ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία – Πότε θα στηθούν κάλπες

«Κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία – Πότε θα στηθούν κάλπες
(AP Photo/Firdia Lisnawati)

Στις 14 Μαΐου θα στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία, όπως υποστηρίζει ο τουρκικός Τύπος, ερμηνεύοντας νέα δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).  

Για ακόμη μια φορά, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανετράπη σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 και αποτελεί τακτικά «έμπνευση» για τον Τούρκο πρόεδρο.

«Ο αείμνηστος Μεντερές μπήκε στις καρδιές του έθνους στις 14 Μαΐου 1950 λέγοντας ότι αρκεί πια ο λόγος του έθνους και βγήκε από την κάλπη με μια συντριπτική νίκη. Ομοίως, ο αείμνηστος Οζάλ κέρδισε μια σημαντική επιτυχία στις εκλογές στις οποίες μπήκε στη σκιά του πραξικοπήματος με την υπόσχεση ότι θα φέρει την Τουρκία μέσα από τους αιώνες. Ήρθαμε στην κυβέρνηση με τη μεγάλη υποστήριξη του έθνους μας, το οποίο λαχταρούσε την ελευθερία και την ευημερία, λέγοντας ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Θα ξεκινήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας, του έθνους μας 73 χρόνια μετά, για άλλη μια φορά την ίδια μέρα. Θα έλεγα φτάνει πια σε αυτούς τους πραξικοπηματίες γελωτοποιούς, αυτούς τους ανίκανους συνομιλητές, που βρέθηκαν μπροστά μας» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό γιατί ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να στήσει κάλπες νωρίτερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφερθεί στον Μεντερές και προ ημερών, με το πρακτορείο Bloomberg να γράφει σε δημοσίευμά του ότι η 14η Μαΐου ήταν η πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν κάλπες στην Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή πιέζει σημαντικά την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον κοινό υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον «πανίσχυρο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κάλπες.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι είναι πρόθυμος να κατέβει στις εκλογές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαινε προς το τέλος της πολιτικής του καριέρας μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, σε συνδυασμό με την κυβερνητική βοήθεια σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έχουν βελτιώσει τις προοπτικές του Τούρκου προέδρου.

Το γεγονός ότι η τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται αποσυντονισμένη δίνει επίσης ώθηση στον Τούρκο πρόεδρο.

Οι δημοσκοπήσεις είναι ακόμη διφορούμενες αλλά έχουν όλες ένα κοινό μήνυμα: ότι μια νίκη Ερντογάν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση.

Το τουρκικό σύνταγμα προβλέπει πως ένας πρόεδρος πρέπει να κερδίσει πάνω από το 50% της ψήφου για να αναδειχτεί νικητής από τον πρώτο γύρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ