ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα για την οπαδική βία η κυβέρνηση

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα για την οπαδική βία η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η οπαδική βία και οι τρόποι αντιμετώπισης της θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο (9/12) εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των επεισοδίων στο Ρέντη  που οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμό του αστυνονομικού ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.  

Η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνονται αποφασισμένοι να λάβουν σκληρά μέτρα προκειμένου η οπαδική βία να πάψει να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές ή να προκαλεί τραυματισμούς.

Εξάλλου είναι πολύ νωπές οι μνήμες από τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια στα επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκαν, ενώ φυσικά υπάρχει και το άλλο θύμα της οπαδικής βίας ο Άλκης Καμπανός στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης να ζητά τη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Αποκαλυπτική των προθέσεων που υπάρχουν είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος διεμήνυσε πως οι δράστες όλων αυτών των φρικτών εγκλημάτων δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τους χιλιάδες φιλάθλους που θέλουν να πάνε στο γήπεδο. Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δια μαγείας. Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και τη στάση μας για την εφαρμογή του νόμου θα δώσουμε αυτή τη μάχη με κάθε θεσμικό όπλο μέχρι τέλους».

Τα πιθανά σενάρια

Ένα από τα σενάρια που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζει κατά την διυπουργική σύσκεψη είναι η αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλα τα αθλήματα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Την διακοπή των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα και την ανάληψη των ευθυνών, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωση τους, (ΠΟΑΣΥ).

Συγκεκριμένα την πρώτη δέσμη των «σκληρών» προτάσεων αποτελούν:

  • Το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών
  • Απόσυρση της αστυνομίας από τα γήπεδα
  • Διακοπή πρωταθλημάτων -αρχικά- ως το τέλος του 2023.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας -σύμφωνα με πληροφορίες- θα συμμετάσχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, o αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, καθώς επίσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Κρίσιμες ώρες για τον αστυνομικό

Στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας σε καταστολή και με μηχανικό αερισμόΚρίσιμη παραμένει ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε στα επεισόδια στου Ρέντη, με την κατάστασή του να κρίνεται κρίσιμη.

Καθημερινά οι γιατροί προχωρούν σε καθαρισμό των τραυμάτων του για να μην υπάρξει μόλυνση.

Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός λόγω του αιμορραγικού σοκ υπέστη και ανακοπή και οι γιατροί με ΚΑΡΠΑ κατάφεραν να τον επαναφέρουν έπειτα από 10 λεπτά.

Στο νοσοκομείο βρίσκεται συνεχώς η οικογένειά του.

Εισαγγελική παρέμβαση Αρείου Πάγου

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για την επίθεση κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ζητά στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης που ήδη διενεργειται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, να διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ