ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλήσεων συνέχεια από Σοϊλού εναντίον της Ελλάδας: «Πνίγετε μετανάστες, βοηθάτε τρομοκράτες»

Προκλήσεων συνέχεια από Σοϊλού εναντίον της Ελλάδας: «Πνίγετε μετανάστες, βοηθάτε τρομοκράτες»
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού επιχείρησε να εμπλέξει τη χώρα μας σε υπόθαλψη τρομοκρατών και επαναπροωθήσεις μεταναστών για να λάβει ηχηρή απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές AP Photo / Burhan Ozbilici, File

Στην επιθετική ρητορική που υιοθετεί η Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδας, έδωσε συνέχεια την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατά τη δεύτερη μέρα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ωστόσο έλαβε ηχηρή απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναφέρθηκε το ζήτημα του μεταναστευτικού, κατηγορώντας ευθέως την Ελλάδα - αλλά και την Frontex, ζητώντας μάλιστα την κατάργησή της - για συστηματικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενώ επανέφερε τα όσα είχε πει την Τρίτη ο Χολουσί Ακάρ, κάνοντας λόγο για ελληνική βοήθεια στο PKK.

Μάλιστα, επιχείρησε να εμπλέξει τη χώρα μας με υπόθαλψη τρομοκρατών, μαζί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές

Οι βουλευτές της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός, ο Μανούσος Βολουδάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη, απαντώντας στις ανυπόστατες κατηγορίες, ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνονται pushbacks στο Αιγαίο. Μάλιστα ο Μανούσος Βολουδάκης είπε ότι αυτές τις καταγγελίες τις έχει εξετάσει η Ε.Ε χωρίς να αποδειχτεί το παραμικρό - ενώ κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Σε σχέση με τα περί υπόθαλψης τρομοκρατών - και από τη στιγμή που ο Σοϊλού ενέπλεξε μία σειρά χωρών, πέραν της Ελλάδας - οι βουλευτές επισήμαναν στον υπουργό του Ερντογάν ότι παρουσιάζει μία θεωρία συνωμοσίας της Δύσης εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν ισχύει.

«Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βολουδάκης.

Σκληρή κόντρα μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών

Να σημειωθεί ότι μια ημέρα νωρίτερα, ένα αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωσνταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και των Ελλήνων βουλευτών.

Ο Τούρκος υπουργός αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής του είπε ότι «δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι σέβεστε την κυριαρχία άλλων χωρών τη στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο, τη στιγμή που αμφισβητείτε την κυριαρχία νησιών», ενώ σε έντονο ύφος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις, λέγοντας μάλιστα ότι στο Λαύριο λειτουργεί στρατόπεδο της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Οι Έλληνες βουλευτές αρνήθηκαν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με τον Χουλουσί Ακάρ να υψώνει τον τόνο της φωνής του και να λέει ότι «όλοι γνωρίζουν για το στρατόπεδο στο Λαύριο. Το ίδιο και στη Σουηδία, τα μέλη του PKK κάνουν ό,τι θέλουν».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον Χουλουσί Ακάρ να αποχωρεί στο τέλος από την αίθουσα εκνευρισμένος.

Σκληρή κόντρα μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών - Εκνευρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

«Πόρτα» σε Ερντογάν από Γερμανία

Ηχηρή ωστόσο ήταν η παρέμβαση της Γερμανίας όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα, η οποία νωρίτερα απυήθυνε συστάσεις σε αυστηρούς τόνους στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως η επιθετική ρητορική και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι αφορμή για ανησυχία.

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε συγκεκριμένα την Τετάρτη 15 Ιουνίου εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε:

«Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ:

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

«Πόρτα» σε Ερντογάν από Γερμανία: Η επιθετική ρητορική και οι παραβιάσεις δεν βοηθούν το διάλογο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ