ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα σε ρόλο Τσίπρα - Οι εσωκομματικές τάσεις στη νέα εποχή

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα σε ρόλο Τσίπρα - Οι εσωκομματικές τάσεις στη νέα εποχή
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Οι εσωκομματικές τάσεις που γνωρίσαμε στην εποχή Τσίπρα δεν θα έχουν σχέση με το πώς διαμορφώνονται στη μετά Τσίπρα εποχή», ισχυρίζονται στο CNN Greece πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Γι' αυτό και μας παροτρύνουν να μην αξιολογούμε τις υποψηφιότητες που θα κατατεθούν για την προεδρία του κόμματος με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Άλλωστε «προεδρικοί» με τον κ. Τσίπρα να είναι απομονωμένος στο Σούνιο και να έχει κλειστό και το κινητό του τηλέφωνο δεν μπορούν να νοηθούν στην παρούσα φάση.

Αυτή η νέα κατάσταση αποτυπώθηκε και στη χθεσινή (Κυριακή) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και στις προτάσεις για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον οδικό χάρτη για το συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου, με τον Διονύση Τεμπονέρα πρωτευόντως και τον Χρήστο Σπίρτζη δευτερευόντως να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με διαφορετικούς στόχους ο καθένας.

Ο κ. Τεμπονέρας εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε αρχηγική εμφάνιση στην Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να πετύχει η εκλογή νέου προέδρου πραγματοποιηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να είναι κι ο ίδιος υποψήφιος.

Στην ουσία, επιθυμεί να εκφράσει ο ίδιος την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα για νέο ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει μαζί του όλους εκείνους που τάσσονται στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου, αλλά και να προλάβει την Έφη Αχτσιόγλου η οποία δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια απόφαση.

Από την άλλη, ο κ. Σπίρτζης φέρεται να εποφθαλμιά την θέση του γραμματέα του κόμματος.

Μπορεί, εξάλλου, Τεμπονέρας- Σπίρτζης να συμφωνούν πως πρέπει να γίνει εκλογή νέου προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διαφωνούν ωστόσο με τη μορφή του.

Ο κ. Τεμπονέρας ζητά έκτακτο συνέδριο, δηλαδή νέους συνέδρους, ενώ ο κ. Σπίρτζης διαρκές, με τους συνέδρους δηλαδή του 2022.

Όλα αυτά, πάντως, δεν σημαίνουν πως οι τάσεις έχουν αυτοκαταργηθεί, απλώς ψάχνουν το νέο τους βηματισμό. Όλες, άλλωστε, συνεδρίασαν αυτόνομα πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Πέρα, εξάλλου, από τις αποφάσεις που λήφθηκαν, τέθηκε και ζήτημα εκλογής του νέου προέδρου όχι μόνο από τα μέλη του κόμματος- ακόμα κι όσα θα εγγραφούν την ίδια ημέρα-, αλλά κι από εκείνους που δεν θα επιλέξουν να γίνουν μέλη, αλλά να είναι απλώς φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει, επίσης, ενδιαφέρον η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη, η οποία θα προετοιμάσει τη στάση του κόμματος στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που ξεκινά την Πέμπτη.

Αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν αρμοδιότητα του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και, φυσικά, του προέδρου.

Αρχηγού, ωστόσο, απόντος και με μια σχετικώς άπειρη Κοινοβουλευτική Ομάδα από την οποία απουσιάζουν πολλά προβεβλημένα στελέχη που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, θεωρήθηκε φυσιολογικό η στάση του κόμματος να αποφασιστεί από την Πολιτική Γραμματεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ