ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Έχουμε στοιχεία για το πρόσωπο που διέταξε την επίθεση στους αστυνομικούς

Οικονόμου: Έχουμε στοιχεία για το πρόσωπο που διέταξε την επίθεση στους αστυνομικούς
Eurokinissi

Για τις έρευνες προκειμένου να εντοπιστεί το άτομο που προμήθευσε στον 18χρονο και στους υπολοίπους τα «όπλα» με τα οποία επιτέθηκαν στους αστυνομικούς την περασμένη Πέμπτη στον αγώνα βόλει Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στου Ρέντη, μίλησε ο υπουργός, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

«Όταν κάτι δεν καλά συνολικά σε έναν χώρο, δεν μπορείς να πεις ότι είναι εκτός των ευθυνών», δήλωσε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

«Από εκεί και πέρα δεν είναι όλα τα πράγματα ίδια και δεν θα ήταν σωστό να λέμε ελαφρά τη καρδία ότι έχει ευθύνη ο Α, ο Β, ο Γ. Υπάρχει όμως χωρίς αμφιβολία μία αίσθηση και νομίζω ότι η έρευνα της δικαιοσύνης θα φτάσει και σε αυτά, με βάση διάφορα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και που αν χρειαστεί θα ψάξουμε να βρούμε και να προσκομίσουμε, ότι τουλάχιστον υπάρχει μία ανοχή, αν όχι σε πολλές περιπτώσεις μία υποκίνηση από διάφορους κύκλους αυτών των ακραίων συμπεριφορών, αυτών των οπαδών, αυτών των φιλάθλων. Και από την άλλη για να το πούμε και ολόκληρο καταλήγουν στο τέλος να είναι και όμηροί τους. Εδώ δηλαδή αυτή η παράνοια και ο κατήφορος του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία πολλά χρόνια οδήγησε σε αυτή την ιστορία, να έχουν εκθρέψει στρατούς τέτοιους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι φετινό, περσινό ή προπέρσινο, είναι σε βάθος δεκαετίας και από ένα σημείο και μετά να μην μπορούν να τους ελέγξουνε σε όλη τους την έκταση. Να έχουν καταστεί όμηροι οι ίδιοι, εδώ έχουμε φτάσει και τώρα έχουμε ξεπεράσει κάθε ίχνος και κάθε λογική και το λέω ως ένας άνθρωπος που μου αρέσει το ποδόσφαιρο που έχω ζήσει στα γήπεδα, που καταλαβαίνω τους ανθρώπους που είναι εκεί. Δεν μπορεί για ένα γκολ που δεν μέτρησε ή για ένα οφσάιντ που δεν δόθηκε να δημιουργούμε την αίσθηση ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα. Υπάρχουν όρια.

«Υπάρχουν ενδείξεις από δημοσιεύματα που προσκόμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού σε βάθος χρόνου, εάν αυτά συνιστούν καθαρή υποκίνηση ή αν δεν συνιστούν, ενθάρρυνση ή οτιδήποτε άλλο, είναι κάτι που θα καθοριστεί από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Εχουμε στοιχεία για το πρόσωπο που διέταξε την επίθεση στους αστυνομικούς»

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο

Νωρίτερα την Τρίτη (12/12) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης κατέθεσαν στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου λίστα με ονόματα 200 σκληροπυρηνικών χούλιγκανς και μη που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες, περιστατικά οπαδικής βίας και στοιχεία για την δράση πολλών προσώπων σε βάθος χρόνων.

Στον φάκελο αυτό περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες πολλά περιστατικά, οπαδικής- και όχι μόνον- βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά. Ακόμη, προσκομίστηκαν στοιχεία για τη δράση πολλών προσώπων όχι μόνον για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου.

«Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Ως προς τον επίμαχο κατάλογο των χούλιγκαν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν "υψηλού κινδύνου" πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».

Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων οι οποίες συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία κ.λπ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, πρόσθεσε ότι επίσης περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Ακρωτηρίασαν το ένα πόδι του 31χρονου αστυνομικού

Και ενώ το κυβερνητικό επιτελείο εργάζεται για να δώσει ένα γερό «χαστούσι» σε όσους εμπλέκονται σε περιστατικά οπαδικής βίας, το θύμα των τελευταίων αυτών επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, ο 31χρονος αστυνομικός δίνει «μάχη» με τη ζωή του.

Νωρίτερα έγινε γνωστός ο ακρωτηριασμός του ενός ποδιού του αστυνομικού από τους ιατρούς του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο αστυνομικός είχε μη αναστρέψιμες ισχαιμικές βλάβες και εκτεταμένες μυϊκές νεκρώσεις στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συνεπώς ελήφθη η απόφαση του ακρωτηριασμού του αριστερού κάτω άκρου του προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του.

Ο 31χρονος παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ