ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασωτηρίου στο CNN Greece: «Παράθυρο κινδύνου» μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ των εκλογών

Παπασωτηρίου στο CNN Greece: «Παράθυρο κινδύνου» μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ των εκλογών
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Χαράλαμπος Παπασωτηρίου ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

«Παράθυρο κινδύνου» χαρακτήρισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, το μεσοδιάστημα μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στη χώρα μας, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής παράλληλων εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), τόνισε:

«Μάλλον οι δικές μας οι πρώτες εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν μια εβδομάδα με ένα μήνα αργότερα. Από τις πρώτες μέχρι τις δεύτερες εκλογές, εκεί είναι το παράθυρο κινδύνου με υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Ο ίδιος εξήγησε πως «Όταν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, μπορεί να υπολογίσει η άλλη πλευρά ότι δεν θα αντιδράσει τόσο αποτελεσματικά σε κάποιου είδους επεισόδιο».

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «προανήγγειλε» χθες, Τετάρτη (18/1) τη διενέργεια των τουρκικών προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου.

Ερωτηθείς εαν εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Παπασωτηρίου υπογράμμισε: «Ίσως να μη συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλό που μένει ο κ. Κωνσταντίνος Φλώρος στο ΓΕΕΘΑ γιατί έχει πολλά χρόνια εμπειρίας. «Χειρίστηκε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020 που ήταν πολύ επικίνδυνη. Έχουμε κάποιον έμπειρο επικεφαλής στις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο «καλός αστυνομικός» Μπλίνκεν και ο «κακός» Μενέντεζ

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς το επιθυμητό για την Τουρκία αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά την πώληση και αναβάθμιση των F-16, ο κ. Παπασωτηρίου σημειώνει:

«Υπάρχει ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει την πώληση των F-16 εφόσον η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά και στο Αιγαίο».

Παράλληλα αναφέρει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως να μην παραβιάζει η Τουρκία τις κυρώσεις στη Ρωσία.

«Αυτό που θα θέλαμε εμείς, είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν να μπει στη λογική του Μενέντεζ, και να ζητήσει να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία και προς εμάς», επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «η Τουρκία δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο».

«Αυτό που βλέπουμε είναι ο Μπλίνκεν να είναι ο καλός αστυνομικός που απειλεί αν δεν κάνει σωστά αυτά που συζητάμε, και ο Μενέντεζ φαίνεται ο κακός αστυνομικός που θα τα μπλοκάρει όλα».

«Οι Τούρκοι έκαναν ήδη λίγο πίσω»

«Η αντίδραση του Τσαβούσογλου είναι ότι δεν θα υποκύψουμε για τα F-16. Προσπάθησε την αποτυχία να την παρουσιάσει ως εθνικά περήφανη στάση της Τουρκίας που δεν θα υποκύψει. Αυτό είναι απλώς για τα μάτια του κόσμου ενόψει των εκλογών, προφανώς τίποτα δεν θα γίνει σε ό,τι αφορά αυτό πριν από τις εκλογές, επειδή δεν θα δεχθεί όρους ο Ερντογάν να δείχνει ότι έκανε πίσω σε ζητήματα που τα θεωρεί σημαντικά. Αλλά νομίζω ότι έκαναν ήδη λίγο πίσω οι Τούρκοι», σημειώνει.

Τέλος, αναφορικά με τις θετικές δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, πως «οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο», ο κ. Παπασωτηρίου εκτιμά πως «Η Τουρκία πρέπει να γίνει αξιόπιστη, αλλά και αυτό προεκλογικά δεν το βλέπω».

«Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μετά τις εκλογές», καταλήγει ο πρέοδρος του ΙΔΙΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ