ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας: Ο ΟΗΕ μεροληπτεί σε βάρος των τουρκοκυπρίων

Τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας: Ο ΟΗΕ μεροληπτεί σε βάρος των τουρκοκυπρίων
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν (Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

Για μεροληπτική στάση σε βάρος των Τουρκοκυπρίων κατηγορεί τον ΟΗΕ το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 28/09 υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον τονίζεται για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής για την Κύπρο.

«Η στάση και οι δραστηριότητες διπλών προτύπων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στην κυριαρχία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) και τις πιο βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες των Τουρκοκυπρίων είναι ασυμβίβαστες με την υποχρέωση αμεροληψίας και βλάπτουν τη φήμη της. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι προέκυψε για άλλη μια φορά η ανάγκη να τεθούν σε νομική βάση οι δραστηριότητες των ειρηνευτικών δυνάμεων στην «ΤΔΒΚ» μέσω γραπτής συμφωνίας με τις αρχές της «ΤΔΒΚ». Τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες» αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης αναφέρει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει τη βοήθεια και την υποστήριξη που παρέχει στον φιλικό και αδελφικό λαό της Λιβύης, που περνά δύσκολες στιγμές, με ισορροπημένο και ισότιμο τρόπο σε ολόκληρη τη χώρα, και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ενότητας και της αλληλεγγύης στην χώρα διατηρώντας την αλληλεγγύη που διαμορφώθηκε μετά τη μεγάλη καταστροφή, σε επαφή με όλους τους φορείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ