάληψη μυθευμάτων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βάσεις τρομοκρατών. Αυτό είναι γνωστό και παραδεκτό από όλους και ο υπουργός Σοϊλού θα έπρεπε να το αποδέχεται και να μην καταφεύγει σε φανταστικά σενάρια. Αυτή την υποχρέωση έχει για αποκατάσταση της αλήθειας ως υπουργός χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ